От 14 юни Българска агенция по безопасност на храните започва извънредни проверки на обектите за производство и продажба на сладолед в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Предприятията за производство ще бъдат проверявани до 30 юни, а до 30 септември ще текат проверки на търговските обекти като колички, щандове на открито, подвижни обекти и други за продажба на сладолед без предварително опаковане.
В производствените предприятия инспекторите от дирекция „Контрол на храните“ ще проверяват суровините и материалите, използвани за направата на сладолед, както и етикетирането на готовия продукт. Ще бъдат вземани проби за лабораторни изследвания.
В обектите за продажба БАБХ ще инспектира хигиенните условия за продажба на сладолед и спазване на условията за съхранението му. Ще се проверява и дали търговците предоставят на потребителите задължителните данни за наличие на вещества или продукти, които могат да станат причина за проява на алергии.