Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.10.2020 г.

В топлите части на страната ранното зеле се сади наесен

В топлите части на страната ранното зеле се сади наесен

От засаденото през есента зеле реколтата се получава още през април, докато от пролетните посадки това става през май и юни. Имайте предвид обаче, че не навсякъде из сраната зелето може да презимува, без да загине. Благоприятни са районите с по-мек климат и без особено резки колебания на температурата – долините на Струма, Места, Марица и по още доста други места. Дворовете по правило предлагат по-добри условия, защото много или малко са защитени от студените ветрове и напролет по-бързо се затоплят.

Ако сте си засели разсада през септември, както ви препоръчахме, сега той вече е готов за засаждане. Благоприятният срок е до края на октомври.

Подготовката на почвата започва с доброто наторяване. Когато на предвидената площ, през годината не е внасян оборски тор, сега трябва да се натори. Използва се полуугнил или угнил тор (300-350 кг/100 м²). Добре е да се направи и минерално торене с по 4-5 кг суперфосфат и 2-3 кг калиев тор, или 10-15 кг дървесна пепел. След това местото се изорава или прекопава дълбоко с права лопата и се оформят бразди през 50-60 см.

Спанак за късна пролет се сее през октомври

Предварително разсадът се подготвя, като коренчетата се подрязват, а листата се съкращават до около 1/3-та. Разсажда се ниско в долната част на тира, през 30 см в реда, на дълбочина до първия лист, без да се засипва вегетационния връх. Може да се направи и шахматно от двете страни на кавала. След засаждането се притискат добре в почвата, с помощта на садилото и веднага се полива. За да успеят да презимуват, растенията трябва добре да се вкоренят и да развият розетка от 6-7 листа. За това усилията се насочват към доброто вкореняване. Това налага през ноември да се направи сравнително плитко окопаване и подхранване с амониева селитра и суперфосфат (по 1-1,5 кг/100 м²). Растенията се загърлят внимателно - без да се засипва вегетационният им връх.

Отглеждането през зимните месеци е както при зимуващите марули и главести салати. При много силно застудяване може да се покрият с полиетилен. Към края на февруари в топъл и слънчев ден се прави подхранване с 1-1,2 кг амониева селитра и леко разрохкване, а ако са били покрити с полиетилен се окопават плитко. През април процедурата се повтаря.

В топлите части на страната ранното зеле се сади наесен
6787
 

Последни материали
Виж
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Свързани материали
Виж
Още е рано
Внимавайте с ранното засяване на доматения разсад!
Ранноцъфтящите растения вече украсяват двора
Не закъснявайте с разсада за ранното зеле
Как да се борим?
Ранното зеле при засаждане на постоянно място изсъхва, като започва от корените
Семената се засяват в края на януари
Патладжани за ранно полско производство
Ранно производство на краставици
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини