Начало » Новини » Интервю
05.05.2021 г.

Холандката Кирстен: Много любов е нужна за регенеративното земеделие

На колело от Нидерландия до Япония
Холандката Кирстен: Много любов е нужна за регенеративното земеделие

sinor

За да популяризира каузата за развитието на възстановителното (регенеративно) земеделие в Европа и по света, холандската спортистка Кирстен Вийлард е предприела колоездачно пътешенствие от Нидерландия до Япония, започнало през март тази година. Зад гърба й вече са около 10 хиляди километра през Белгия, Люксембург, Франция, Швейцария, Италия, Австрия, Словения, Хърватия и Сърбия.

А от вчера Кирстен е в България, където ще остане пет дни. Днес Вийлард посети фермерския пазар пред министерството на земделието, където всяка сряда биопроизводители и земеделци от планински райони предлагат своята качествена продукция.

Целта на холандската спортистка е да се запознае със състоянието на планинското земеделие у нас, насочено към възстановяване на бедните и силно ерозирали почви, като се срещне с хората, споделящи идеята й да развитие на този бизнес. „Защото да възстановяваше природата, изисква много любов”, посочи Кирстен. Допълвайки, че сегашната система на подпомагане на земеделието в Европа беше акцентирана повече към конвенционалните производители, докато бизнесът в трудно достъпните райони остава извън полезрението на тази субсидираност.

А да възстановяваш почвите е свързано с редица трудности - като се започне от огромния брой документи, които фермерите трябва да представят, за да докажат степента на нарушаване на качеството на почвите, и се премине през агротехническите мероприятия, необходими за регенерация. Именно затова е необходима промяна в субсидирането.

На въпрос на Синор.бг колко регенерационни стопанства вече съществуват в Нидерландия, Кирстен посочи, че на този етап е трудно да се определи, тъй като броят им непрекъснато расте. Около 20 на сто от фермерите в районите с изтощени почви обаче вече се занимават с регенерация. И което е по-интересното – това земеделие по никакъв начин се практикува като хоби, а е част от бизнеса и на конвенционалните земеделски производители, които инвестират в хранителната среда за подобряване на почвеното съдържание.

От началото на прехода си досега силно впечатление са й направили стопанствата във Франция, където активно се ползват възобновяемите енергийни източници. Според Кирстен все повече млади хора между 20 и 40 години се ориентират към регенерационно земедлие, затова е от голямо значение те да се развиват професионално чрез допълнителни обучения.

Следващите държави по пътя й до Япония ще бъдат Турция, Грузия, Азербайджан, Казахстан и Китай, така че да й пожелаем много нови приятелства с фермерите, които тя ще срещне, изминавайки на колело следващите 35 хиляди километра. Защото разпространението на идеята за опазването на природата, в името на която Кирстен прави този преход, наистина си струва!

Екатерина Стоилова      

Холандката Кирстен: Много любов е нужна за регенеративното земеделие
13184
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Организирано от Биоселена
На път за Токио холандка на велосипед ще се отбие на фермерския пазар в София
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини