Начало » Новини » Коментари
25.06.2021 г.

Бозуков: Дейността на „Напоителни системи” е блокирана - признавам, че сгреших с назначението на Динева!

Разкрития на служебния министър
Бозуков: Дейността на „Напоителни системи” е блокирана - признавам, че сгреших с назначението на Динева!

sinor

Дейността на „Напоителни системи” е блокирана заради действия, породени от умишлен бойкот от страна на предишния директор на държавното предприятия Снежана Динева, отстранена на 13 юни т.г. със заповед на служебния министър Христо Бозуков. Това съобщи министърът на извънредната пресконференция днес по повод случващото се в „Напоителни системи” през последния месец, като поясни, че „Динева е блокирала електронния подпис, с който главният счетоводител на предприятието би могъл да изтегли пари за изплащане на заплатите, а това е незаконно”.

Въпреки че отстраняването на стария Съвет на директорите стана в средата на юни, Динева оспорва в съда това решение. В резултат на това Търговският регистър не може да впише назначението на нейния наследник Димо Чопков, предложен на поста от Бозуков. „Докато съдът не се произнесе по законността на моята заповед, Чопков не може да влезе в правомощията си”, посочи министърът. И призна като голяма своя грешка факта, че лично той е назначил Динева за изпълнителен директор на държавното предприятие при предишното си управление.

Бозуков съобщи още, че от средата на април досега в „Напоителни системи” се извършват странни действия, които не са одобрени от новия съвет на директорите. На 14 и 15 юни например, незнайно по чие разпореждане, директорите на поделенията в Пловдив и Пазарджик са отклонили 1,5 милиона лева от приходите си, вместо да ги внесат в централното управелние в София, каквито са законовите разпоредби. Средствата са пренасочени към клон „Места”, в резултат на което сегашният управителен съвет не разполага с ресурс за оборотната си работа.

Бозуков оприличи тези действия като „напълно необосновани, защото оставят предприятието без финансови потоци, необходими за превеждане на заплатите на 1 600-членния колектив, което трябва да стане до края на юни”. В същото време „Напоителни системи” имат и разходи за плащане на ДДС и осигуровки.

Според министъра, случаят напълно повтаря аналогични казуси в министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на здравеопазването, като "се очертава няколкостепенна система за блокиране на новите назначения”, посочи още Бозуков. На практика чрез напълно законови форми, приложени от предишната власт, служителите ще останат без заплати и осигуровки в момент, когато фермерите се нуждаят от техните услуги. Само защото новият директор няма как да получи електронен подпис, ако не е вписан от Търговския регистър.

В същото време несъбраните вземания от клоновете на "Напоителни системи" към момента възлизат на 6,6 млн. лв., което доказва, че предишният директор почти не е оздравявал предпирятието, както се очакваше. Назначеният преди месец одит също показал огромни слабости и нарушения, които са формулирани в 17 точки, посочи служебният министър.

Най-фрапантните са при обществените поръчки, където са правени покупки или са плащани услуги за аварийно-ремонтни работи чрез пряко договаряне вместо по законовия ред. Още по-странен е  заемът от 3 милиона лева, който предишното ръководство взима от Южноцентралното държавно предприятие, но без възможност да го погаси парично. В резултат на преговори „Напоителни системи” прехвърлят активите на 6 свои имота, които сега горските се чудят какво да ги правят. И така към Южноцентралното предприятие са прехвърлени за стопанисване 3 язовира, един ВЕЦ и две почивни станции, коментира още Бозуков. И допълни, че разрешението за това прехвърляне е дадено от предишния Министерски съвет. "И забележете, при този необичаен "бартер" не фигурират подписите на предишните министри на земеделието Румен Порожанов или Десислава Танева", заключи служебният министър. Като обеща още новини по темата.

Екатерина Стоилова

Бозуков: Дейността на „Напоителни системи” е блокирана - признавам, че сгреших с назначението на Динева!
15188
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
В дебрите на кадровите рокади
Бозуков изразява безсилие по казуса с „Напоителни системи“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини