Начало » Новини » Страната
15.06.2021 г.

Пеканов: Половината от проектите в Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат променени, подготвяме 10 изцяло нови

Отчетът на служебния кабинет
Пеканов: Половината от проектите в Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат променени, подготвяме 10 изцяло нови

sinor

Средствата за България по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени. Най-вероятно още тази година страната ни ще получи 13% префинансиране от Механизма за възстановяване и устойчивост – това са около 1,6 милиарда лева. Това съобщи вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов по време на отчетния брифинг на правителството, проведен днес в Министерския съвет.

Отчитаме липса на прозрачен и задълбочен обществен диалог в последната година по темата как функционира механизмът и каква е ролята на държавата, което позволява да се разпространяват различни заблуди”, обясни още Пеканов. „Скоро след като планът бъде внесен, надявам се в рамките на нашия служебен кабинет определените средства да се влеят в българската икономика. Големият въпрос не е дали ще дойдат през август или октомври, а в какво ще ги инвестираме и как това ще направи страната ни по-сигурна и просперираща. Нека не правим компромис с качеството на такъв важен за страната ни финансов ресурс. А забавянето се дължи на два фактора - политическото решение на предишното правителство да не предава Плана, а дори да ни остави техническа работа по него, както и нашето желание той да бъде по-добър и амбициозен”, допълни вицепремиерът.

Прегледът на първия вариант на плана показал редица недостатъци, което мотивира служебния кабинет да рестартират работата на работната група и да отворят за набиране на нови проектни предложения.

През изминалия месец вицепремиерът е провел над 45 срещи с представители на различните институции и организации – с Европейска комисия, еврокомисаря Йоханес Хан, посланици, представители на международните институции у нас, представители на гражданското общество, на тристранката, работодатели и синдикати, Икономическия и социален съвет. Получени са над 30 нови проекта, както и няколко предложения за реформи. В резултат на това е взето решение да се доработят около 50% от заварените проекти и да се впишат нови значими проекти и реформи.

“Целта на промените е да залегнат някои наши ключови приоритети, да адресираме отворените критики на Комисията и да инициираме дълго отлагани генерални промени. В тях влизат - залагане на повече механизми за контрол на средствата, осигуряване на доброто изпълнение чрез помощ от страна на ЕК за използване на добрите практики от други страни, и не на последно място - повече ресурси да бъдат разпределени в регионите извън столицата.

От тези над 30 нови проектни предложения, които получихме, повечето са добри, но за съжаление не всички отговарят на строгите критерии на Европейската комисия. В момента разглеждаме 10 от новите проекти, които отговарят на целите и съвпадат с обществените интереси”, заяви Атанас Пеканов.

В сферата на образованието става въпрос за „Национален STEM Център“, който ще бъде основният доставчик на професионално развитие за учителите в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM). В Центъра ще тренират олимпийските отбори на България, бъдещият ни научен авангард.

В сферата на здравеопазването, - създаване на национална система за диагностика и лечение на инсулт в България. Тя ще надгради на текущото проектно предложение, което има за цел изграждане на първия в България център за обучение по интервенционална неврорентгенология, както и създаването на национална мрежа от високотехнологични центрове за диагностика и лечение на неврологични и съдови заболявания като мозъчен инсулт (строук центрове), но вече с национално покритие.

 В допълнение на това, търсим варианти и за включване в Плана на система за оказване на бърза помощ по въздуха, за да не бъдем последната страна в Европа без такава и пациентите да получават съвременна и квалифицирана спешна медицинска помощ в рамките на т. нар. златен час с последващо транспортиране на пациенти и пострадали при необходимост,  от и до всяка географска точка на страната.

Промените по заварените проектни предложения се отнасят до - Програмата за икономическа трансформация, която трябва да стане по-ефективна; Програмата за енергийна ефективност на сградния фонд, както и увеличаване на обхвата на Програмата за финансиране на енергия чрез изграждане на фотоволтаични и слънчеви системи в еднофамилни сгради. Обсъжданите реформи са в социалната сфера, където от години Европейската комисия настоява за промяна, както и реформа за по-добро включване и стимулиране на старт-ъп сцената, която може да бъде сериозен двигател на икономиката.

Пеканов заяви още, че тече усилена подготовка и по Споразумението за партньорство за следващия програмен период и съответните оперативни програми, някои от които са подадени от предишното правителство, но по които все още няма становище на европейските ни партньори.

Пеканов: Половината от проектите в Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат променени, подготвяме 10 изцяло нови
5389
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Важно!
Подписана е Харта за устойчив туризъм, в индиректна връзка със селата
МОСВ и басейновите дирекции ще организират срещи на национално и местно ниво
До 30 септември тече обществено обсъждане на плановете за управление на речните басейни
Първото заседание на Консултативния съвет по планинско и полупланинско земеделие се проведе в МЗХ
Консултативния съвет прие цените, по които ще се доставя вода за сезон 2024 г.
100 млн. евро ще бъдат инвестирани в ремонта на инфраструктурата за напояване
Мнението на бранша
Планински говедовъди питат дали през 2024 г. ще доказват повече продадено мляко и защо
Европейска комисия
Междинна оценка на Механизма за възстановяване и устойчивост
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини