Начало » Новини » Света
29.03.2021 г.

Супертриалогът постигна договорка за активния, млад и нов фермер

Следващата тристранна среща е на 16 април
Супертриалогът постигна договорка за активния, млад и нов фермер

sinor

Тристранните разговори за реформата на селскостопанската политика на ЕС, проведени в петък в Парламента, доближиха преговарящите до споразумение, но за бърза сделка е необходима повече гъвкавост от Съвета. След така наречения „супертриалог” по трите регламента относно реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП), проведен с португалския министър на земеделието Мария до Се Антунес, представляващ Съвета, изпълнителния заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс и комисар Януш Войчеховски, преговорният екип на Парламента, председателят на комисията по земеделие и главният преговарящ на Парламента Норберт Линс (ЕНП, Германия) заяви, че „проведеният супертриалог даде необходим тласък в преговорите за реформа на ОСП. Дискусиите бяха конструктивни и беше постигнат значителен напредък, например по „Новия модел за доставка” и показателите за резултатите. По отношение на младия, новия и активния земеделски производител постигнахме по-добро разбиране на взаимните позиции и сега сме на крачка по-близо до споразумение. Освен това намерихме временно решение по правата за засаждане на лози и етикетирането на виното", посочи Линс, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Според него страните са показали нагласа за постигане на компромис, който очевидно ще се отплати. "Ще се нуждаем обаче от допълнителни дебати, например за ограничаване на преките плащания и преразпределителните плащания, тъй като Съветът на ЕС все още не е бил достатъчно гъвкав, за да ни позволи да постигнем значителен напредък в тези области“, обясни още евродепутатът.

„Искам специално да благодаря на тримата докладчици Петер Яр , Улрике Мюлер и Ерик Андрие и техните екипи, които защитиха приоритетите на Парламента. Заедно застанахме на един фронт за амбициозна реформа", заключи още председателят на земеделската комисия в ЕП. И допълни, че „след добрата атмосфера съм оптимист, че можем да финализираме преговорите за реформата на ОСП по време на португалското председателство".

След заседанието от 26 март следващите тристранни диалози за ОСП са насрочени за 16 април (Регламент за стратегическия план), за 21 април (Регламент за общата организация на пазара) и за 23 април (Регламент за финансиране, управление и мониторинг).

Тристранните преговори между Парламента, Съвета и Комисията относно пореформата на земеделската политика на ЕС започнаха на 10 ноември. Оттогава са проведени приблизително седемнадесет трилога, включително днешния супер трилог, както и няколко десетки технически и подготвителни срещи.

Супертриалогът постигна договорка за активния, млад и нов фермер
10056
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
На 28 и 29 юни
Кабинетът одобри българската позиция за Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Важно за стратегическите планове
Ще има ли плащания за нови фермери и за повишена конкурентност до 2027 г. – теми на триалога, насрочен за 26 март!
Преговорите по бъдещата ОСП
Ключовите противоречия по бъдещата ОСП ще търсят разрешение в „супертриалога”, насрочен за 26 март
Законодателство
Комисията по земеделие в Европарламента обсъжда тристранните преговори по регламентите за новата ОСП
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини