Начало » Новини » Страната
18.04.2018 г.

Прокуратурата разби група за точене на евросредства с проекти на млади фермери

По старата ПРСР
Прокуратурата разби група за точене на евросредства с проекти на млади фермери

pixabay

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на трима души от Пернишко за злоупотреба с еврофинансиране по мярка 112 от старата Програма за развитие на селските райони, подпомагащи млади фермери, съобщиха от прокуратурата. Групата била създадена през 2015 г. и ръководена от бизнесдама от Перник, която неколкократно е осъждана включително и за злоупотреби с фондове от ЕС.

Организаторката регистрирала лица от ромски произход като земеделски производители, изработвала проектите и всички други необходими документи, за да кандидатстват и да печелят финансиране по мярка 112 на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. – „Създаване на стопанства на млади фермери“.

В случая става въпрос за европейско финансиране за производство на биохумус чрез преработка на почвата с калифорнийски червеи. Въпросният биотор все по-често се използва от българските фермери за производството на разсад.

Със съдействието на ръководителката на групата седем подставени бенефициенти сключили договори за финансиране по програмата с по 48 000 лв. за организиране на производството (в повечето случаи върху земеделски площи, собственост на майката на ръководителката на групата).

След първоначалната подготовка на лехите за биотор „производителите“ получили преводи на първите траншове от по 24 000 лева, като на един тях било предоставено пълното финансиране от 48 000 лв.

Изненадваща проверка по изпълнението на договорите обаче установила, че след отпускането на общо 192 000 лв., не е извършвана никаква дейност. Разследващи пък разкриват, че ръководителката е получила сумите от наетите бенефициенти, платила им по свое усмотрение, а огромната част от средствата разпределила между участниците в групата.

При специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Перник, Радомир и с. Ракеловци от пет претърсени адреса са намерени и иззети множество документи, печати на нотариуси и други доказателства за престъпната дейност на групата.

На обвинените са наложени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер съответно на 50 000 лв., 25 000 лв. и 5000 лв.

Прокуратурата разби група за точене на евросредства с проекти на млади фермери
16253
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Красоти в градината
Слънчевото цвете калифорнийски мак (Ешолция)
Грешките може да доведат до продукт, нямащ нищо общо с биохумуса и в крайна сметка да не се постигне ефект от използването му
Pезултатите от използването на тор от червени калифорнийски червеи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини