Начало » Новини » Страната
16.03.2020 г.

Потърсете най-витаминозните плодове за този период от годината

Особено при кризата с коронавируса
Потърсете най-витаминозните плодове за този период от годината

Полезният за имунната система витамин С стана особено актуален, затова и експертите съветват да търсите пресните плодове и зеленчуци с най-високо съдържание на този витамин. Известно е, че е този мощен антиоксидант е жизненоважен за синтезата на колаген, съединителната тъкан, костите, зъбите и малките кръвоносни съдове.

Човешкото тяло не може да произвежда или съхранява витамин С, затова е важно той да се консумира редовно в достатъчно количество.

Препоръчителната дневна доза витамин С е 30 мг до 60 мг спрямо възрастта; при бременни и кърмачки нуждата от витамин C e 100 мг дневно. Ако е налице сериозно болестно състояние, нуждите на организма могат да нараснат дори между 500-1000 мг.

Симптомите на недостиг на витамин C включват кървене на венците, чести натъртвания и инфекции, лошо заздравяване на рани, анемия и др.

Ето и някои от достъпните храни с високо съдържание на витамин С.

Мащерка и магданоз

И свежите, и сухите варианти на подправките са натъпкани с всякакви полезни вещества и имат разнообразни ползи за здравето. Мащерката набавя на организма най-голямото количество витамин С сред билките – 160 мг на 100 г, 1.6 мг в една единствена чаена лъжица. Магданозът също не отстъпва – 133 мг в 100 г, 13.3 мг в 10 стръка. Чудесното е, че е идеален за освежаването на всяка рецепта – предястие, салата, осново, супа.

Лимони

Лимоните съдържат 77 мл витамин С на 100 грама, като един среден лимон доставя 92% от дневната доза.

Какаду сливи -  (Terminalia ferdinandiana) е австралийска храна, съдържаща 100 пъти повече витамин С от портокалите. Този плод има най-висока концентрация на витамин С - до 5 300 мл на 100 грама. Само една слива има 481 мг витамин С, което е 530% от дневния прием за възрастен.

Вишни - Само половин чаша (49 г) вишни доставят 822 мл витамин С или 913% от дневната доза. Проучвания при животни, използващи екстракт от ацерола, показват, че може да имат свойства за борба с рака, да попречат на увреждането от UV лъчи на кожата и дори да понижат увреждането на ДНК, причинено от лоша диета.

Жълти пиперки - Съдържанието на витамин С в сладките пиперки се увеличава, когато узряват. Само 75 грама жълти чушки осигуряват 137 мл витамин С или 152% от ДВ, което е двойно повече от количеството, което се намира в зелените чушки. Жълтите чушки съдържат най-високата концентрация на витамин С на всички сладки пиперки с 183 мл на 100 грама.

Потърсете най-витаминозните плодове за този период от годината
7407
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
Заради множество партиди с превишени нива на остатъци от пестициди
ЕС увеличава двойно проверките при внос на лимони от Турция
Проект на горските от Югозападна България
Сушата настъпва и през 2070 г. край Струма ще растат мандарини и лимони
Заради постоянно наднорменото съдържание на пестициди
ЕС засилва контрола върху вноса на лимони от Турция
Продължават опитите за доставки на партиди с високо остатъчно съдържание на вредни вещества
ЕС увеличава двойно броя на проверките при вноса на турски лимони
Включиха турските лимони в списъка с рисковите продукти заради високо ниво на остатъчни пестициди
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини