Начало » Новини » Страната
15.02.2021 г.

Овощари от Сладък кладенец и Летница „бронираха” градините си срещу пролетните слани

Овощари от Сладък кладенец и Летница „бронираха” градините си срещу пролетните слани

След топлата зима овощарите в страната са силно притеснени как ще посрещнат пролетта, която, ако прилича на пролетите от последните години, може за пореден път да изненада стопаните с мразовити дни и множество слани през март, април и май. През миналата година пораженията за реколта от плодове бяха катастрофални, затова и повечето градинари активно започнаха да инвестират в борбата с климатичните промени.

Синор.бг ще ви представи опита на двама овощари от различни краища на страната, инвестирали немалко средства в своето производство. Единият от тях разполага със сливови насаждения до град Летница, а другият – с черешова градина в старозагорското село Сладък кладенец. И двамата имат за цел да предпазят насажденията си от пролетното засланяване, което досега не им позволяваше да берат и продават дългоочакваната продукция. Градините са съответно на шест и четири години, тъкмо в период на плододаване. Тази пролет вече имат сигурността да отгледат добра и качествена реколта, която да реализират на пазара с добра възвращаемост.

Цветослав Боянов е собственник на едноличното дружество „Интер Агро груп” и преди 6 години е насадил 69 декара с интензивни сортове сливи край Летница. Градината е съфинансирана с европейски средства по подмярка 4,1 и от тази година градинарат очаква да получи първата добра реколта. Фермерът е инвестирал и в капково напояване и торене, така необходими за едно ефективно стопанство.

Три са отглежданите сортове сливи с различни етапи на зрялост - „Йо Йо”, „Липотица” и „Стенли”. Подбрани са така, че през различни месеци от годината земеделецът да предлага за прясна консумация целогодишно от сладкия плод на пазара.

Очакваният добив тази година от градината е около 300-400 тона затова и целта на овощаря е била да се реши сигурно и трайно проблема със сланата. “Проблемите със сланата в нашия регион са големи, защото овощната градина е близо до река Осъм, където има силно студено течение през пролетта“, обяснява Боянов. Течението обаче има и положителна страна, защото забавя развитието на сливите и той би могъл по-дълго да ги предлага на пазара.

Преди да намери умното решение, в което да инвестира, той е проучвал обстойно предлаганата на пазара техника. Интересувал се е от различни технологии, но като че ли опитът на колегите му е помогнал най-много. След като е проучил различните мобилни инсталации за борба със сланите, той отхвърля вариантите със стационарните и с прикачните съоръжения на газ, които той определя като неприложими за неговите условия. С добре познатото палене на слама дори не опитва, защото знае от колегите си, че не дава желаните резултати, а изразходва енергия и средства.

Дълго търси решение и накрая го намира с поставянето на машина за вятър, перка против слана, производство на новозеландската фирма New Zeland Frost Fans. Според Цветослав Боянов „няма по-съвременно средство за предпазване на овошните насаждения от слана”. Затова и очакванията му са тази пролет ефектът да се покаже наяве.

Миналата година заради Ковид пандемията монтажът на перката е закъснял и тя не е успяла да заработи навреме - пуснали са я едва при последните слани. И докато колегите му в целия район не са успели дори една джанка да наберат, при него са съхранени плодовете от високите части на овошките, които са родили изключително вкусни и качествени сини сливи. Причината е, че в района на градината му не е паднала и една слана след задействането на машината за вятър.

За цялата градина е достатъчна една перка, като е важно да се отчетат индивидуалните особенности на терена, за да се постави на най-удачното място, пояснява още Боянов. За това е разчитал на експертите от местното представителство на новозеландската фирма „Хортисмарт Солюшънс” ЕООД. Перката е напълно автоматизирана и се задвижва сама при температура, зададена от фермера, обикновено от 0,5 до 1,5 градуса.

Тази година фермерът очаква да няма проблеми със сланата и се надява на богата реколта. Стопанинът разполага и с камера за съхранение на 110 тона сливи, която очаква най-после да бъде пълна. В бъдеще той се замисля за покупка и на сушилня, тъй като търсенето на сушени плодове на пазара все повече нараства.

Според Боянов топлото време от януари и февруари има опасност за поредна година да излъже овошките и те да цъфнат рано. Това вече няма да бъде сериозен проблем за него, но за бранша априлските и юнски слани остават най-голямата заплаха за градините, затова е важна защитата от слана. „Добре е да се търсят умните и модерни решения, които не зависят от човешкия фактор, а стартират автоматично. Сега разчитам на „Хортисмарт Солюшънс” да ми подсигурят и наблюдението на перката през интернет, което за съжаление не поръчах в самото начало. Тогава вече със сигурност ще спя спокойно.”, споделя с усмивка Боянов.

Вторият пример за разумна модерна инвестиция е с черешова градина в старозагорското село Сладък кладенц, където само преди дни стопанството се е сдобило с нова машина за вятър Frost Boss C49 с четири витла.

Монтажът беше извършен за половин ден от официалния представител за България фирма „Хортисмарт Солюшънс”. Собственикът разполага с интензивно насаждние череши и също като Цветослав Боянов е търсил дълго работещо и надеждно решение за противодействие на сланата.

Преди да инвестира в новата техника е практикувал третиране с препарати и популярната практика с палене на бали сено, но е установил, че ефектът е минимален. Сега търси решения с автоматичен старт и мониторинг през интернет. 

Спрял се е на новозенладската технология за перки за вятър с четири витла, поради факта, че производителят е с дългогодишен опит в Нова Зеландия, Австралия, Северна и Южна америка. Машините за вятър Frost Boss C49 се отличават с много високо качество на изработката и се предлагат с утвърдени двигатели и автоматизация на „Перкинс” и „Лонсел”.

Машината за вятър може да бъде изплатена само за една година, ако разбира се реколтата е добра и е налична, а колегите нямат какво да берат. Лично той възнамерява тази година да се възползва и от европейско финансиране по мярка 4.1, тъй като това подпомагане вече е достъпно за повечето овощари. Черешовата градина е голяма и с усложнен терен и за да бъде опазена цялата е необходима още една машина за вятър Frost Boss C49. И на двете градини перките против слана са съфинансирани по схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“ за 2020 г. Очаква се да разберем, кога ще бъде обявен старта на прием на документи за настоящата 2021 година, който се забави от обичайния си период месец февруари.

Овощари от Сладък кладенец и Летница „бронираха” градините си срещу пролетните слани
60055
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Новозеландската FrostBoss C49 задвижва перките си автоматично и сваля топлия въздух към овощни дръвчета и лози
Машина за вятър гони пролетните слани и спасява реколти
ХортиСмарт предлага трайни и иновативни решения срещу пролетни слани и мразове
Критични температури при овошките и методи на защита от слана и измръзване
Част втора - инверсия, катабатичен вятър, точка на втечняване
Съвременни защити от измръзване и слана за овощари и лозари
Първа част
Съвременни защити от измръзване и слана за овощари и лозари
Кога ниските температури в края на зимата и началото на пролетта са опасни за земеделските култури?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини