Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.01.2021 г.

Забранява се двойно подпомагане по мерките за биопроизводство и за НАТУРА

Нормативни промени
Забранява се двойно подпомагане по мерките за биопроизводство и за НАТУРА

Промени в животинтските единици Снимка: sinor

С десетото изменение на Програмата за развитие на селските райони ПРСР и въвеждането на двугодишния преходен период до края на 2022 г. министерството на земеделието предлага задължителни промени в Наредба 4 за прилагане на мярка 11 „Биологично земеделие“, които ще бъдат обсъждани с бранша до 19 февруари тази година. Според поправките от 2021 година няма да се отпускат субсидии за дна и съща площ, заявена едновременно по мерките 11 "Биологично земеделие" и 12 "Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите", попадащи в обхвата на защитените зони, за които има влязла в сила забрана за използване на продукти за растителна защита в горското и селското стопанство и/или забрана за употреба на минерални торове, както и на продукти за растителна защита и биоциди“.

Списъкът на зоните в НАТУРА

Важна промяна е свързана и с удължаванато на поетите от биофермерите ангажименти след 2020 г., като те ще се изпълняват върху одобрената площ за извършване на дейности по направление „Биологично растениевъдство“, която може да варира с процент по-голям от 10 %, като ангажиментът продължава да се изпълнява с площите, за които земеделските стопани имат регистрирано правно основание за ползване за съответната година“.

През 2021 г. могат да се изпълняват продължаващи ангажименти, които се удължават ежегодно до 2022 г., и да се поемат нови ангажименти с продължителност до 2 г. от подпомагани лица, които са изпълнили стария си ангажимент и нови кандидати за подпомагане по мярката, които не са изпълнявали ангажимент през 2020 г.

Площи, животни и пчелни семейства могат да се включат в нови ангажименти през 2021 г., когато периодът на преход към биологично производство е стартирал преди края на 2020 г.;

Промени и при обвързаната подкрепа

Предлага се промяна и в съотношението на животинска единица за хектар постоянно затревени площи в направление „Биологично растениевъдство“, така че да се подпомогне биологичния животновъден сектор. Ако досега това съотношение е било 1 животинска единица (ЖЕ) за 2 хектара, но с новата наредба се променя на 0,3 ЖЕ/1 ха. По този начин се дава възможност на бенефициентите по направление „Биологично животновъдство“ да заявяват по-голям размер постоянно затревени площи, се посочва в мотивите.

Предложена е и промяна, която позволява кандидати по направлението „Биологично животновъдство“ да получават пълния размер на подпомагането за фуражни култури, с които заедно с постоянно затревените площи, декларирани по направление „Биологично животновъдство“, да се спазва съотношение от 0,3 ЖЕ/1 хектар.

На 14-то заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР беше одобрено диференцирано плащане за групите на полските култури и етерично-маслените растения, които бяха одобрени на 15-то заседание.

Ето и процентът на плащания, които ще бъдат прилагани за кандидатите, удължили старите си ангажименти или поели нови в кампания 2021 г. и в следващи кампании, предложени в наредбата.

Промени в наредбата за мярка 11 "Агроекология и климат"

За култури от групата на полските култури, включително фуражни:

а) за площите до 50 ха подпомагането е в размер на 100 % от годишното плащане на хектар;

б) за площите над 50 ха до 65 ха подпомагането е в размер на 50 % от годишното плащане на хектар;

в) за площите над 65 ха подпомагането е в размер на 10 % от годишното плащане на хектар;

2. за култури от групата на ароматни и медицински растения:

а) за площите до 50 ха подпомагането е в размер на 100 % от годишното плащане на хектар;

б) за площи над 50 ха до 65 ха подпомагането е в размер на 50 % от годишното плащане на хектар;

в) за площите над 65 ха подпомагането е в размер на 10 % от годишното плащане на хектар.

Изчислението на финансовата помощ за всеки отделен кандидат за подпомагане се извършва въз основа на средния размер на нивата на плащане за съответната група култури към съответните декларирани площи.

В член 33, ал. 1 се правят промени, според които биофермерите в преход до края на ангажимента поне веднъж да получат сертификат или писмено доказателство за съответствие на произведените от тях растителни, животински или пчелни продукти с правилата на биологичното производство, участващи в подмярка „Плащания за преминаване към биологично земеделие“.

В чл. 21 се създават нови две алинеи, с които се регламентира използването на данни от електронния регистър от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз от ДФЗ-РА при прилагане на мярка 11 „Биологично земеделие“.

Министерството на земеделието, храните и горите предоставя на ДФЗ-РА цифрови географски данни за площите с биологичен статус, включени в регистъра по ал. 10 към края на предходната календарна година. Сертифицираните площи, животни и пчелини с пчелни семейства могат да бъдат подпомагани само за дейности от под мярка „Плащания за поддържане на практики и методи за биологично земеделие.“

Забранява се двойно подпомагане по мерките за биопроизводство и за НАТУРА
18078
 

Последни материали
Виж
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Национална биоасоциация - позиция
Все още не е чута думата на биофермерите
От днес до 5 декември
Точен график със семинарите за начеващи биофермери
Питайте служебния министър защо!
Десет дни преди края на Кампанията биофермерите няма как да затворят заявленията си
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления за биоземеделие, екология и климат и хуманно отношение
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления по интервенциите от втория стълб в Кампания 2023 г.
Фонд „Земеделие”
Биофермерите получиха завишени ставки за Кампания 2022 в размер на 51 млн. лева
Първа част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини