През последната седмица средната цена на свинското трупно месо в Европейския съюз продължи да се понижава за разлика от останалите основни износители, достигайки 1,46 евро за килограм, съобщи електронното издание EuroMeatNews. На месечна база цената се е понижила с 5%, но спрямо същия период на миналата година спадът е с 20,8%. За настоящото положение допринася разпространението на африканската чума по свинете сред дивите прасета в Германия, както и разпространението на коронавируса в Европа и отражението му върху сектора на общественото хранене в ЕС.
Същевременно в Бразилия средната цена за свинското трупно месо надхвърли нивата в ЕС, достигайки 1,51 евро за килограм. Цените в САЩ и Канада също се повишиха, тъй като на Китай се налага да търси алтернативни източници за доставки след забраната за внос на свинско от Германия. Източноазиатската страна дори е увеличила внесените количества през септември с 30 хил. тона спрямо август, като те са достигнали 380 хил. тона въпреки наложените забрани за внос от държави с АЧС и от кланици и месопреработвателни заводи, в които е установен заразен персонал с новия коронавирус. През първите 9 месеца на годината вносът на свинско в Китай е нараснал със 132,2% до 3,29 млн. тона, сочат данни на китайската Главна агенция „Митници”. За сравнение – вносът в Китай на всякакво месо се е увеличил само със 72% за същия период до 7,41 млн. тона. Отново през первите 9 месеца на годината производството на свинско в Китай е намаляло с 19% спрямо същия период на 2019 г., след като страната продължава да понася последиците от разпространението на АЧС на собствената си територия.
„През миналата седмица САЩ продадоха 60 200 тона – най-голямото седмично количество от началото на 2019 г. досега. Очакваме блокирането на германския износ за Азия заради АЧС да ни осигури съществена подкрепа. През миналата седмица в Китай бяха продадени 29 хил. тона свинско, което е петото най-голямо седмично количество за годината”, коментира главният изпълнителен директор и президент на американската компания Genesus Inc Джим Лонг.
Експерти обръщат внимание и на факта, че близо двойно по-големият седмичен внос от продажбите показват желанието на Китай да си осигури известни запаси от свинско месо преди настъпването на зимния сезон.