Начало » Новини » Коментари
14.04.2021 г.

Време е да подготвите бизнес плановете по подмярка 4,1

Преди приема
Време е да подготвите бизнес плановете по подмярка 4,1

sinor

Преди два дни министерството на земеделието публикува на интернет страницата си всичките документи за кандидатстване по подмярка 4,1 от селската програма, чийто прием е насрочен за 19 април. За повечето от документите Синор.бг ви информира. Но е важно да се види как ще изглеждат бизнес плановете според приоритетните области за инвестиции, около които се обединиха членовете на Комитета по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г.

След като опишете сумата на прогнозните инвестиции, в бизнес плана трябва на направите кратко описание на проектното предложение и на капацитета на предвидените активи.

Но тъй като с този бизнес план вие трябва да докажете как ще повишите своята конкурентност, трябва подробно да опишете какво е съответствието на техническите характеристики и капацитета на оборудването и съоръженията, за които се кандидатства, с броя на отглежданите от фермера животни.

Прави се писмена обосновка на капацитета на машините, в т.ч. специализиран транспорт, съоръженията (в т.ч. за съхранение на продукция) и оборудването във връзка с изпълнение на изискването да се произвежда и/или съхранява и/или подготвя за продажба само собствена земеделска продукция.

Ако става въпрос за земеделска техника, обосновката трябва да съпоставя от една страна броя и вида на животните в стопанството и/или размера на обработваемата земя, вида и площите на отглежданите култури, видовете и честотата на извършваните операции, вкл. сроковете за прибиране на реколтата и други показатели от значение при извършване на дейността и от друга, техническите показатели на селскостопанските машини, производителност на ден (моточаса, дка/ден, т/ден) и др. Инвестициите, които не са пряко свързани с производствената дейност като например административно-битови сгради и помещения и други следва да съответстват на дейностите включени в проектното предложение, включително данните, посочени в бизнес плана.

Успоредно с това кандидатът описва какво е първоначалното му икономическо състояние – с наименование на стопанството, законовата форма на дейността и дата на регистрация, териториалното разположение.

При колективните или групови инвестиции се дава подробна обосновка за всеки от участниците в дружеството-кандидат или член на група/организация на производители с всеки един от показателитe, посочени в Таблица16, доказващи че инвестициите водят до подобряване на земеделската дейност на земеделските стопанства на лицата, участници в дружеството кандидат за колективна инвестиция или членовете на група/организация на производители.

В икономическата обосновка на бизнес-плана се описват седемте начина за повишаване на конкурентоспособността на стопанството.

Изчисляване на Стандартния производствен обем СПО

Първият от тях е преструктурирането и развитието на наличните материални мощности в стопанствата. На второ място се дава прогноза как въвеждането на нови технологии в производството и модернизацията на физическия капитал ще повиши конкурентоспособността. Третият начин се отнася до повишаване на енергийната ефективност в земеделските стопанства и/или опазването на компонентите на околната среда. Четвъртият начин е свързан със спазването на стандартите на Европейския съюз (ЕС) и подобряване на условията в земеделските стопанства.

Петият начин е чрез насърчаване на сътрудничеството между земеделските стопани, шестият - подобряване качеството на произвежданите земеделски продукти и седмиат - осигуряване на възможностите за производство на биологични земеделски продукти.

В отделна таблица се описват и плановете на кандидата за субсидии да подобри цялостната дейност на земеделското стопанство.

Тук също има седем позиции, в които на първо място трябва да опишете дали внедрявате нови продукти, процеси и технологии и обновяване на наличните производствени материални и/или нематериални активи. На второ място е дали насърчавате сътрудничеството с производителите и преработвателите на земеделски продукти, а на трето място – дали с проекта си целите опазването на околната среда, включително с намаляване на вредните емисии и отпадъци. На четвърто място е целта ви да подобряване условията на труд,  а също хигиенните, ветеринарните, фитосанитарните, екологичните или други условия на производство, включително повишаване биосигурността в стопанството.

На шесто място се поставя целта да осигурите възможности за производство на биологични земеделски продукти, а на седмо място – дали ще смекчите икономическите и социалните последици от пандемията от коронавирус или ще повишите устойчивостта, издръжливостта и подготвеността на стопанствата за предизвикателствата и възможностите на екологичния и цифровия преход.

В 16 отделни таблици на бизнес-плана по разбивки трябва да опишете предмета си за инвестиции, както и точни разчети за инвестиционните разходи плюс цялостната си производствена програма с разчети за сеитбооборт и др.

Припомняме, че по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ се приемат инвестиции в следните направления.

Приоритет 2 „Подобряване на жизнеспособността на стопанствата и конкурентоспособността на всички видове земеделие във всички региони; насърчаване на новаторски селскостопански технологии и устойчивото управление на горите“ и по-конкретно:

- Област с поставен акцент 2А „Подобряване на икономическите резултати на всички земеделски стопанства и улесняване на преструктурирането и модернизирането на стопанствата, особено с оглед на увеличаването на пазарното участие и ориентация и на разнообразяването в селското стопанство“

- Област с поставен акцент 2Б „Улесняване на навлизането на земеделски стопани с подходяща квалификация в селскостопанския сектор, и по-специално приемствеността между поколенията“

Приоритет 4 „Възстановяване, опазване и укрепване на екосистемите, свързани със селското и горското стопанство“ и по-конкретно:

- Област с поставен акцент 4А „Възстановяване, опазване и укрепване на биологичното разнообразие, включително в зони по „Натура 2000“ и в зони с природни или други специфични ограничения и земеделие с висока природна стойност, както и на състоянието на европейските ландшафти“

- Област с поставен акцент 4Б „Подобряване управлението на водите, включително управлението на торовете и пестицидите“

- Област с поставен акцент 4В „Предотвратяване на ерозията на почвите и подобряване на управлението им“

Приоритет 5 „Насърчаване на ефективното използване на ресурсите и подпомагане на прехода към нисковъглеродна и устойчива на изменението на климата икономика в селското стопанство, сектора на храните и горското стопанство“ и по-конкретно:

- Област с поставен акцент 5А „Повишаване на ефективността при потреблението на вода в селското стопанство“

- Област с поставен акцент 5Б „Повишаване на ефективността при потреблението на енергия в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост“.

Време е да подготвите бизнес плановете по подмярка 4,1
12739
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Наука и бизнес
Вътев: Да привлечем младите хора в сектора, срещайки ги със световно доказали се учени
МЗХ за биопроизводството: Виждат се подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса
Частният бизнес ще осигури 4-годишни стипендии за талантливи българи
Интересна инициатива
За трети път в Радомирско се организира конкурс за дамите-вдъхновителки в региона
Министър Вътев и Посланик Мичигами обсъдиха възможностите за бизнес посещения в България и Япония
Конкурс за агробизнесмен на 2023 г.
Агроведомството ще представя успешни агробизнес модели
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини