Начало » Новини » Страната
05.05.2021 г.

На път за Токио холандка на велосипед ще се отбие на фермерския пазар в София

Организирано от Биоселена
На път за Токио холандка на велосипед ще се отбие на фермерския пазар в София

Днес от 10,30 часа на фермерския пазар в София ще присъства холандката Кирстен Вийлард, предприела амбициозното начинание да премине на колело близо десет хиляди километра от Нидерландия до Токио, за да популяризира каузата на регенеративното (придосъобразното) земеделие.

Кирстен тръгва от Нидерландия през март т.г., като вече е преминала през Белгия, Люксембург, Франция, Швейцария, Италия, Австрия, Словения, Хърватия и Сърбия. И навсякъде тя посещава ферми и среща се с производители, за да разговаря за мисията на възстановителното (регенеративното) земеделие - за добри добиви и добра устойчивост.

На днешния Фермерски фестивал „Произведено във фермата“, който по традиция се провежда пред сградата на министерството на земеделието, холандката ще разговоря със семейни ферми, които произвеждат устойчиви храни в природни райони, с представители на Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, организатор на пазара, както и с представители на Велоеволюция.

Здраве от природата със сладкото от глухарчета на Денка

Още 11-годишна Кирстен започва да се занимава с гребане, което е правила вече почти 20 години. И макар да има завидни успехи, на три пъти – 2012, 2016 и 2020 – не успява да спечели олимпийска квота – било поради лош късмет или отчасти заради травми. Приятелят й Дирк обаче ще се състезава в Токио 2021 в нидерландската четворка за мъже с добри шансове за успех. И Кирстен решава да проправи свой път до Токио - с колело!

„След като изпуснах Олимпийските игри като гребец, тръгвам по алтернативен път до Токио: с колело. Мисията ми е да повишава осведомеността и да събирам дарения за проекти за регенерация на екосистемите“, разказва Кирстен Вийлард.

Според нея „регенеративното земеделие превръща сухите запустели райони в плодородни, използвайки комбинация от животни, интелигентно земеделие и стари природни принципи. Така се възстановява биологичното разнообразие“. Тя е убедена, че с работата с природата вместо срещу нея такива проекти имат капацитета да дадат втори шанс както на природата, така и на обществото.

Регенеративното  земеделие – наричано още интелигентно климатично земеделие – залага на земеделски практики, които възстановяват почвата, връщайки в нея въглеродния двуокис (CO2). Практикуването му от големите производители на храни, но и от малки ферми подобрява природните ресурси, вместо да ги изчерпва. Регенеративното земеделие е доказало, че е възможно да се отглеждат пресни, здравословни храни по устойчив начин, в обновена почвена екосистема, с намалена зависимост от торове, пестициди и хербициди. Така пчелите и другите опрашители се връщат на полето, а птиците и полезните насекоми помагат опазването им от вредителите.

На път за Токио холандка на велосипед ще се отбие на фермерския пазар в София
7275
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
На колело от Нидерландия до Япония
Холандката Кирстен: Много любов е нужна за регенеративното земеделие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини