Начало » Новини » Страната
05.07.2021 г.

Ненов и Кунчев: И с консервационно земеделие добивите са високи, но опазваме и почвата

Потомствени млади фермери от Славяново
Ненов и Кунчев: И с консервационно земеделие добивите са високи, но опазваме и почвата

Кунчо Кунев (вторият вдясно) и Димитър Ненов (първият вдясно) при официалното откриване на жътвата Снимка: Синор.бг

Официалното откриване на жътвата тази година стана на полетата на двама млади фермери - Димитър Ненов и Кунчо Кунчев, съдружници в „Ненови” ООД, които обработват 18 хиляди декара в землището на град Славяново. И двамата са потомствени земеделци, но със сериозен опит в селското стопанство - цели 15 години, след като от рано се включват в бизнеса на родителите си и дълбоко са навлезли в същността на тази нелека професия.

В същото време Димитър и Кунчо са си поставили и амбициозна задача – не само да надградят полученото наследство, но и да инвестират в щадящо околната среда земеделие, така че и следващите поколения да обработват плодородни полета.

Точно преди пет години и двамата фермери се запалват по консервационното земеделие, което започват да прилагат пробно, изучавайки в подробности технологиите за регенерация на почвата. „За нас беше ясно, че е важно да намалим до минимуем вредните обработки в почвата, както и употребата на пестициди и торове, затова първоначално започнахме върху по-малко площи. С времето добихме увереност, защото видяхме, че сме на прав път”, посочи Кунчо Кунчев.

Днес те отглеждат по този начин три от основните видове култури – пшеница, царевица и слънчоглед, като площите са приблизително еднакви – по около 6 хиляди декара. Имат също и малки ниви с ръж и елда. Добивите са изключително добри – не падат под тези на конвенционално произвежданите култури. Но за тях най-важното е, че са променили начина си мислене, защото очевидно бъдещето е в придосъобразното земеделие.

„Всички четем как в глобален мащаб земеделието заема трето място по замърсяване на придодата с въглеродни емисии. Като отговорни хора и ние, земеделците трябва да направим промяна в начина си на мислене, затова изградихме новата си визия за земеделието, което искаме да развиваме”, посочи още Димитър Ненов.

Още на втората година от прилагането на косервационните технологии в посевите им се появяват земни червеи, които произвеждат и най-много тор за растенията. „Самите червеи си имат своята миграция, но бързата им поява ни даде основание да мислим, че не всичко в почвата е разрушено и че има шанс за развитие на полетата”, коментира Димитър.

„След като усъвършенствахме дейността, направихме така, че почвата да се обогати, а растенията да могат да усвояват пълноценно микро и макроелементите. Тези елементи са едно депо, които са дадени на съхранение, на заем в почвата, но не се използват пълноценно при конвенционалното земеделие. В зависимост от различни условия фосфорът прави съединения с желязото, калият – с глината, а на  нас ни е необходима една нормална почвена структура, която се получава и без дълбоките обработки на почвата”, обяснява Димитър.

Същността на регенерационната технология е да не се създава излишен стрес за растенията, като максимално се намалят вредните въздействия на химическите торове върху почвите и впоследствие – върху растенията. „Прецизирахме употребата и на пестицидите в зависимост от необходимостта на културите. И така по различен начин лекуваме болното растение, като използваме собствени имуностимулации, т.е. коктейли по наши рецепти на биологична основа”, посочи единият от съдружниците.

Красимир Аврамов за пазара на зърно веднага след жътвата

Големият плюс на тези технологии е, че рязко се понижава средната себестойност на продукцията. „Дори и в тази тежка година, когато суровините започнаха да поскъпват рязко, нашата себестойност е сравнително ниска”, обясни Димитър. Ако при конвенционалното земеделие разходите при отглеждането на декар пшеница тази година е достигнала 180-190 лева, то „Ненови” ООД са намалили тази себестойност с една четвърт.

Макар че жътвата е още в началото си, първото прибрано пшеничено зърно на фирмата е с влажност от 75-80 хектолитра, което е добър показател на първо четене.

Като повечето свои връстници и двамата съдружници инвестират в иновации – особено за съхранението на зърното, така че да могат да реализират реколтата си при възможно най-добри пазарни цени. „Успяхме да реализираме миналогодишното зърно при добри борсови цени, заотва и инвестициите ни се възвръщат”, посочиха фермерите.

Те разполагат със зърнобаза и изградена нова сушилня с елеватори, като зърното преминава през ръкави и се изсушава. Това позволява зърното да бъде прибрано дори и по-влажно, като по този начин на сушене те успяват да запазят качеството по-високо.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Ненов и Кунчев: И с консервационно земеделие добивите са високи, но опазваме и почвата
13429
 

Последни материали
Виж
Как да се справим с паякообразните акари по краставиците?
Над половината от доставените през първото полугодие идват от Турция
Нарасналият 11 пъти внос на яйца в САЩ свали цените им с 64 на сто
С 6 месеца пък е удължено лицензирането на вноса от Украйна
Румъния удължи с 3 месеца ограничението върху надценките на основни храни
Недостатъчното предлагане в страната подгря здраво цените
Китай е договорил 25 на сто от възможния износ от новата реколта ечемик в Украйна
Как зеленчуците поскъпват 4 пъти от полето до рафта
Братята Кумчеви: Без субсидии и без мрънкане работим за 5 търговски вериги от 5:30 до 18 ч
Сред историческите обекти е лятната резиденция на княз Александър Батенберг
Междуведомствена работна група обсъди опазването на културното наследство на територията на ДП „Кабиюк“
Свързани материали
Виж
Мнението на бранша
Лоши добиви и качество на хлебното зърно в Айтоско
Украинските фермери наближават жътвата на първия милион тона зърно от новата реколта
Коментар
В държавата на абсурдите взеха да глобяват фермери в разгара на жътвата
Със средно 213 килограма от декар пшеница и 274 килограма ечемик
Доста под миналогодишните са добивите от зърно в Украйна в началото на жътвата
В началото на кампанията
Аврамов: Започваме жътвата с растяща междуфирмена задлъжнялост
Доклад на Синор.БГ
Гореща седмица: Жътва и европрокурори в МЗХ, охладени с една минерална вода
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини