Начало » Пазари » Животинска продукция
01.05.2021 г.

Всяка година по Великден консумираме до 30 милиона яйца

Евтин внос от Полша ги удържа от поскъпване
Всяка година по Великден консумираме до 30 милиона яйца

На Великден в България се консумират между 28 млн. и 30 млн. яйца, заяви за „Фокус“ председателят на Съюза на птицевъдите в България д-р Димитър Белоречков. По думите му за около 5-6 дни се произвеждат 30 млн. яйца. „Тези, които са били по-разумни, са ги купили още миналата седмица, защото трайността на яйцата е 28 дни при 18 градуса стайна температура, а след като се сварят, могат да се държат и в хладилник за по-дълго време“, обясни д-р Белоречков.

Според него един от големите проблеми при старите яйца е, че имат голяма въздушна камера, която понякога се пълни с вода или с боя. „Така яйцата стават непривлекателни, след като се обелят. Освен това се чупят и лесно. Могат да се проверят, както правехме на времето – от една тетрадка се прави продълговата фунийка и на осветление се вижда дали имат голяма камера. Ако имат, означава, че яйцата са стари. Това е много важно, защото все пак обикновено тези яйца повече ги ядат деца, което е опасно“, изтъкна председателя на съюза.

При всяко положение яйцата трябва да се варят най-малко 12 минути и след това да се охладят преди боядисването, споделя той. „Обикновено в този съд на дъното трябва да има някаква подложка, за да не се удрят в него, както и да са плътно вързани в мрежичка“, уточни д-р Белоречков. Той увери, че сега има достатъчно безопасни бои заради контрола от страна на Българската агенция за безопасност на храните.

Председателят на съюза смята по-малките яйца за по-добри по простата причина, че черупката е по-здрава.

И да са евтини, и да са скъпи, всеки ще прежали парите, но скок в цените не се наблюдава вече втора година и не очаквам нещо по-различно, посочи той. „Яйцата, внесени от Полша са по-евтини от българските, което показва, че има някакъв проблем. Най-вероятно се дължи или на това, че яйцата са стари, или на нещо друго. Това за мен е сериозен знак, тъй като нашите яйца са може би с най-ниската производствена цена. В България конкуренцията между предприятията е много голяма. Те са над 130“, посочи д-р Белоречков.

Той обърна внимание, че потребителите могат да различават българските от вносните яйца, като отворят кутията, в която са. „Трябва да се види на маркировката на самото яйце дали има BG. В България немаркирани яйца не могат да влязат, защото има контрол от БАБХ“, увери председателят на съюза.

По думите му разликата в себестойността на яйцата се дължи на няколко фактора. „Едното е дали купуват фураж, или сами произвеждат, защото тази година фуражите са много скъпи. От това зависи и себестойността на яйцата. Всеки един от тези производители, ако получи 1 ст. печалба, това за него е голямо постижение. Докато при търговците, ако нямат повече от 5 ст., те не го броят за приход“, подчерта той.

Междувременно заради пандемията от коронавирус износът на яйца от България е намалял значително, отбеляза д-р Белоречков. „Производителите не са притеснени от това, че износът е значително намален. Тази тенденция се дължи на факта, че страните, за които изнасяме, също имат проблем с коронавируса. Ресторантите им не работят, туристическият поток е намалял. Същото е и при нас, защото когато има много туристи, консумацията на яйца драстично се увеличава. Знаете, че в хотелите обикновено сутрин на закуска има по няколко вида ястия от яйца, защото това е най-евтината храна за туризма. Тази година също ще има проблем“, прогнозира той.

Председателят на съюза припомни, че преди пандемията България е изнасяла яйца основно за Гърция. „Сега износът е намален, защото и там туризмът е зле. В Германия, Швейцария и в много други страни също изнасяме яйца. Въпросът е, че около Великден цялата продукция отива на нашия пазар по простата причина, че това е моментът, в който се задоволяват нуждите на българите и консумацията е по-голяма“, обясни д-р Белоречков.

Всяка година по Великден консумираме до 30 милиона яйца
14774
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Вноса на яйца в Русия се освобождава от мито
Зехтинът поскъпна със 75% от януари 2021 г.
Евростат: цените на картофите отбелязаха зашеметяващ ръст
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
По веригата животновъдство - месопреработка
Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е браншът да възлага задачи на администрацията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини