Начало » Новини » Коментари
21.05.2021 г.

Бозуков: Ще ревизираме обществените поръчки по сигнали, подадени от бранша

Първа пресконференция
Бозуков: Ще ревизираме обществените поръчки по сигнали, подадени от бранша

sinor

Времето за реакция и промени на Плана за възстановяване и устойчивост, в частта за земеделието, е твърде ограничено, затова и България вероятно ще внесе изработения от миналия кабинет проект без корекции. Това съобщи служебният министър на земеделието Христо Бозуков при днешното представяне на част от кабинета си, който предстои да бъде попълнен.

Първият новоназначен заместник министър е Крум Неделков

За 7-те дни от своето назначение министърът е провел 15 срещи с браншови организации и всички те са го затрупали със сигнали, които тепърва ще бъдат проверявани или отнесени към инспектората на министерството. Фермерите открито недоволстват от пълното затъмнение, поставено от предишната власт при разпределянето на бюджета в Плана за възстановяване, в резултат на което само държавните институции ще управляват бюджета, заделен за земеделие.

Фермерите настояваха вместо държавното предприятие „Напоителни системи” да получи всичките 800 млн. лв., ориентирани към възстановяване на поливното земеделие, да има средства и за инвестиции от страна на частния бизнес.

„Лично аз не приемам решението тези, които навремето унищожиха напоителните системи в страната, сега да управляват бюджета за тяхното възстановяване”, посочи Бозуков. И допълни, че първите проверки в дружеството са показали ужасяващи числа по отношение на някои обществени поръчки. За пример той даде поръчка за строителни дейности, при която един кубик бетон е поръчан чак от Бургас за строителство в София при цена от 300 лева. В същото време средната пазарна цена за един кубик бетон е 80 лева.

Моораториум върху сечта

На този етап министърът още не е разпоредил на инспектората проверки по сигналите, защото самият той се съмнява, че назначените от предишната власт служители би могло да потулят някои от нарушенията. Бозуков отрече да прави и кадрови чистки във ведомството, както това стана през 2017 г. Но при всеки разкрит случай на умишлено завишени цени при обществени поръчки, той обеща да сигнализира финансовите и други контролни органи.

Бозуков е разпоредил и цялостна проверка във всички ведомства, които са подчинение на министерството, включително и във фонд „Земеделие” и БАБХ. „Въз основа на резултатите от тези инспекции ще определим и приоритетите за действие”, посочи още министърът.

На този етап няма категоричност по темата дали ще има кадрови промени във фонда или в агенцията. По повод питането дали Васил Грудев ще бъде сменен, министърът обясни, че „причините за някои проблеми като например дълго блокираните одобрения на проекти или пък тригодишното забавяне на някоие приеми като на горската подмярка 8.6 по ПРСР – за тях сегашният изпълнителен директор няма пряка вина”.

Очаква се към служебния екип да се присъединят още двама заместник-министри. „Стремим се да търсим за тези постове хора, експерти, които да са честни и отговорни. В момента е доста трудно да намерим конкретните специалисти, но имаме вече визия по въпроса“, увери министърът.

Екатерина Стоилова

Бозуков: Ще ревизираме обществените поръчки по сигнали, подадени от бранша
18493
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Земеделската общност трябва знае
Бозуков премълча, но Иванов разкри: Ще спасяваме 100 млн. лв. за „Напоителни системи”
Разширяване на стокообмена
Втора среща на служебния кабинет с посланика на Азербайджан
Българска телеграфна агенция
Бозуков и екипът му представят политиките в сектора на храните
Христо Бозуков отново е служебен земеделски министър
145 хиляди тона винено грозде се очаква да бъде прибрано
Първо заседание на земеделската комисия от 46-я парламент
При 100 хил. евро таван на плащанията ще бъдат засегнати 705 фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини