Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.06.2021 г.

Ягодовият акар нанася сериозни щети

Ягодовият акар нанася сериозни щети

Ягодовият акар не се вижда с невъоръжено око, но се досещаме, че го има по следите, които оставя, а те са сериозни. Той принадлежи към паякообразните и борбата с него е много трудна. Вредителят има малки размери и при това е прозрачен. Може да се види с помощта на лупа или микроскоп.

Ягодовият акар живее в самата сърцевина на растенията – вегетациоония връх на розетката, където са събрани зачатъците на листата. Там залагат яйцата си и там се излюпва новото поколение. Когато стане пренаселено акарите изпълзяват и се преместват на съседните растения, но отново се настаняват във вегетационния връх, защото там са най-благоприятните условия за тях – топло, не духа, без резки температурни изменения. Вредителите се хранят като пробиват тъканите на зараждащите се листа и изсмукват соковете от тях.

Защо и кога е необходимо ръчно опрашване на растенията?

Наранените вече листа излизат възлести, недоразвити и силно деформирани – все едно са смачкани и освободени. Жълтеникавият маслен налеп по листата е също признак за инфекция. Всички листа са в известна степен увредени и тъй като акарите изсмукват соковете постоянно, растенията не могат да се развиват нормално. Те изостават в развитието и израстването си, не дават плодове, а ако има – те са малки, деформирани, възлести и с лоши вкусови качества.

Вредителят е особено опасен, защото се размножава много бързо. От снасянето на яйцата до настъпване на полова зрелост минават само 10-12 дни в хладно време (около 15 градуса по Целзий) и 5-7 дни в топло (20-25 градуса).

Вредителят се разпространява предимно чрез заразен разсад или съседен заразен участък.

Народни средства за борба с ягодовия акар

Борбата с ягодовия акар изисква много усилия и търпение, защото е особено трудна.

1. Покриване с полиетилен – в топъл и слъчев ден лехите се покриват с полиетилен така, че топлият въздух да не излиза навън, а когато температурата достигне 60 градуса покритието се снема и листата се отстраняват до основата. Задължително след това ягодите се подхранват и най-добре с органичен тор.

2. Обработване с лук или лучени люспи

Обработването с настойка от лучени люспи се прави в началото на вегетацията и поне два пъти след прибирането и. Използват се 200 г лучени люспи, които се поставят в 10 л вода и престояват 5 дни или 100 г луковици в 10 л вода за 7-8 часа. Настойката се прецежда и се пръскат растенията.

3. Обработване с чесън

За приготвяне на чеснов извлек се използват 200 г смачкани луковици, които се заливат с 10 л вода, щателно се разбъркват, прецеждат и течността се използва незабавно за пръскане.

За борба с ягодовия акар са известни и други народни средства – надземни части на домати, глухарче и др., но при висока степен на заразяване е необходимо да се използват високоефективни средства.

Химични средства

За използването на химични средства е много важно да се знае, че не се допуска прилагането им от цъфтеж до прибиране на реколтата, а в това време акарите се размножават масово и могат да нанесат много сериозни щети.

За предотвратяване на нападението от акари се използват акарициди със системно действие. Те се абсорбират в листата и се пренасят посредством клетъчните сокове до всички части на растенията.

Разрешено е използването на Актелик 50 ЕК (15 мл на 10 л вода) или широкоспектърен органофосфатен инсектицид Малатион. Необходими са поне две обработки, защото яйцата остават незасегнати и втората трябва да бъде съобразена с цикъла на развитие на вредителите (7-10 дни). Пазарът предлага и други препарати, но акарите са уязвими само когато започнат да се хранят.

Препаратите са опасни за опрашителите и времето за пръскане трябва да бъде съобразено с летежа им.

Ягодовият акар нанася сериозни щети
19370
 

Последни материали
Виж
338 животновъди получиха за пасторализъм над 4,2 млн. лв.
По време на годишната конференция на EUSTAFOR в Полша
Ръководителите на държавните гори в Европа обмениха опит в стопанисването на горите
В очакване на отговор
Биофермерите искат среща с министър Тахов – заместиците му не решават проблема им
Предвидени са 2 срока на доставка между 20 юли и 31 август
Египет провежда търг за внос на 40 000 тона растителни масла
Йордания най-накрая се прежали да си купи скъпа пшеница, но не българска
Родната пшеница е сред победителите и на търга в Тунис
Председател на Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ – Русе
Милен Коев: Ако искаме да оцелеем, за мен бъдещето е в сдружаването
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Сивото гниене застрашава реколтата от ягодоплодните
Как да се справим с ягодовия коренов хоботник
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини