Храните в света поскъпват вече цяла година без прекъсване, достигайки най-високото си ниво от септември 2011 г., съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Индексът на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната динамика в стойността на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се е повишил с 4,8% през май спрямо април, достигайки 127,1 пункта, като вече е с 37,9% над нивото си от май 2020 г. Ръстът на индекса през май е най-силният от октомври 2010 г. досега. Поскъпването на храните като цяло е следствие най-вече от скока на цените растителните масла, захарта и зърнените култури.
Подиндексът за цените на зърнените култури се е повишил с 6% през май в сравнение с април, достигайки 133,1 пункта, като най-силно е поскъпнала царевицата – с 8,8%, като вече е с 89,3% над нивото си от май 2020 г. „Понижаването на прогнозите за реколтата в Бразилия се превърна в допълнителен фактор за повишаването на цените на фона на вече ограниченото предлагане на международните пазари в условията на стабилно високо търсене”, се посочва в съобщението на организацията. При пшеницата след рязкото поскъпване от началото на май в края на месеца цените се понижиха рязко заради подобряването на условията за новата реколта, особено в Европейския съюз и САЩ, но отчетоха среден месечен ръст от 6,8% в сравнение с април. Ечемикът и соргото поскъпнаха със съответно 5,4% и 3,6%.
При растителните масла подиндексът скочи с цели 7,8% спрямо април, като това е 12-ият пореден месец на повишение. Основен двигател тук са цените на палмовото, соевото и рапичното масло. Котировките на палмовото масло достигнаха най-високото си ниво от февруари 2011 г. заради относително ниските запаси в основните производителки вследствие на ръста на световното търсене за внос при слабо увеличение на производството в Югоизточна Азия. Запазващото се недостатъчно предлагане на рапично масло пък е в основата на поскъпването му на международните пазари.
Подиндексът за цените на млечните продукти се повиши с 1,5% през май до 120,8 пункта, като нараства вече цяла година без прекъсване и вече е с 28% над нивото си от май 2020 г. В най-голяма степен поскъпна сухото обезмаслено мляко благодарение на активното търсене при ограничено предлагане от място в ЕС, а големите покупки за внос, особено от Китай, вдигнаха цените и на сухото пълномаслено мляко въпреки нарасналото предлагане от Нова Зеландия. При сирената поскъпването е вследствие на свиването на предлагането от ЕС. Цените на маслото обаче се понижиха заради увеличения износ от Нова Зеландия, прекъсвайки 11-месечна тенденция на ръст.
При месните продукти увеличението на подиндекса през май спрямо април е от 2,2% до 105 пункта, като това е 8-ми пореден месец на повишаване на цените. Поскъпнаха всички видове меса основно заради нарасналите покупки за внос от Югоизточна Азия и най-вече Китай, посочват от организацията. Освен това предлагането на месо в международен мащаб е намаляло, поддържайки допълнително цените, като причините са в забавянето на темпото на клане по отношение на говеждото и овчето месо и увеличаването на вътрешното търсене на птиче и свинско месо в основните производствени региони.
Подиндексът за цената на захарта през май отчете ръст от 6,8% до 106,7 пункта, достигайки най-високото си ниво от март 2017 г. Причината за поскъпването на захарта е в забавянето на прибирането на реколтата от захарна тръстика и притесненията за нейното количество в Бразилия заради задържащата се суша там. Повишаването нацените на петрола и поскъпването на бразилския реал спрямо щатския долар също дадоха своето отражение за увеличаването на подиндекса. То обаче бе ограничено от значителните доставки от Индия.