Полезният за имунната система витамин С стана особено актуален, затова и експертите съветват да търсите пресните плодове и зеленчуци с най-високо съдържание на този витамин. Известно е, че е този мощен антиоксидант е жизненоважен за синтезата на колаген, съединителната тъкан, костите, зъбите и малките кръвоносни съдове.
Човешкото тяло не може да произвежда или съхранява витамин С, затова е важно той да се консумира редовно в достатъчно количество.
Препоръчителната дневна доза витамин С е 30 мг до 60 мг спрямо възрастта; при бременни и кърмачки нуждата от витамин C e 100 мг дневно. Ако е налице сериозно болестно състояние, нуждите на организма могат да нараснат дори между 500-1000 мг.
Симптомите на недостиг на витамин C включват кървене на венците, чести натъртвания и инфекции, лошо заздравяване на рани, анемия и др.
Ето и някои от достъпните храни с високо съдържание на витамин С.
Мащерка и магданоз
И свежите, и сухите варианти на подправките са натъпкани с всякакви полезни вещества и имат разнообразни ползи за здравето. Мащерката набавя на организма най-голямото количество витамин С сред билките – 160 мг на 100 г, 1.6 мг в една единствена чаена лъжица. Магданозът също не отстъпва – 133 мг в 100 г, 13.3 мг в 10 стръка. Чудесното е, че е идеален за освежаването на всяка рецепта – предястие, салата, осново, супа.
Лимони
Лимоните съдържат 77 мл витамин С на 100 грама, като един среден лимон доставя 92% от дневната доза.
Какаду сливи - (Terminalia ferdinandiana) е австралийска храна, съдържаща 100 пъти повече витамин С от портокалите. Този плод има най-висока концентрация на витамин С - до 5 300 мл на 100 грама. Само една слива има 481 мг витамин С, което е 530% от дневния прием за възрастен.
Вишни - Само половин чаша (49 г) вишни доставят 822 мл витамин С или 913% от дневната доза. Проучвания при животни, използващи екстракт от ацерола, показват, че може да имат свойства за борба с рака, да попречат на увреждането от UV лъчи на кожата и дори да понижат увреждането на ДНК, причинено от лоша диета.
Жълти пиперки - Съдържанието на витамин С в сладките пиперки се увеличава, когато узряват. Само 75 грама жълти чушки осигуряват 137 мл витамин С или 152% от ДВ, което е двойно повече от количеството, което се намира в зелените чушки. Жълтите чушки съдържат най-високата концентрация на витамин С на всички сладки пиперки с 183 мл на 100 грама.