Начало » Новини » Страната
16.05.2021 г.

Максималното застрахователно обезщетение за реколтата от винено грозде е 3636 лева за хектар

Със заповед на Танева от 29 април и публикувана неясно защо чак на 13 май
Максималното застрахователно обезщетение за реколтата от винено грозде е 3636 лева за хектар

Със заповед №РД09-443 от 29 април предишният министър на земеделието, храните и горите Десислава Танева определя размера на допустимото максимално застрахователно обезщетение за финансовата 2021 г. по мярката „Застраховане на реколтата” от гроздето от винените сортове на 3636 лева за хектар, стана ясно след публикуването на документа на официалния уебсайт на министерството на 13 май, когато вече бе назначен служебният министър Христо Бозуков. Въпреки изричните указания в заповедта тя да бъде публикувана на официалните страници в интернет на Държавен фонд „Земеделие” и на Изпълнителната агенция за лозата и виното, това не се е случило и до момента. Остава съмнението дали заповедта е издадена действително в края на април или буквално преди сформирането на служебното правителство. А че служители в министерството (и не само в земеделското) не се напъват особено да си вършат работата е публична тайна от десетилетия.

Заповедта на Танева е издадена на основание чл. 68, ал. 2 от Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019–2023 г. Размерът на обезщетението се определя на базата на официална статистическа информация за средните изкупни цени на виненото грозде през предходните 3 винарски години и за получените средни добиви от единица площ за същите периоди. През тази година размерът на обезщетението е намален в сравнение с миналогодишната ставка от 3840 лева за хектар. 

Приемът на документи по мярката отваря от утре, 17 май, и ще продължи до 15 юни. Те ще се подават лично или чрез упълномощено лице в Централното управление на ДФЗ, ул. "Гусла" №3, отдел „Вино, промоционални програми и лицензии“, след предварително записан час на един от следните телефони: 02/81 87 513, 02/8187 514 и 02/8187 534. С цел избягване на големи струпвания от хора от фонда предупреждават лозарите да спазват стриктно предварително записаните часове, както и да носят лични предпазни средства. Образци на документите за предоставяне на финансова помощ по мярка „Застраховане на реколтата“ са публикувани на интернет страницата на ДФЗ.

По тази помощ кандидатстват само производителите на винени сортове грозде. Допустими са лозари – физически или юридически лица, както и групи и организации на физически или юридически лица. Преди подаването на документи в ДФЗ производителите трябва вече да са застраховали реколтата си в избрана от тях застрахователна компания. Финансовата помощ, която кандидатите могат да получат, представлява процент от застрахователната премия, в зависимост от вида застраховка, която са сключили.

Допустими за финансиране са застрахователни рискове като неблагоприятни климатични условия (слана, буря, градушка, заледяване, силен и проливен дъжд и тежка суша), природни бедствия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител, както и загуби, причинени от пандемии при хората.

До 80% от стойността на застрахователните премии ще получават производители за застрахователни полици, включващи загуби, причинени от природни бедствия. До 70% ще бъде подпомагането за кандидати, застраховали реколтата си срещу неблагоприятни климатични условия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител и загуби, причинени от пандемии при хората. Също до 70% ще получават и лицата, сключили комбинирана застраховка за неблагоприятни климатични условия и природни бедствия.

Максималното застрахователно обезщетение за реколтата от винено грозде е 3636 лева за хектар
4876
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Допустими за подпомагане са винените сортове
Малко над 3700 лева е максималното застрахователно обезщетение за гроздовата реколта
Вижте ставките
От утре стопаните заявяват помощ за унищожени животни и пчелни семейства
Управителен съвет ДФЗ
Пострадалите от градушката в Садово ще получат 700 хил. лв. компенсации
Ставката за едно загинало пчелно семейство е в размер на 60 лв.
Изплатиха близо 690 хил. лева обезщетения за унищожени пчелни семейства
Областните дирекции по безопасност на храните приемат заявления за издаване на протоколи за пострадали пчелни семейства заради сушата
ДФЗ изплати 2,5 млн. лева по втория прием на подмярка COVID 1
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини