Начало » Новини » Страната
23.04.2021 г.

Прекратените договори за наем на общински пасища във Варненско

Инспекции
Прекратените договори за наем на общински пасища във Варненско

sinor

Само преди месец специално назначена комисия от директора на областната земеделска служба във Варна е извършила проверка по сключените петгодишни договори за аренда на пасища, мери и ливади от държавния поземлен фонд с фермери, които отглеждат животни. Тези инспекции са задължителни и ако покажат, че стопаните са намалили броя на отглежданите животни спрямо наетата земя при подписването на договора, те биват прекратени.

Тези проверки са във връзка със спазването на условията по чл.37и, ал. 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи по сключените договори за аренда на пасища, мери и ливади от държавния поземлен фонд.

През тази пролет комисията е проверила 36 сключени договора с 28 земеделски стопани, които ползват под аренда пасища, мери и ливади от държавния поземлен фонд в различни землища на Варненско. Целта е да се установи дали отдадените пасища мери и ливади са съобразени с броя и вида на регистрираните към 1 февруари 2021 г.  пасищни селскостопански животни и това се сверява с официалната справка на Българската агенция по безопасност на храните БАБХ, актуализирана през миналата година.

От проверката във Варненско се вижда, че държавата е прекратила само един договор, сключен през 2016 година със земеделска кооперация „Градина”, която е отглеждала 46 говеда в землището на провадийското село Градинарово. Въпреки че дейността на кооперацията не е заличена, според регистъра на БАБХ стадото вече не съществява, затова и договорът за наем на 500-те декара държавни пасища се прекратява.

Как чертожниците на пасища, които нямат животни, извиват ръцете на останалите

В два от останалите случаи има намаляване на броя на животните, но тъй като то не е с повече от 30% от размера на стадото, държавата не прекратява договора за наем. Става въпрос за отдадени 432 декара държавна земя на едноличен търговец, който ползва пасища в различни землища в община Аксаково, Варненско. Същото се отнася до овчар от община Вълчи дол, ползващ 230 дка мери и ливади. При него комисията е констатирала, че в животновъдния обект броят на регистрираните пасищни селскостопански животни е намалял с над 30 на сто от броя им към сключването на договора за аренда, но тъй като той е ползвал по-малко земя от полагащото му се, затова и "договорът не следва да бъде изменян", четем в доклада на комисията.

Промяна в договора има единствено при регистриран животновъд в землището на село Червенци, община Вълчи дол, който при подписването на договора през 2016 г. е регистрирал, че отглежда 92 овце–майки над 12 мес. и 134 овце-майки-автохтонни породи над 12 мес., равняващи се на 33,90  ЖЕ.

След извършена проверка през март тази година в предоставените от МЗХГ справки по водещ критерии „ОЕЗ – животновъден обект“ и „ОЕЗ – пасище“ се установява, че животновъдният обект попада  в справка по водещ критерии „ОЕЗ – животновъден обект“.

След извършената проверка в предоставената на сайта на БАБХ официална справка се вижда, че фермерът отглежда само две овце-майки над 12 мес. неавтохтонни  и 23 бр. овце-майки от местни (автохтонни) породи над 12 мес., 2 бр. коне над 6 месеца, 2 бр. говеда от 6 до 24 месеца – мляко, 1 бр. над 24 месеца – мляко,  равняващи се на 7,95 ЖЕ в т.ч. 3,45 ЖЕ са от местни (автохтонни) породи.

Комисията е установила, че в животновъдния обект броят на регистрираните пасищни селскостопански животни е свит с над 30 на сто спрямо 2016 г., когато е сключен договорът за аренда, поради което следва площта на пасищата под наем да бъдат намалени спрямо по-малкия брой животни.

При всички останали договори фермерите са запазили броя на животните, така че договорите няма да бъдат променяни или прекратявани. Подобни проверки се правят и в останалите части от страната, а земеделските служби са длъжни да обявят резултатите.

Прекратените договори за наем на общински пасища във Варненско
12418
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Въпросителна около това дали проектът ще се одобри и в пленарна зала
Земеделската комисия единодушно прие на първо четене промените в закона за земята
Промените в закона за земята минават по бързата процедура
До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди
Битките през годината
Съдебните проверки на пасища, дадени за солари, не са приключили
След цялостното обследване на земеделската площ
Над 3,1 милиона декара с пасища и ливади са станали гори
Изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите в България
Михайлов: Липсата на ваксинация спира износ за Албания, ще търсим пропуснати ползи от държавата
Консултативен съвет по поземлените отношения
Готвят промени за лесен достъп на фермерите до общински и държавни земи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини