Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.06.2021 г.

Ягодовият акар нанася сериозни щети

Ягодовият акар нанася сериозни щети

Ягодовият акар не се вижда с невъоръжено око, но се досещаме, че го има по следите, които оставя, а те са сериозни. Той принадлежи към паякообразните и борбата с него е много трудна. Вредителят има малки размери и при това е прозрачен. Може да се види с помощта на лупа или микроскоп.

Ягодовият акар живее в самата сърцевина на растенията – вегетациоония връх на розетката, където са събрани зачатъците на листата. Там залагат яйцата си и там се излюпва новото поколение. Когато стане пренаселено акарите изпълзяват и се преместват на съседните растения, но отново се настаняват във вегетационния връх, защото там са най-благоприятните условия за тях – топло, не духа, без резки температурни изменения. Вредителите се хранят като пробиват тъканите на зараждащите се листа и изсмукват соковете от тях.

Защо и кога е необходимо ръчно опрашване на растенията?

Наранените вече листа излизат възлести, недоразвити и силно деформирани – все едно са смачкани и освободени. Жълтеникавият маслен налеп по листата е също признак за инфекция. Всички листа са в известна степен увредени и тъй като акарите изсмукват соковете постоянно, растенията не могат да се развиват нормално. Те изостават в развитието и израстването си, не дават плодове, а ако има – те са малки, деформирани, възлести и с лоши вкусови качества.

Вредителят е особено опасен, защото се размножава много бързо. От снасянето на яйцата до настъпване на полова зрелост минават само 10-12 дни в хладно време (около 15 градуса по Целзий) и 5-7 дни в топло (20-25 градуса).

Вредителят се разпространява предимно чрез заразен разсад или съседен заразен участък.

Народни средства за борба с ягодовия акар

Борбата с ягодовия акар изисква много усилия и търпение, защото е особено трудна.

1. Покриване с полиетилен – в топъл и слъчев ден лехите се покриват с полиетилен така, че топлият въздух да не излиза навън, а когато температурата достигне 60 градуса покритието се снема и листата се отстраняват до основата. Задължително след това ягодите се подхранват и най-добре с органичен тор.

2. Обработване с лук или лучени люспи

Обработването с настойка от лучени люспи се прави в началото на вегетацията и поне два пъти след прибирането и. Използват се 200 г лучени люспи, които се поставят в 10 л вода и престояват 5 дни или 100 г луковици в 10 л вода за 7-8 часа. Настойката се прецежда и се пръскат растенията.

3. Обработване с чесън

За приготвяне на чеснов извлек се използват 200 г смачкани луковици, които се заливат с 10 л вода, щателно се разбъркват, прецеждат и течността се използва незабавно за пръскане.

За борба с ягодовия акар са известни и други народни средства – надземни части на домати, глухарче и др., но при висока степен на заразяване е необходимо да се използват високоефективни средства.

Химични средства

За използването на химични средства е много важно да се знае, че не се допуска прилагането им от цъфтеж до прибиране на реколтата, а в това време акарите се размножават масово и могат да нанесат много сериозни щети.

За предотвратяване на нападението от акари се използват акарициди със системно действие. Те се абсорбират в листата и се пренасят посредством клетъчните сокове до всички части на растенията.

Разрешено е използването на Актелик 50 ЕК (15 мл на 10 л вода) или широкоспектърен органофосфатен инсектицид Малатион. Необходими са поне две обработки, защото яйцата остават незасегнати и втората трябва да бъде съобразена с цикъла на развитие на вредителите (7-10 дни). Пазарът предлага и други препарати, но акарите са уязвими само когато започнат да се хранят.

Препаратите са опасни за опрашителите и времето за пръскане трябва да бъде съобразено с летежа им.

Ягодовият акар нанася сериозни щети
18965
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Сивото гниене застрашава реколтата от ягодоплодните
Как да се справим с ягодовия коренов хоботник
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини