Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.08.2017 г.

Кулисните растения спират цикадките - опасни насекоми, които пренасят вируси в градината

Цикадките (Gicadinae) са семейство насекоми от разред еднаквокрили. В света съществуват около 17 000 вида, включително и у нас. Хранят се със соковете на растенията. Те са особено вредни, защото са преносители на вируси и дуги заболявания по растенията, включително и зеленчуците. Възрастното насекомо е голямо около 3,5 мм. Темето му образува ъгъл с долната част на главата. Предните двойки крила са полупрозрачни с редуващо се жилкуване. Зимуват като възрастно насекомо под падналите листа, както и на открито в зимните посеви и многогошните треви. Видът е полифаг, т.е. храни се със сок от долната страна на листата на много видове културни растения, в това число и зеленчуци. За доматите са особено опасни защото пренасят причинителя на столбура. Женските започват яйцеснасянето в началото на юни. Продължителността на развитието им е около месец. Причиняват три типа повреди. При първия повредените тъкани на доматените растения просветляват и побеляват, причинени от ларвите, нимфите и възрастните насекоми. Вторият – повредите са причинени от женските по време на яйцеснасянето, като убождат дръжките на още зелените плодове причинявайки рани, през които навлизат различни зарази. Лятното поколение на цикадките се появява през юли и напада вече узрелите домати, като по плодовете се появяват белезникаво-жълти линии.
Градинарите могат да си помогнат срещу нападенията на цикадките използвайки старата практика да оставят свободни ивици покрай основните лехи в градината за засаждане на високи растения – фуражна и захарна царевица, слънчоглед, метла и др. Това са т. нар. кулиси, които се явяват преграда за разпространенито на цикадките.
Основната борба с цикадките е още при първите признаци от нападение културите да се третират с инсектициди с къс карантинен период, при готови за беритба зеленчукови плодове.

Кулисните растения спират цикадките - опасни насекоми, които пренасят вируси в градината
12523
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини