Начало » Пазари » Маслодайни култури
27.06.2021 г.

Очаква се рязко нарастване на търсенето на рапично семе от биогоривната индустрия в Европа

Игор Валентович
Очаква се рязко нарастване на търсенето на рапично семе от биогоривната индустрия в Европа

Допреди десетина дни цените на рапичното семе на европейския пазар стремително се плъзгаха надолу под натиска на очертаващата се добра глобална тенденция - най-вече за европейска реколта. На 17 юни цената на рапичното семе на борсата в Париж стигна двумесечното си ценово дъно от  EUR 474 за тон, понижение с  86 евро, в сравнение с пиковите стойности  от средата на май.

На 10 юни Министерството на земеделието на САЩ прогнозира увеличение на производството на рапично семе в света през 2021/22 г. с респектиращите 2,7 млн.т над резултата от предходния сезон – до 74,10 млн.т. Водещи експерти коментираха очертаващото се увеличение на световния добив през 2021 г.  с най-голям принос са  Евросъюза и  Канада. Само преди две седмици Службата за външни пазари към Министeрството на земеделието на САЩ (FAS USDA) прогнозира ръст на производството на рапица в  Канада  с 1,5 млн.т ( до 20,5 млн.т)  и увеличение на добива в ЕС27 + Великобритания  с  900 хил. тона (до 17,2 млн.т). Перспективите за Украйна също изглеждаха оптимистични – 3,0 млн.т, с  200 хил. т повече  спрямо 2020 г. 

Зелената сделка може да превърне ЕС от износител във вносител на пшеница

Какво се промени на пазара, че рапичното семе отново се търгува  в Париж над EUR500/т? В петък борсата затвори на равнище EUR 507/т, а на физическия пазар цената на френското  рапично семе  през последните две седмици  се изкачи от EUR490/т до EUR 511/т FOB Мозел.

Според европейските анализатори прекъсването на низходящия тренд и възстановяването на цените на рапичното семе на европейския пазар повлияха две групи фактори. Първоначално, подкрепа пазара получи от  информациите за влошените перспективи за производство на рапично семе в Канада поради продължителното засушаване в южната част на страната и най-вече в основните райони за производството на маслодайната култура - Саскачеван и Алберта (горещо време без валежи в канадските прерии и през  следващите две седмици). Успоредно с това рязко се влошиха и прогнозите за новата украинска реколта, а в Беларусия се заговори за забрана на износа. Според актуализираните оценки на украинските агроспециалисти добивът от рапично семе в страната през новата 2021/22 маркетингова година може да спадне до най-ниското равнище от четири години насам - 2,4-2,5 млн.т.  

И още един важен момент от страна на фундаменталните (балансови) фактори. В Европейската комисия в края на миналата седмица остави непроменена оптимистичната си прогноза за производството на рапично семе в ЕС27 – 16,7 млн.т, но в същото време рязко с 400 хил. тона увеличи прогнозата си за внос на рапично семе в ЕС – до 6,2 млн.т.  Най-авторитетното издание в бранша, германския „OilWorld” констатира, че  вносът на рапица /канола в  EС-27 през периода януари-май 2021 г. нарасна с близо 20 на сто спрямо същия период на миналата година

Всъщност перспективата за рязкото увеличение на търсенето на рапично семе за производство на биодизелово гориво е  най-важният подкрепящ цените фактор и той не засяга само Стария континент. Промяната в тренда тръгна от Щатите. Густаво Идигорас, президент на Аржентинската асоциация на производителите на растителни  масла, споделя, че търсенето на възобновяемо дизелово гориво в САЩ може да  нарасне с 41% през 2021/22 г. и „това е само началото на огромен скок в търсенето на ново соево масло през следващите няколко години”.

Според Далан Купър, старши икономист в Международния съвет по зърното търсенето на соево масло бележи изразена тенденция на покачване в глобален мащаб като  през 2021/22 г се очаква ръст с 26%,  поради нарастващото търсене на биодизелово гориво. Съветът прогнозира, че търсенето на соево масло за промишлена преработка ще достигне 5,5 милиона тона през 2021/22, в сравнение само с около 2 милиона тона преди десетина години. Задържането  на високите цени на соевото масло е важен подкрепящ фактор и за пазара на рапицата, която е основна суровина за производството на биодизелово гориво в Европа.

В тази връзка специално внимание заслужава новината за приемането от Германия на закон, който задължава да увеличи намаляването на емисиите на парниковите газове през 2022 г. от 6% на 7% и през 2030 г. на 25%. Следователно търсенето на рапично масло за производство на биодизел ще нарасне рязко, особено, предвид ангажимента за намаляване на употребата на палмово масло.

Миналата година Германия използва близо 3 милиона тона биодизел и хидрогенирано растително масло ((Hydrotreated Vegetable Oil - HVO), за да изпълни квотата си за парниковите газове, от които 1 милион тона биодизел е произведен от отработено масло. Но след въвеждането на REDII, съответните страни ще въведат квоти за смесване на био-керосин (на базата на HVO), което ще увеличи търсенето на рапично масло в Германия и в ЕС като цяло. Намаляването на употребата на палмово масло в производството на биогорива, предвидено от законодателството на ЕС, е отложено за 2023 г., но през 2022 г. делът на тези биогорива е ограничен до 0,9%.

Естествено вече се появяват и ограничителни фактори в този процес и увеличението на използване на електрически превозни средства е най-важният от тях, тъй  като води до намаление на търсенето на автомобилно гориво, а в това число и на биодизел, произведен от рапично масло. Така концернът Audi оповести наскоро, че от 2030 година ще спре производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа, а от 2030 г. ще завърши производството на последните в ЕС. Volvo планира да направи това преди  2030 г. а Mercedes-Benz Daimler до 2039 г.

Източници: International Grains Council GNR522 -24 June 2021, Oil World ISTA Mielke GmbHJune 21, FAS USDA June 10, 2021  World Production, Markets, and Trade Report, Reuters, Oilworld.ru.

Очаква се рязко нарастване на търсенето на рапично семе от биогоривната индустрия в Европа
16919
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха нагоре
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
През първата половина на селскостопанския сезон 2023-2024 година
Преработката на рапица в ЕС счупи рекорда
При очертаващия се спад на реколтата през тази година в общността
Нараства търсенето в ЕС на украинска рапица от бъдещата реколта
Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини