Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.06.2021 г.

Доматите обичат алкохол – да ускорим узряването им!

Старите практики
Доматите обичат алкохол – да ускорим узряването им!

sinor

Известно е, че във всички стадии на развитие на доматите се прилагат методи за по-бързото им узряване – било в началото, било в края на сезона. Методът с алкохол е над 100-годишен и има своята научна обоснованост. Ако при обраните зелени домати поставим един или няколко червени или зрели ябълки, се знае, че това помага за по-бързото им съзряване. Този метод спокойно може да се прилага при оранжерийно отглеждане или на открито в началото и края на сезона.

Научни доказателства

Преди повече от 100 години научни изследвания отреждат сериозна роля на фитохормоналното действие на етилена в  процесите на развитие на растенията и съзряване на плодовете.

Още в 1901 година в Имперската Академия на Санкт Петербург било направено първото откритие, което бързо добило известност, но скоро било забравено. Отново в 20-те години биохимичното действие на етилена добило популяност, но и там не се наложило – било възможно, но сложно приложението му. Етиленът е силно летлив газ и това прави приложението му трудно.

Провеждани са експерименти, при които в целофанов пакет се поставя узрял домат и този пакет се „надява“ на грозд зелени домати направо на растенията. Етиленът, който отделя от зрелият домат ускорява процесите на развитие и съзряване на растящите домати.

Подхранване на доматите при растеж

По-късно – през 1934-1936 година съветски учени публикуват резултатите от своите експерименти за положителното влияние на етанола при узряването на доматите. Те използват етанол с различна концентрация – 48-96% и го въвеждали в доматите с помощта на спринцовка (150 мг на 100 г домати). Съзряването се ускорява с 8-16 дни. Химичният състав и вкусовите качества на доматите в резултат на тази интервенция не се променят.

И отново тази разработка не получава своята практическа реализация.

Експериментите се подновяват през 2002 година, като за целта се използва обикновена водка със съдържание на спирт 40%, а количествата са 0,5 мг на домат. Резултатите показват, че при различните сортове сроковете на съзряване са ускорени различно – средно 8-10 дни. Мястото на интервенцията започва да променя цвета си по-рано, защото практически образуването на етилен произтича непосредствено от етанола. Вкусовите качества и състава не се променят.

Приложението в промишлени условия е сложно и нецелесъобразно, но в малките стопанства е напълно приложимо. Това е важно в края на сезона, когато растенията забавят развитието си значително поради по-ниските температури.

Какво е важно да знаем за практическото приложение на този метод?

1.Алкохол, който има по-специфичен вкус и аромат, не е подходящ, защото ще доведе до промяна във вкусовите качества на доматите. При по-висок процент на алкохолното съдържание се разрежда до 40-45%.

2. Спринцовката задължително трябва да бъде стерилна.

3. Манипулацията трябва да се провежда през деня в топло и сухо време. Слънчевите лъчи ще помогнат за по-бързо затваряне на мястото на убождане.

4. Количеството алкохол е 0,5 кубика на домат, а най-добре е да се въвежда близо до дръжките, а при две убождания и на противоположната страна.

Доматите обичат алкохол – да ускорим узряването им!
14205
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
При полицейска проверка
Иззеха алкохол без бандерол и казан за ракия в крумовградско село
Пробата е отчела над промил и половина
Лека кола и каруца с пиян водач катастрофираха във Врачанско
Спиритс БЪЛГАРИЯ и лозарската камара подписаха меморандум за енергийната стойност на алкохолните напитки
Пореден вопъл от бранш за решаване на проблеми след напускането на ЕС
Британците може да останат без алкохол за Коледа
Важни текстове за пивоварите
Кабинетът прие промени в Закона за акцизите и данъчните складове
Държим 22-то място в Европа
България е либерална към употребата на алкохол и цигари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини