Начало » Новини » Страната
23.12.2020 г.

Антикризисните Ковид мерки през 2021 г. ще се финансират от инструмента „Следващо поколение”

Решения в криза
Антикризисните Ковид мерки през 2021 г. ще се финансират от инструмента „Следващо поколение”

Снимка: Министерство на земеделието

Финансирането от европейския инструмент „Следващо поколение ЕС“ (Next Generation) ще бъде в основата за справяне с въздействието от Ковид кризата (Covid-19) и последиците от нея за земеделския сектор и селските райони на страната през следващата година. Това е прието на заседанието на мониторинговия комитет на ПРСР, което се проведе дистанционно на 22 декември, съобщиха от министерството на земеделието. Целевото използване на тези средства по подмерки 4.1 и 4.2 ще допринесе за устойчиво и цифрово икономическо възстановяване на сектора, се посочва още в прессъобщението.

Насочването на средства по подмерки 6.1 и 6.3 също ще подпомогне земеделските стопани при въвеждането на нови модерни технологии и осигуряване на безопасна работна среда.

През следващата година с предимствот ще бъдат отворени и 4 приема по инвестиционни мерки, подпомагане на млади фермери и малки стопанства от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Става въпрос за подмерките 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, а също и подмерките 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ и 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, чиито бюджети са изчерпани.

Грудев обещава още през април-май да се пусне нов прием по подмярка 4,1

Всички те ще бъдат финансирани със средства от инструмента „Следващо поколение ЕС“ по Плана за възстановяване на ЕС и бюджета, определен за преходния период 2021-2022 г. след приемането на Регламента за определяне на някои преходни разпоредби, е решено още на комитета.

След проведена дискусия за условията и приоритетите, чрез които ще се постигне целевото насочване на средства за справяне с предизвикателствата, пред които са изправени различните секторни производства и преработвателите на селскостопански продукти, са взети следните решения.

По подмерки 4.1 и 4.2 ще отпадне подходът, при който приоритетно се подпомагаха проекти, изпълнявани на територията на селски район. Предлага се насърчаване подкрепата за проектни предложения в обхвата на така наречените чувствителни сектори. Ще се финансират проекти за инвестиции, свързани с напояване, околна среда, внедряване на дигитални технологии, автоматизиране на работните процеси. Насърчава се и подкрепата към кандидати, които имат затворен цикъл на производство чрез преработка на собствени суровини. Посредством насочването на помощта към признати групи и организации на производители се цели и подпомагането на по – голям брой земеделски производители.

Членовете на Комитета по наблюдение са приели и предложението на министерството за допълнение на 10-то изменение на Програмата. Одобрени са актуализираните размери на компенсаторните плащания по мярка 10 „Агроекология и климат“, мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ и мярка 14 „Хуманно отношение към животните”.

С корекциите по мерките, свързани с агроекология и биологично земеделие, се дава възможност през 2021 г. кандидатите да поемат ангажименти с по-кратка продължителност – до 2 г. или ежегодно да удължават вече поетите от тях ангажименти до края на 2022 г. Съотношението за подпомагане на постоянно затревените площи по направление „Биологично растениевъдство” се променя от 1 животинска единица (ЖЕ) на 2 ха на 0,3 ЖЕ на 1 ха. По този начин се дава възможност на бенефициентите по направлението да заявяват по-голям размер постоянно затревени площи и фуражни култури.

Предвид планираното обнародване в ДВ на нови заповеди за обявяване на защитени зони по Директивата за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна до края на годината се предвижда разширяване обхвата на защитените зони по мярка 12.

Антикризисните Ковид мерки през 2021 г. ще се финансират от инструмента „Следващо поколение”
8290
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Не е ясно какви критерии са приети за напояването по 4,1
Със 17-то изменение на ПРСР 2014-2020 ще се преразпределят още 100 млн. лв.
Днес е заседанието на мониторинговия комитет
Комитетът по наблюдение ще зачерква лобистки текстове от критериите за новия прием по подмярка 4.1
Започват преговори по новата ОСП
България и още 16 държави в ЕС искат преразглеждане на мониторинга на площите
Не става ясно какво е прието
Първите промени по Стратегическия план се обсъждат от мониторинговия комитет
Предстоящо
На 14 септември мониторинговият комитет ще гледа промените в Стратегическия план
Обява
До 14 юли ще се набират нови участици в мониторинговия комитет по Стратегическия план
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини