Начало » Новини » Страната
22.01.2021 г.

Списъкът със зоните в НАТУРА, по който ще се плаща през 2021 година

Важни нормативни провени
Списъкът със зоните в НАТУРА, по който ще се плаща през 2021 година

sinor

С промени в наредба 5 от 2015 г. министерството на земеделието урежда начина, по който ще се отпускат субсидиите по мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Става въпрос за плащанията за хектар земеделска площ или за хектар гора, които ще компенсират фермерите за допълнителните разходи и пропуснатите доходи, произтичащи от неблагоприятните условия във въпросните райони.

Със заповедите за защитените зони, които първоначално бяха 119, а после бяха планирани още 234, се въвеждат редица забрани при извършването на селскостопанска дейност, сред които премахване на характеристики на ландшафта (синори, жизнени единични и групи дървета, традиционни ивици заети с храстово-дървесна растителност сред обработваеми земи, защитни горски пояси, каменни огради и живи плетове), при ползването на земеделските земи като такива; употреба на минерални торове, както и на продукти за растителна защита и биоциди; използване на продукти за растителна защита в горското и селското стопанство; употреба на минерални торове в ливади, пасища, мери, изоставени орни земи и горски територии, както и на продукти за растителна защита и биоциди в тези територии, освен разрешените за биологично производство и при каламитет, епифитотия, епизоотия или епидемия.

Как се променят плащанията за постоянно затревените площи

Тези забрани са включени на съответното систематично място и в чл. 7 от Наредба 5 от 2015 г. Както и до този момент, се предоставя помощ за пропуснати приходи, допълнителни разходи и спестени разходи. При пропуснатите приходи се включват пропуснатите приходи, които са в резултат на по-ниските добиви на продукция от земеделски култури на хектар поради спазване на забраните за използване на минерални торове и препарати за растителна защита.

Във връзка с извършеното предефиниране на районите с природни ограничения е определен обхват на райони с други специфични ограничения и предвид това, че нивата на компенсаторните плащания по всички забрани се диференцират според територията, която обхваща конкретната зона, групирани за съответния район, е извършено преизчисление на нивата на подпомагане за 119 зони за птиците и е определено компенсаторно плащане за новообявената зона.

Затова и в последните промени към наредбата се предвижда нов размер на компенсаторните плащания, които са оформени като ново приложение, по което министерството на земеделието ще приема предложения до 18 февруари тази година.

Компенсаторните плащания ще се предоставят по заявления за подпомагане, подадени след 2020 г. По такъв начин ще се постигне целта на мярката, а именно обезщетяване на земеделски стопани, които изпълняват селскостопанска дейност като търпят загуби от забрани в защитени зони, обявени със заповеди на министъра на околната среда и водите. Всички плащания по подадени заявления за подпомагане до 2020 г. включително следва се извършват като се съобрази досегашния ред и съответното приложение № 1 към чл. 7, ал. 4 от действащата Наредба № 5 от 2015 г.

Двете нови таблици към наредбата, които включват зоните за „Компенсаторни плащания по защитени зони по Директива 2009/147/ЕО за земеделски земи в евро/ха“ и Компенсаторни плащания по защитени зони по Директива 92/43/ЕИО - за земеделски земи в евро/ха“ и Компенсаторни плащания по защитени зони по Директива 92/43/ЕИО - за земеделски земи в евро/ха“ може да намерите на тук в sinor.bg.

Списъкът със зоните в НАТУРА, по който ще се плаща през 2021 година
43123
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
МОСВ
До 29 септември се кандидатства за наградата на ЕК „Натура 2000“
Министерство на околната среда и водите
Законови промени в Натура 2000 обезсмислят управлението на зоните
От интервенциите в стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони
Започна прием за плащанията по Натура 2000 и необлагодетелстваните райони
Предстоящо
На 20 юни в Кюстендил представят планове в „Натура”
Нормативни промени
Субсидиите в Натура ще се дават за заявени 5 декара вместо досегашните 3
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини