Начало » Новини » Света
18.04.2021 г.

Лошото време съсипва надеждите на фермерите в Европа

Студовете в ЕС и наводненията в Украйна нанасят сериозни щети
Лошото време съсипва надеждите на фермерите в Европа

Лошото време с внезапни студове в Южна и Централна Европа и наводнения в Украйна нанася тежки щети на производителите на плодове и зеленчуци, съобщи електронното идание FreshPlaza.

В Италия студовете се врязаха рязко в топлата пролет и повлияха на цъфтежа на овошките. Първите оценки сочат, че са засегнати лозята, особено незащитените масиви в долината на река По. Според най-голямата фермерска организация в Италия Coldiretti щети са регистрирани и в южната провинция Апулия, където температурите паднаха до 5 градуса под нулата по Целзий. По данни на Италианската конфедерация на фермерите силно са пострадали провинциите Тоскана, Емилия-Романя, Венето и Пиемонт, разположени в централна и северна Италия, като добивите може да паднат с до 75%. В Тоскана, където в някои райони температурите паднаха до 7 градуса под нулата, част от фермерите запалиха бали сено, за да повишат температурата в лозята през най-студените нощи. В Умбрия производителите на маслини все още оценяват щетите от температурния шок, след като от 27 градуса те паднаха до 8 градуса под нулата. В плачевно състояние са и лозите, и настроенията на фермерите. Като цяло студовете през април са нанесли щети на 60% от селскостопанската реколта.

В Гърция отрицателните температури в някои региони се отразиха зле на редица овошки, включително на лозята и маслиновите дървета. Положението обаче е несравнимо по-добро от щетите в Италия.

Във Франция се съобщава за значителни щети за лозята в южната част на страната, където температурите паднаха до 6 градуса под нулата. Според електронното издание WineMag голяма част от щетите се дължи на по-високите от средните температури през март, последвани от априлски студове. Очаква се в някои региони производството на грозде да намалее с между 50 и 100%. Силно пострадаха и костилковите плодове, най-вече черешите и кайсиите.

Студ, градушки и резки промени в температурите – така може да се опише положението в Германия. Край Боденското езеро, намиращо се на границата на Германия, Швейцария и Австрия, в началото на седмицата температурите паднаха с 20 градуса по Целзий само за ден. „Топлим нашите кайсии вече 3 нощи поред и това даде резултат. Сливите също не пострадаха от студа, най-вече поради това, че едва започват да цъфтят. Ако цъфтежът бе започнал 2-3 седмици по-рано, както бе през миналата година, щетите за реколтата щяха да бъдат значителни”, споделя овощар от Ерискирх в германската провинция Баден-Вюртемберг.

По думите му обаче положението с китайското цариградско грозде (познато още и като актинидия и киви-бери – бел. ред.) и крушите от сорта „Ксения” е доста по-тежко. „На практика 80% от нашето киви-бери е загубено, а това е трета поредна слаба реколта. Забелязваме потъмняване и при около 70% от нашите круши от сорта „Ксения”, посочи той.

Овощарят споделя, че няма универсално решение за защита от студовете, независимо дали става въпрос за покриване с фолио, дъждуване над короните или палене на огньове и свещи около дърветата. „Първо, всяка защита срещу студове е ефективна в различна степен при различните видове плодове. Второ, трябва да се отчитат и големите различия в климата на по места”, обяснява той.

В северната част на Германия е доста студено, но засега това не е проблем за зелето в Дитмаршен, провинция Шлезвиг-Холщайн. „Засега спазваме графика за отглеждане и очакваме,че ще можем да започнем нормално прибирането на реколтата през 25-тата седмица на 2021 г. Освен това все още разполагаме с достатъчно запаси от миналогодишното зеле”, заяви производител и търговец от региона.

В Австрия променливото време напоследък задържа развитието и началото на брането на реколтата от аспержи с около 2 седмици, като първите големи партиди се очаква да се появят на пазар всеки момент. „Аспержите бяха увредени от студа”, предупреди Вернер Магошиц, председател на асоциацията Marchfeldspargel. Преди няколко седмици в Марчфелд започна брането на реколтата от парниците, като малки количества досега се доставят на сектора за обществено хранене.

Растежът на аспержите зависи до голяма степен от температурата. „В горещ ден са 5 сантиметра, в студен – едва 5 милиметра”, обяснява Магошиц. Заради двете студени нощи през миналата седмица филизите на аспержите са замръзнали и сега трябва да наберат инерция, а за това е нуобходимо време.

Студеното време влияе не само на растежа, но и на търговията с вносни плодове и зеленчуци в Централна Европа, включително на продажбите на ягодови култури от Средиземноморието. „Положението на пазара на боровинки е твърде спокойно, но търсенето на малини и къпини след Великден спадна рязко. При малините по-конкретно положението с доставките изобщо не е лошо, но през тази година апетът за ягодови култури у местните потребители съвсем не е голям. Цените им също са доста високи. Обикновено ягодовите култури поевтиняват веднага след Великден, но засега това не се случва”, заяви вносител от Северна Германия, визирайки честването на големия празник за католическото и протестантското вероизповедание на 4 април. В момента основните количества ягодови култури пристигат от Пиринейския полуостров или Мароко заедно с последние партиди от Чили.

Във Волинска област на Украйна пък снеготопенето доведе до наводнения, като 16 хил. хектара селскостопански земи остават под вода, а общо през пролетта досега пострадаха 25 хил. хектара, съобщи електронното издание Seeds. През помпените станции са минали общо 23 млн. кубически метра вода.

Ако няма дъждове, положението ще се стабилизира до няколко дни, смята изпълняващият длъжността заместник-директор на регионалната служба за водни ресурси Михаил Тимошчук. Усложнения има в 4 населени места. „Броят на наводнените парцели намалява”, подчерта Тимошчук. Той констатира, че през тази пролет наводненията са залели повече селскостопански земи от миналата година.

През миналата година компенсации за фермерите за наводнени парцели не са изплащани, заяви началникът на отдела за агропромишлено развитие на областта Юрий Горбенко. Тогава областната комисия за извънредни ситуации не призна нито един случай на наводнение като извънредна ситуация на регионално ниво. Горбенко посочи, че процедурата за определяне на наводнение е разписана в постановление на правителството на страната. Досега през тази година пък още не е подадена и една молба за щети от наводнения.

Лошото време съсипва надеждите на фермерите в Европа
13568
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Недостигът на вода засяга 30% от европейците и 20% от земята
Земята използвана за биологично земеделие в ЕС се увеличава
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Одобрени са днес
Съветът на ЕС: Два пъти в годината ще има корекции на стратегическите планове, одобрени са и промените в ДЗЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини