Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.12.2020 г.

Български производители вече успешно отглеждат целогодишна качествена продукция от специални сортове домати

Български производители вече успешно отглеждат целогодишна качествена продукция от специални сортове домати

Отмина времето, когато с края на лятото идваше и краят на вкусните български домати, чак до следващото лято. Вече целогодишно можем да се радваме на качествено българско производство от този зеленчук. Зимата е сезон, в който е време да излезем от стереотипа шопска салата и да знаем, че има безброй други вкусни комбинации и салатени рецепти, които вече можем да приготвяме с качествени специални сортове домати, произведени в България.

На снимката чери домат сорт Кумато

У нас вече успешно се отглеждат т.нар. специални сортове домати, сред които са чери доматите (всякакви дребни сортове домати), както и все още малко познатият на българския потребител домат Кумато. Родните производители се стремят да отговорят на търсенето, тъй като чери доматите стават все по-предпочитани за здравословно похапване между храненията (снекинг) или за приготвяне на разнообразни рецепти, тъй като изключително добре се комбинират с всички видове листни салати и са неразделна част от средиземноморската кухня, която е особено популярна у нас.

Едни от най-популярните сред специалните сортове чери домати, отглеждани в България, които вече може да се намерят на пазара, са от типа baby plum – домати с мини размер и форма, която наподобява слива. Истинският фаворит сред тях е хибридът Суител – хрупкав и с много добър баланс на сладко и кисело, а също така подходящ за по-дълго съхранение. Други специални сортове, успешно отглеждани от българските производители, са Иворино – бледо жълт, с висока сладост и ниска киселинност и Бамано – оранжев на цвят хибрид, с отличителен аромат и гладка текстура. Сред най-атрактивните сортове, отглеждани у нас, е мини Кумато – домат с нетрадиционен кафяв цвят, който има специфичен, леко пикантен аромат, по-твърд е и има по-дълъг период на съхранение.  

На снимката чери домат Иворино

Според производителите, качественият чери домат се познава по своята свежест, осезаем аромат, лъскава обвивка и наситен червен цвят. Чери доматите могат да бъдат, както на клонче, така и насипни.  В общия случай, чери доматите имат повече сладост и по-наситен вкус от традиционните и са с отлични показатели, що се отнася до съдържание на полезни вещества. Освен, че са богати на фибри и витамин С, те съдържат солидна доза други витамини и минерали, които са жизненоважни за здравословното функциониране на организма, подпомагат дейността на сърцето, белите дробове, бъбреците.

Друг специален сорт, чието производство отскоро успешно се развива в България, е сортът  Кумато. Това е деликатесен домат с изключителен аромат и вкус, който не остава незабелязан на щанда поради своя характерен по-тъмен цвят, вариращ от тъмно кафяв до златисто-зелен. Той е особено месест, сочен и по-сладък от традиционните сортове, с леко кисела нотка. Кумато е предпочитан в гурме кухнята, тъй като изпъква във всяка салата или ястие. Той се появява за първи път в региона на Алмерия, Южна Испания, но вече започва да се отглежда и предлага на много места по света, включително и в България. Произхожда от диворастящите домати, които са се адаптирали да издържат на по-сухите и солени почвено-климатични условия в региона на Средиземноморието. Кумато  e търговска марка на Syngenta Group, характеризираща конкретни плодове домати, които се отглеждат от специални хибридни растения. Производството и съхранението им се контролират на всяка стъпка от процеса, за да се гарантира постоянство на качеството за крайните клиенти.

На снимката чери домат Бамано

Позитивна тенденция в България е подкрепата към родното производство на всички големи вериги супермаркети. Често българските плодове и зеленчуци там са специално обозначени, за удобство на хората, които ги предпочитат. При доматите, основна причина за търсене на българската продукция е вкусът. Български производители споделят, че специалните сортове домати (чери домати, Кумато и други нетрадиционни разновидности), отгледани у нас, се отличават с това, че са узрели и сочни, тъй като се берат в момент на вече настъпила зрялост, за разлика от вносните, които се берат още докато са зелени и зреят по време на транспорта и съхранението в складовете на търговците. Така българските домати запазват своите отлични вкусови качества и свежест, докато вносните имат много по-малка трайност на щанда или у дома.

За възможно най-качествена прoдукция, производството в някои български оранжерии вече е изцяло компютризирано и снабдено с най-съвременните специализирани машини, с автоматизирано засенчване и проветрение на оранжериите и всички най-нови технологии, които се използват и по света.

За Syngenta в България

В сегашната си форма Синджента е сравнително нова компания, но историята ѝ датира от почти 250 години. Като приемник на Циба Гайги, Циба, ICI, Зенека и Новартис, Синджента със своето трайно присъствие, дава значим принос в развитието на земеделието в България от втората половина на XX век до днес. През 2008 г. фирмата основа своя собствена организация в България – Синджента България ЕООД. Днес Синджента е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България с постоянно развиващо се портфолио и набор от иновативни продукти.

От 1 януари 2014г. Синджента България ЕООД e част от новосъздадената търговска единица – Синджента Балкани, състояща се от България, Сърбия, Македония и Черна гора, с ръководител Детелин Куцаров. Тази структурна промяна е отговор на необходимостта от повече фокус върху бързо растящите пазари в България и Сърбия. 

Български производители вече успешно отглеждат целогодишна качествена продукция от специални сортове домати
14221
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
Съчетавайки традициите с модерни технологии
Българските производители създават уникални вина за взискателни вкусове
Международната конференция за винен туризъм - IWINETC
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Хибридните домати са забравили езика на предците си, за да предупреждават за врагове
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини