Начало » Новини » Страната
08.07.2021 г.

Новото при кръстосаните проверки е в забраните по НАТУРА, определени от ековедомството

Важно за фермерите!
Новото при кръстосаните проверки е в забраните по НАТУРА, определени от ековедомството

sinor

При кръстосаните проверки, които вървят за Камппания 2021 г., единствената промяна в методиката, по която ще стават тези инспекции, е свързана с актуализацията, отразяваща новите забрани в някои от зоните по Натура 2000, последно определени от министерството на околната среда. Това съобщиха експерти от министерството на земеделието по повод питане на Синор.бг за изискванията към фермерите.

Последните забрани са разписани със заповеди на Министерство на околната среда и водите за определените през 2021 г. нови зони. За всички тях фермерите имат вето при използване на пестициди, минерални, листоподхранващи и микроторове, както и на биологично активни вещества, които не са получили биологична и токсикологична регистрация от специализираните комисии и съвети към Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите.

Забраната е приложима за конкретната зона, за която има издадена заповед на министъра на околната среда и водите, поясниха още от агроминистерството.

Ще припомним, че през миналата година Методиката за кръстосано съответствие включваше всички правила, свързани с приложимото секторно европейско и национално законодателство. Администрацията следи дали се спазват вече определените и приложими правила в областта на екологичното, ветеринарното, фитосанитарното законодателство, законодателството за храните и законодателството за фуражите.

Ще припомним, че само в областта на „Околната среда, изменението на климата и доброто земеделско състояние на земята” фермерите трябва да спазват следните добри земеделски практики. При установени нередности подпомагането за фермерите се орязва.

Две министерства предлагат промени в Плана за възстановяване и устойчивост

Изчислените редукции при неспазване на кръстосано съответствие съгласно се прилагат в следните случаи:

А: Законоустановено изискване за управление (ЗИУ1) – опазване на водите от  замърсяване с нитрати (предишно ЗИУ4): при установено нарушение на някое изискване към ЗИУ1 се налага редукция в  размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС1) – изграждане на буферни ивици по продължение на водните обекти (предишен НС 5.2): при установено нарушение на някое изискване към ДЗЕС1се налага редукция в  размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС2) – спазване на разрешителните процедури при използване на вода за напоявване (предишен НС 5.1): при установено нарушение на някое изискване към ДЗЕС2се налага редукция в  размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС3) – защита на подпочвените води от замърсяване (предишен НС 5.3): при установено нарушение на някое изискване към ДЗЕС3се налага редукция в размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС4) – минимална почвена покривка (предишен НС 1.1): при установено нарушение на някое изискване към ДЗЕС4се налага редукция в размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС5) – Минимално управление на земите съобразно специфичните местни условия с цел ограничаване на ерозията(преформулиран предишен НС 1.2): при установено нарушение на някое изискване към ДЗЕС5 се налага редукция в размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Младите фермери за Зелената сделка

Добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС6) – Поддържане на нивото на органични вещества в почвата (предишен НС 2.2): при установено нарушение на някое изискване към ДЗЕС6се налага редукция в размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Законоустановено изискване за управление (ЗИУ2) – опазване на дивите птици и техните местообитания (предишно ЗИУ1): при установено нарушение на някое изискване към ЗИУ2 се налага редукция в размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Законоустановено изискване за управление (ЗИУ3) – опазване на естествените местообитания на дивата флора и фауна (предишно ЗИУ5): при установено нарушение на някое изискване към ЗИУ3 се налага редукция в размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС7) – запазване особеностите на ландшафта, забрана за рязане на живи плетове и дървета по време на размножителния период на птиците и мерки за избягване на инвазивни растителни видове (стар НС 1.3; 4.2; 4.3 и нова част):

при установено нарушение на някое изискване към ДЗЕС7се налага редукция в размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Б: Област „Обществено здраве, здраве на животните и на растенията”.

Законоустановено изискване за управление (ЗИУ4) – Законодателство за храните и фуражите - безопасност на храните (предишно ЗИУ11): при установено нарушение на някое изискване към ЗИУ4 се налага редукция в размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Законоустановено изискване за управление (ЗИУ5) – ограничения за употреба на определени субстанции с хормонално или тиреостатично действие и на бетаантагонисти при животните - безопасност на храните (предишно ЗИУ10): при установено нарушение на някое изискване към ЗИУ5 се налага редукция в размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Законоустановено изискване за управление (ЗИУ6) – регистрация и идентификация на свине - безопасност на храните (предишно ЗИУ6): при установено нарушение на някое изискване към ЗИУ6 се налага редукция в размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Законоустановено изискване за управление (ЗИУ7) – регистрация и идентификация на едър рогат добитък - безопасност на храните (предишноЗИУ7): при установено нарушение на някое изискване към ЗИУ7 се налага редукция в размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Законоустановено изискване за управление (ЗИУ8) – регистрация и идентификация на овце и кози - безопасност на храните (предишноЗИУ8): при установено нарушение на някое изискване към ЗИУ8 се налага редукция в размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Законоустановено изискване за управление (ЗИУ9) – профилактика и контрол на трансмисивниспонгиформиенцефалопатии (ТСЕ) – болести при животните (предишно ЗИУ12): при установено нарушение на някое изискване към ЗИУ9 се налага редукция в размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Законоустановено изискване за управление (ЗИУ10) –ограничения при използването на продукти за растителна защита (предишно ЗИУ9): при установено нарушение на някое изискване към ЗИУ10 се налага редукция в размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

В: Област „Хуманно отношение към животните”.

Законоустановено изискване за управление (ЗИУ11) – Минимални изисквания за защита и хуманно отношение при отглеждане на телета:

За целите на ЗИУ 11 се използва следното определение за "Теле" - животно от семейство “Bovide” на възраст до 6 месеца.

при установено нарушение на някое изискване към ЗИУ11 се налага редукция в размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Законоустановено изискване за управление (ЗИУ12) – Минимални изисквания за защита и хуманно отношение при отглеждане на свине:

при установено нарушение на някое изискване към ЗИУ12 се налага редукция в размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Законоустановено изискване за управление (ЗИУ13) – Минимални изисквания за защита и хуманно отношение при отглеждане на селскостопански животни. “Селскостопански животни” са животните (без риби, влечуги, амфибии и безгръбначни), отглеждани и развъждани за производство на животински продукти

(храна, вълна, кожа, ценна кожа с козина), за други селскостопански цели или за работа.

при установено нарушение на някое изискване към ЗИУ 13 се налага редукция в размер съобразен с чл. 38 и чл.39, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 640/2014 (при небрежност не по-голям от 5%) - за всяко нарушено изискване.

Новото при кръстосаните проверки е в забраните по НАТУРА, определени от ековедомството
9438
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини