Начало » Новини » Страната
18.12.2020 г.

Дребните фермери да могат да кандидатстват всяка година, се предлага в новата ОСП 2021-2027г.

Пето заседание на ТРГ
Дребните фермери да могат да кандидатстват всяка година, се предлага в новата ОСП 2021-2027г.

sinor

Министерство на земеделието предлага ежегодно кандидатстване по схемата „Плащане за дребни земеделски стопани“ в обхвата на  новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г., съобщиха от ведомството. Промяната ще позволи повече гъвкавост в прилагането на схемата и включване на нови кандидати за подпомагане. Предложението е обсъждано при петото заседание на Тематичната работна група (ТРГ) по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 - 2027 г.

До момента право на подпомагане имаха единствено дребни земеделски стопани, които са кандидатствали еднократно по Схемата през 2015 г. Същите всяка година подаваха заявление за подпомагане, с което продължаваха участието си през периода 2015-2020 г.

Подпомагането е с фиксирана сума, при облекчени административни условия и с по-голяма добавена стойност за фермерите. Помощта е насочена към дребните земеделски стопани, които са подали заявление по основната схема за директно подпомагане. Бенефициентите по нея няма да бъдат освободени от изискванията за условност в новата ОСП, така нареченото задължително позеленяване. Схемата не е допълняема на останалите, не се обвързва с животни, или с еко-схеми, като допълнителен елемент, създаващ условие за по-високо плащане. 

Дискутирани са още и Стандартите за добро земеделско и екологично състояние и Законоустановените изисквания за управление. Те изграждат предварителните  условия (условност) за получаване на пълния размер плащания, приложими с бъдещия Стратегически план за периода 2023-2027 г. В рамката на условността са включени прилаганите в момента изисквания за кръстосано съответствие и правилата за получаване на зелени директни плащания.

Стандартите за добро земеделско и екологично състояние са практики, които се прилагат по отношение на земеделските площи с цел постигането на екологична устойчивост. Обхващат правила, свързани с диверсификация на културите, поддържане на площи с висока екологична стойност, забрана за изгаряне на стърнищата, опазване на постоянно затревените площи в зоните по Натура 2000, осигуряване на буферни ивици по протежение на водните басейни. Разписани са в съответствие с местната специфика в страната. Целта е осигуряване на добавена екологична стойност и запазване на конкурентоспособността на сектора.

Законоустановените изисквания за управление представляват извадка от приложими правила в областта на екологичното, ветеринарното и фитосанитарното законодателство, както и законодателството за храните и фуражите. При тях не се въвеждат нови критерии, а се следи дали се спазват законови изисквания, които са важни за околната среда и публичното здраве.  

В новия програмен период се предвижда и запазване на прилагането и условията за  подпомагане на Схемата за подпомагане на земеделски стопани за памук. Специалното плащане за културата памук не се включва в Стратегическия план по ОСП. Специалното плащане за културата се отпуска за хектар от площ памук, при условие, че е разположена на земеделска земя, разрешeна за дейността от държавата членка и засята с определените от нея сортове.

Дребните фермери да могат да кандидатстват всяка година, се предлага в новата ОСП 2021-2027г.
10440
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Фонд „Земеделие”
И дребните земеделски стопани получиха 3,2 млн. лева от Кампания 2020
ТРГ - мнението на бранша
Предварителната условност май ще лиши дребните фермери от подпомагане
Позицията на бранша
Малкият бизнес изисква таванът на новата помощ за доходите да падне от 5 хиляди на 2 хил. декара
Нормативни промени
При консултации дребните стопани няма да доказват доход от предходни години
Въпроси-отговори
През 2019 г. малките фермери не поискали бусове, затова те липсват в държавните помощи
Позицията на малките фермери
Последното отворено писмо от дребните фермери, адресирано до първите във властта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини