Начало » Новини » Коментари
02.11.2020 г.

Браншът се убеди, че и обратното начисляване на ДДС се превърна в поредната демагогска дъвка

В годината на коронавируса
Браншът се убеди, че и обратното начисляване на ДДС се превърна в поредната демагогска дъвка

По време на срещата на животновъдите с Борисов и Танева Снимка: МС

Дали премиерът Борисов ще стяга редиците на министрите, „за да бъдат гъвкави и всеки един бизнес в държавата да бъде обгрижван”, както обеща в края на миналата седмица при последната си дистанционна среща с кабинета, за земеделските производители вече е без значение.  Защото това лято земеделският бранш за пореден път се убеди, че политиките в сектора у нас се градят само на празни обещания и без икономически обосновани аргументи. А колкото до помощите, отпуснати като компенсация заради климатичните промени и сушата, те отново се дължат основно на европейското подпомагане, което по традиция се разпределя крайно неизгодно за фермерите - без да се отчита дали субсидиите са отишли за продадена родна продукция на пазара или за схемите с мери, пасища и каква ли не още продукция.

Ще попитате, какво точно не е свършил този „кабинет-отличник”, след като сега раздава компенсасации заради сушата, а до края на годината ще има още милиони, прехвърени дори от планирания бюджет за следващата година? Ще ви отговорим с контра въпрос - а какво е свършил? След като тази година имаше десетки искания за срещи от страна на земеделския бранш с премиера, министъра на земеделието или на финансите, при които браншът се надяваше най-после да бъде чут поне за намаляването на данъка върху добавената стойност (ДДС) върху някои храни.

Първата голяма среща с Борисов беше проведена през май, веднага след вдигането на мартенската карантина, когато заради корона вируса управата на държавата взе да обещава с пълни шепи помощ на най-засегнатите сектори от икономиката. Тогава представителите на 20 асоциации от земеделието и преработвателната промишленост съвсем основателно повдигнаха въпроса за по-нисък  ДДС върху храните, като повод за това искане стана 9-процентното намаление на данъка само за ресторантьорите. Вярно, че в продължение на няколко месеца хотели и ресторанти бяха останали без работа и наистина се нуждаеха от подобна преференция. Но съвсем на място бяха поставени и мотивите на 20-те браншови организации, които припомниха, че България е една от малкото държави с 20-процентна ставка на ДДС, което прави бизнесът неконкурентен. Особено по отношение на плодовете и зеленчуците, където вносът от съседните държави и точенето на данъка доведе почти до унищожение  производителите. И при спадналото потребление, което се усети веднага след карантината, бизнесът беше в правото си да поставя този въпрос.

Майската среща обаче не доведе до никакъв резултат. Затова пък през август, когато животновъди и част от организациите в областта на плодовете и зеленчуците отново имаха среща с премиера по повод сушата и фалитите за малкия бизнес, те отново настояха за адекватни компенсации. И в края на тази среща Борисов отново повдигнал въпроса за обратното начисляване на ДДС върху плодовете и зеленчуците, като обещал да предложи на депутатите законови промени, които да бъдат обсъдени на есенната сесия на парламента.

Колосалните размери на контрабандата с плодове и зеленчуци

В тази връзка, Синор.бг попита министерството на земеделието как вървят преговорите с финансовото министерство по повод проектозакона за въвеждане на обратното начисляване на ДДС. От ведомството ни отговориха, че са депозирали проекта в Министерството на финансите, което би трябвало да преговаря с Европейската комисия за съответното разрешение. След като отправихме поредните си въпроси към пресцентъра на финансовото ни министерство, а именно – водят ли се преговори с ЕК и на какъв етап са, експертите от това ведомство ни отговориха, че „нямат коментар”. Или завоалирано казано, „по този казус не се работи”. А иначе премиерът нека си обещава, важното е комуникация да тече. За да се създава у бизнеса впечатление, че тези, на които той плаща заплатите, уж проявяват някаква грижа за неговото благоденствие. Е, фермерите вече се убедиха как мизерно ще "благоденстват" тази година.

За земеделския и преработвателен бранш отговорът на финансовото министерство по отношение на обратното начисляване на ДДС при зеленчуците е обясним, защото още през 2019 година, когато земеделският министър Десислава Танева възобнови разговорите с тогавшния финансов министър Владислав Горанов, от Европеъската комисия беше отговорено отрицателно. В писмо до българското министерство се казваше, че "съгласно директивите обратното начисляване е неприложимо в случая с плодовете и зеленчуците, защото те могат да се продават в непреработен вид на краен потребител, а такава практика няма в нито една страна членка". В същия отговор обаче от Еврокомисията беше посочено също, че правилното законодателство, за което България би могла да преговаря, е „да се поиска със съответните аргументи намалението на ДДС за храните например на  3% или 5 %, в частност за сектор плодове и зеленчуци, който е особено уязвим”.

И досега обаче подобни данъчни промени не се залагат в нито един проектодокумент, произлязъл от това управление. Остава риторично да попитаме по каква причина цяло лято земеделските производители от всички браншове бяха залъгвани с какви ли не обещания за нови политики. Може би затова и към края на годината земеделците проявяват твърде голям спектицизъм и по отношение на преговорите за бъдещата Обща селскостопанска политика или по-скоро, до нейната интерпретация на българска почва.

Екатерина Стоилова

Браншът се убеди, че и обратното начисляване на ДДС се превърна в поредната демагогска дъвка
17403
 

Последни материали
Виж
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Свързани материали
Виж
Заседание на комисията по земеделие
България очаква обратното начисляване на ДДС да се прилага до края на 2025 г.
Компенсации за бизнеса
Борисов обещал на зеленчукопроизводителите обратно начисляване на ДДС, но след депутатската ваканция
ИнтелиФреш
Браншът в очакване Брюксел да даде зелена светлина за обратното начисляване на ДДС върху плодове и зеленчуци
Кабинетът одобри промени в данъчното законодателство
Обратното начисляване на ДДС при млякото и плодовете остава за 2021 г.
Начало на дискусия
Георги Василев: Над 80 процента от сивия сектор ще изчезне с обратното начисляване на ДДС върху зеленчуците
Танева: Ще искаме от ЕС отсрочка върху обратното начисляване на ДДС върху зеленчуците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини