Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.02.2021 г.

Изборът на Corteva Agriscience™, насочен към фермерите през 2021 г. – 2024 г.

Изборът на Corteva Agriscience™, насочен към фермерите през 2021 г. – 2024 г.

На първия за годината онлайн семинар (уебинар), организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите, стопани от цялата страна се запознаха с тазгодишните предложения и новите продукти за растителна защита и за семената на Pioneer, които компанията Corteva Agriscience™ ще пусне на българския пазар в периода 2021 – 2024 г. Информацията за предимствата на иновативните продукти беше представена от Иван Дражев – маркетинг мениджър в  Corteva Agriscience™ и Георги Герджиков – мениджър ключови клиенти за Северна България в сегмента „Семена”.

При борбата с плевелите ключът за добрата практика е хербицидното пръскане да се провежда в най-точния вегетационен момент от развитието на културата и плевелите, гарантиращо сигурната защита на посевите, посочи Дражев. 

От предложенията на компанията за хербициди срещу смесено заплевеляване при царевицата изборът е върху двата продукта за вегетационно пръскане Ариго и Принципал, вторият от които неслучайно е кръстен от фермерите като „косачката” при справянето с упоритите плевели.

Виктус® е най-качествената формулация (маслена дисперсия) за борба с житните плевели, докато за контрол на широколистни плевели препоръката на компанията е за Кабадекс™ Екстра (прилага се от 2-ри до 6-ти лист на културата), Старане™ Голд (с много добър ефект срещу повитица, прилага се от 2-ри до 6-ти лист на културата) и Мустанг® (прилага се от 3-ти до 5-ти лист на културата). Тази година  Corteva Agriscience™ предлага Виктус® в пакет с Мустанг®, който от 20 години се предлага на пазара и е най-ефикасното решение срещу самосевки от рапица и слънчоглед (включително прераснали), а също и в пакет с Кабадекс™ Екстра, посочи още Дражев.

Сред новите предложения експертът препоръчва и Дерби® Супер Едно с второ търговско наименование Ланселот™ - хербицидът получи регистрация за царевица през миналата 2020 година и от тази година официално се предлага срещу широколистни плевели при царевица в доза от 3,3 грама/дка, приложен от 2-ри до 6-ти лист на културата. За подобряване ефекта срещу плевелите, и особено с восъчен налеп (като бяла куча лобода) добавяйте прилепител Виволт® 90. Този хербицид е най-конкурентен от финансова гледна точка, защото цената на декар при царевица е равна на цената на декар при пшеница. 

От продуктите за третиране на семена беше представен инсектицида Лумипоза™ 625 ФС. Активното вещество е от нова химическа група и е ефективно решение за контрол на неприятели в ранна фаза от развитието на културата чрез третиране на семена на рапица. Очаква се продуктът да бъде регистриран и за третиране на царевични семена срещу телени червеи и сиви червеи. Регистрацията вероятно ще излезе тази година в Полша, така че през 2022 г.ще има възможност да бъдат предложени на българския пазар и третирани с Лумипоза семена царевица.

Тази есен Corteva Agriscience™ ще предложи в практиката и хербицида Белкар съдържащ новото активно вещество Arylex, който ще се прилага вегетационно срещу кръстоцветни и други широколистни плевели при рапица.

Изключително ефективен срещу обикновената мана по лозя е новият фунгицид Зорвек  Винабел™ с активни вещества Zorvec™ (с пълно системно действие) и Зоксамид (с локално-системно действие), чиято премиера е тази пролет 2021 година. Продуктът се отличава с по-дълъг период между двете третирания – минимум 15 дни - 20 дни, и с много бързо абсорбиране на фунгицида  - до 20 минути след третиране. Освен предпазно действие, той има и системно, лечебно и антиспорулантно действие. Фунгицидът ще е един от новите еталони за контрол на обикновените мани.

Друго предложение за зеленчукопроизводството е и инсектицидът Екзалт™, който е ефикасен при доматен миниращ молец, трипсове и памукова нощенка. Продуктът има естествен произход и е със силно инсектицидно действие.

Ново предложение е фунгицидното активно вещество INATREQ™, за което тече процедура по регистрация.  То е с естествен произход и е предназначено за борба с основните болести при житните култури. INATREQ™ е съвършено различно активно вещество от досега известните (от нова различна химическа група). За постигане на отлична ефикасност и да се избегне всякаква резистентност на патогените, той ще бъде смесен с друго активно вещество.

Иван Дражев представи и новите предложения на Corteva Agriscience™ до 2024 г. От 2022 г. се очаква регистрацията на Arylex™, най-новото активно вещество, което ще се комбинира и с други активни вещества, за постигане на перфектен контрол на широколистните плевели при зимни зърнено-житни култури. През 2023 г. се очаква да се регистрира и Arylex™ при слънчоглед за контрол на проблемни плевели като бяла куча лобода, свиница, див синап, див коноп и др. Arylex™ контролира перфектно плевели като амброзия например, който в момента все още не е проблем в нашите полета. Ще може да се прилага при конвенционалната, ExpressSun® и Clearfield® Plus технологиите на отглеждане на слънчоглед.

Иван Дражев представи и досегашни резултати от прилагането на друг продукт - азотния стабилизатор N-Loсk™, който намира широко приложение в редица европейски държави като Великобритания, Германия, Франция, Италия и др. Целта на този стабилизатор е „да се заключи азотът”, като не преминава в неусвояема форма и не се губи в почвата, каквато е сегашната практика. Целта е да се постигне 98% усвояемост на азотния тор, като се подобрява здравния статус на културите и се увеличава долива от декар (от 30 до 60 кг повече при царевица, а в отделни опити и до 100 кг).  Данните от неговото приложение и резултати в България през 2018, 2019 и 2020 година могат да се видят и в каталога на Corteva за 2021 година.

За повече информация посете сайта www.corteva.bg или питайте нашите регионални представители.

(Очаквайте втората част от презентацията за хибридите на Corteva Agriscience™).

Изборът на Corteva Agriscience™, насочен към фермерите през 2021 г. – 2024 г.
11717
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Успешно земеделие с CORTEVA AGRISCIENCE™
Eфективни и рентабилни решения за чисти царевични посеви CORTEVA AGRISCIENCE™
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
Открийте новият етап в борбата срещу широколистни плевели в житни култури с КВЕЛЕКС® от Corteva Agriscience™
Технология за растителна защита при житни култури на Corteva agriscience™
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини