Начало » Новини » Света
21.06.2021 г.

Пълна информация за правата за сезоните работници в Евросъюза

Европейският орган по труда
Пълна информация за правата за сезоните работници в Евросъюза

sinor

На 15 юни Европейският орган по труда (ELA) започна кампания за цялостно осведомяване на сезонните работници по трудовите им права, като обръща внимание на необходимостта от насърчаване на справедливи и безопасни условия на труд, съобщи европейският сайт Аг-пресс. Идеята е хората, наети в земеделието и животновъдството в държавите от Европейския съюз (ЕС), да имат изчерпателна информация за правата и задълженията си като защита срещу незаконни действия от страна на техните работодатели.

Кампанията е под мотото „Права за всички сезони" и се организира от Европейския орган по труда заедно с Европейската комисия, Европейската платформа за борба с недекларирания труд, мрежата EURES, страните от ЕС и социалните партньори, кампанията ще продължи между юни и октомври 2021 г.

Изчислено е, че всяка година до 850 000 граждани на ЕС се занимават със сезонна работа извън собствените си държави. От ЕК припомнят, че мобилните сезонни работници имат същите права на справедливи условия на труд, когато работят в друга държава от ЕС, със същите трудови и социални права като местните работници.

Като се има предвид временния характер на тяхната работа, те могат да бъдат по-уязвими към несигурни условия на труд и живот, измами и злоупотреби. Пандемията Covid19 влоши сезонните условия на работниците и ги изложи на повишен риск за здравето, се посочва още в позицията на ELA.

За да се справи с тези предизвикателства на място и да гарантира справедливите условия на труд на сезонните работници, Европейският орган по труда изпълнява План за действие заедно с Европейската комисия, държавите-членки на ЕС и социалните партньори. Като част от това интегрирано действие, комуникационната кампания „ Права за всички сезони “ има за цел да повиши осведомеността на мобилните сезонни работници и техните работодатели за техните права, задължения и налични консултантски услуги.

В тази връзка Космин Боянгиу , изпълнителен директор на Европейския орган по труда посочи, че „ELA е създадена, за да подкрепи страните от ЕС и социалните партньори при гарантирането, че мобилните работници и работодатели се възползват от справедливите трансгранични условия на труд. Сезонните работници са ключови за важните сектори на нашата икономика и тяхната дейност е особено уязвима от въздействието на пандемията Covid19. Щастливи сме да започнем да изпълняваме нашата мисия, като ги подкрепяме. Държавите-членки на ЕС и социалните партньори знаят, че могат да разчитат на ELA да повиши осведомеността относно правата и задълженията и да подкрепи прилагането на законодателството на ЕС и националното законодателство. Честната работа не е сезонна.”

Пълна информация за правата за сезоните работници в Евросъюза
10656
 

Последни материали
Виж
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Свързани материали
Виж
Позиция на бранша
Производители на ягоди и малини искат помощ от кабинета за наемане на хиляда украински бежанци
Срещи с бранша
Мобилни кампуси със сезонни работници ще осигуряват работна ръка в земеделието
Трудово законодателство
Сключвате еднодневни договори в земеделието – ето и детайлите!
Решения на Министерския съвет
Само за 15 ще се издават разрешителни за визи на сезонни работници
На фона на сериозния недостиг на работна ръка
Британските компании държат на българите и румънците за сезоната земеделска дейност
Шотландските фермери искат възстановяване на схемата за сезонно наемане на селскостопански работници извън ЕС
Британски производител на малини и боровинки се мести в Китай заради недостиг на сезонни работници
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини