Начало » Новини » Интервю
14.05.2021 г.

Иван Божанов: Отказахме се от рапицата като съпричастност към колегите пчелари

Ноу-тил
Иван Божанов: Отказахме се от рапицата като съпричастност към колегите пчелари

Иван Божанов на фона на полетата с ноу-тил ечемик в Съединение Снимка: sinor

Иван Божанов от Нови пазар, Шуменско, е сред новото поколение потомствени земеделски производители, който от 15 години се занимава със земеделие, а от няколко години променя мирогледа си по отношение на климатичните промени, търсейки път към новите технологии, свързани с опазването на природата.

Срещаме се с Иван по време на открития ден, организиран от Ангел Вукодинов на полетата му с безорно земеделие (ноу-тил технология) край Съединение, където десетки млади фермери бяха дошли, за да видят на място как може да се получи идеална реколта от пшеница, слънчоглед или ечемик и без разораване на почвата, както е правено хилядолетия преди нас.

Само преди три години и Божанов като повечето зърнопроизводители е отглеждал рапица, но проблемите с измирането на пчелите, причинени от третирането на посевите, му отварят очите. Тогава се отказва от отглеждането на тази маслодайна култура, защото по думите му „не е колегиално да създаваме проблеми на пчеларите, а и природата не е за един ден”.

Точно по това време той започва да се интересува и от технологията на безорното земеделие, която освен че възстановява микробиологията в почвата, има голям икономически ефект за стопанствата с ограничаването на разходите за техника и гориво. Големи са предимствата и по време на суша, тъй като влагозапасяемостта при безорното земеделие е значително по-висока, така че добивите не падат критично, както стана през 2020 г. при пшениците в Шуменско.

Преди две години младият фермер започва активно да чете литература по темата. „В моя регион все още няма колеги, които да са въвели безорното земеделие, но аз се запалих по темата и затова съм тук в Съединение, за да видя на място как колегата Вукодинов прилага ноу тил.

Пред Синор.бг Иван разказа за тежката 2020 г., когато „заради сушата средният добив от декар пшеница беше едва 350 кг, а на места извадихме и по 120 кг”.

Въпреки че зимата и пролетта на 2021 г. бяха добри откъм валежи, земеделецът е притеснен, защото не е ясно какво ще се случи през лятото. „Усещаме проблемите още сега, защото не само при нас, но и при други колеги повърхностният слой на почвата започна да изсъхва и това ще се окаже проблем, ако през май и юни няма валежи”, обяснява Божанов.

Тази година той ще отглежда 4 хиляди декара с пшеница, слънчоглед и царевица. „Досега не съм гледал ечемик, но възнамерявам през есента да засея”, обяснява още фермерът, който беше силно впечатлен от красивите и здрави полета на Вукодинов, отглеждани безорно.

Опитът на Вукодинов

„Лично аз съм впечатлен от ечемика в Съединение, който се развива изключително добре. При създалото се положение с отпадналата рапица е редно да ротираме с повече култури. Навремето родителите ми отглеждаха немалко площи с ечемик, но постепенно го замениха с рапицата, защото пазарът беше добър. Затова смятам да се върна към тази култура, още повече, че вътрешният пазар на ечемик винаги е бил добър и търсенето е стабилно”, обяснява Божанов.

До миналата година той е имал на полетата си и протеинови култури, но силно овлажнените почви през прролетта не са му позволили да влезе в нивите. Въпреки че е купил дори семената за посев, „заради дъждовете нямаше как да подготвя земята и затова ги продадох”. А това лято ще гледам само царевица и слънчоглед”.

Колкото до предизвикателството с ноу-тил технологията, очевидно и Иван като много други колеги от Южна, а и Северна България ще има няколко години подготовка, преди активно да се преориентира към новата технология.

Защото, както казва Ангел Вукодинов, „за шестте години, откакто работим ноу-тил върху 90% от площите си, допуснахме много грешки, губихме и пари. Но важното е накрая балансът да остане положителен, защото това е нормалната бизнес логика”.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

 

Иван Божанов: Отказахме се от рапицата като съпричастност към колегите пчелари
41606
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Алтернативи
Засушаването може да изведе киваното като заместител на краставиците
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Актуално по темата
Графикът за приемите по Стратегическия план ще бъде обявен през април
Голяма част от земеделските имоти се придобиват незаконно
И ловците барабар с рибарите скочиха срещу фотоволтаиците в плодородни земи
Земеделският министър открива изложението в 11,30 часа
Провеждат конференция за науката и практиката на АГРА в Пловдив
Право в десетката
Добивите зависят от силата на кореновата система
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини