Днес и в петък пред сградата на министерството на земеделието в София ще се проведат традиционните издания на фермерския фестивал „Произведено във фермата“. Щандовете работят в светлата част на деня от 10 до 18 часа, съобщиха от Фондация "Биоселена", която е основен организатор на пазара.
На щандовете се предлагат разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони страната със запазена природа: краве, овче, биволско и козе сирене, кисело мляко и кашкавал, прясно мляко, извара, масло, месни продукти от редки български породи говеда, биволи, овце и кози: луканка, пастърма саздърма и буркани с месо, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, занаятчийски хляб с квас, ядки, вино, чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя и сувенири от дърво… Много от храните са биологични, други са произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.
Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Освен този фестивал до края на месеца в парка „Заимов” всяка неделя ще се провежда и фермерският пазар "Пендара". Пазарът се открива в 11 часа и продължава шест часа – до 17 часа.
Щандовете са разположени до моста над метростанция „Театрална” пред Малък градски театър "Зад канала".
Фермерският пазар "Пендара" - София е малък, бутиков градски фест, чиято цел е да въздейства за възстановяване на българските гастрономически традиции и да даде по-голяма видимост на автентичните храни, приготвяни в селските райони на страната.
Инициативата се провежда от Фондация LocalFood.bg в партньорство със Столична община – Район “Оборище” и Кулинарните фестивали на България.