Начало » Новини » Страната
19.10.2020 г.

Почти всеки гражданин на Евросъюза се ползва от ОСП и труда на фермерите, показа анкета

Хората вярват, че подпомагането има плюсове
Почти всеки гражданин на Евросъюза се ползва от ОСП и труда на фермерите, показа анкета

Изложението "Зелената седмица" в Берлин Снимка: sinor

Близо трима от четирима европейци са наясно с общата селскостопанска политика (ОСП) и смятат, че всички граждани се възползват от нея. Това сочи последното проучване на Евробарометър за общественото мнение за селското стопанство и ОСП, направено в периода от от август до септември 2020 г. Резултатите от анкета бяха публикувани от Европейската комисия в края на миналата седмица, като целта е да потърсят аргументи в полза на еврофинансирането преди заключителните преговори по новото законодателство.

Проучването включваше над 27 200 потребители от 27 държави-членки. Поради пандемията Covid-19, методологията трябваше да бъде адаптирана, като някои интервюта бяха проведени онлайн.

Почти всички запитани (95% от гражданите) смятат, че земеделието и селските райони са важни за „нашето бъдеще“ в Европейския съюз. Проучването показва, че повече граждани на ЕС са наясно със самата Обща селскостопанска политика ОСП (73% днес, което е с 6 процентни пункта повече, отколкото през 2017 г.) и вярват, че тя е от полза за всички граждани, а не само земеделските производители (76% днес, 15 на сто повече) отколкото през 2017 г.).

Във всички държави-членки мнозинството от гражданите споделят това мнение, с изключение на Малта.

По отношение на финансовата подкрепа проучването установи, че по-голям брой граждани смятат, че подкрепата, предоставяна на земеделските производители, е твърде ниска. Ръстът е с 13% точки - от 26% от анкетираните през 2017 г. на 39% през 2020 г. Това се отразява и когато гражданите бяха попитани дали вярват, че ЕС трябва да увеличи подкрепата си за фермерите. 56% от гражданите смятат, че тя трябва да се увеличи през следващите десет години, с 12 п.п. в сравнение с 2017 г. и 27p.p. спрямо 2007г.

Възгледите на гражданите за основните цели на ОСП доста наподобяват констатациите от проучването през 2017 г. Повечето вярват, че осигуряването на безопасна, здравословна храна с високо качество трябва да бъде основната цел, представляваща гледната точка на 62% от анкетираните, както и през 2017 г. Тази гледна точка се отразява и на национално ниво, където гражданите смятат, че това трябва да бъде основният приоритет на ОСП.

Тазгодишното проучване установи също, че 52 на сто от гражданите смятат, че една от основните цели трябва да бъде опазването на околната среда и борбата с изменението на климата, както и осигуряването на справедлив жизнен стандарт за фермерите (51%). Спрямо 2017 година има увеличение от 2 и 3 процентни пунвкта при отговора на този въпрос.

Все повече граждани на ЕС смятат също, че ЕС изпълнява ролята си по отношение на ключовите цели на ОСП. В сравнение с 2017 г. всички области, включително продоволствената сигурност, безопасната и качествена храна са се увеличили с поне 5 пункта. Областта, в която гражданите вярват, че ЕС изпълнява най-добре ролята си, е продоволствената сигурност, като 80% от анкетираните са съгласни с това – тук има 8-процентно увеличение спрямо 2017г.

Сега повече граждани са запознати с логото на биологичното земеделие. Проучването установява, че 56% от анкетираните са запознати с логото, като увеличението е с 29 процента в сравнение с 2017 г. Информираността за други лога например това на географските указания остава стабилна.

Въпреки нарастващия дял на гражданите, които вярват, че земеделието е една от основните причини за изменението на климата (от 29% през 2010 г. до 42% през 2020 г.), немалка част от тях смятат, че земеделието вече е допринесло значително в борбата с изменението на климата - 55% от запитаните защитавам гледна точка, докато през 2010 г. са били 46%.

По отношение на селските райони гражданите най-много вярват, че околната среда и ландшафтът (82%), достъпът до развлекателни и културни дейности (56%) и образователните съоръжения (54%) могат да бъдат квалифицирани като добри. На въпрос обаче как се развиват селските райони през последните 10 години, достъпът до високоскоростен интернет се подчертава като този, който се е подобрил най-много (55% са съгласни), докато възможностите за работа се смятат за влошени (42% са съгласни) .

В заключение, гражданите вярват, че най-важните ползи, предоставяни от горите, включват осигуряване на животни с естествени местообитания, опазване на биологичното разнообразие и опазване на природата (69%), абсорбиране на въглероден диоксид, както и допринасяне за борбата с изменението на климата и неговите вредни ефекти (65%).

Почти всеки гражданин на Евросъюза се ползва от ОСП и труда на фермерите, показа анкета
8110
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Преди да се вземат контрамерки
До 15 март ЕК събира мнения за нелоялни търговски практики при храните
Припомняме!
Попълнете анкета, ако сте недоволни от обслужването на фонд „Земеделие”
Изложението продължава до 25 февруари
Европейски и български хъб ще бъде представен на АГРА 2023
Важно за българския агрохъб
Фермер си и искаш да си в крак с цифровите технологии, попълни анкета!
Попълнете до 28 октомври
Лозари ще избират нови винени райони с географски означения
Въпросник до фермерите
До 17 юни давате мнения по Закона за браншовите организации
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини