Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.11.2017 г.

Ранноцъфтящите растения вече украсяват двора

Температурата навън ни подсети за пролетта. Топлината наоколо даде зелена улица на ранно цъфтящите храсти. Така златисто-жълтите звънчевидни цветчета на форзицията обкичват ръбестите й клонки. След цъфтежа те ще се облистят с яйцевидно удължените, достигащи до 6 см зелени листа.
Форзицията не е капризна към почвата, стига да не е заблатена. Тя расте на слънчеви места и бяга далеч от по-високи вечнозелени дървета и храсти, които да не я засенчват. Можете да произведете този храст и сами от зрели резници. Те се подготвят през януари. Много е важно всеки отрязан резник да има по две пъпки, едната за резерва. Дължината на резниците е около 18-20 см. С помощта на лозарска ножица отрезите се правят коси, за да не загниват при дъждовно време. Завързани в снопчета и заровени в почва редниците престояват до края на март. От края на март до средата на април те трябва да се засадят на определените места.
Ако градината е била добре прекопана с права лопата през есента, напролет се разбиват останалите буци и отново се прекопава с мотика и изравнява с гребло.
Рано напролет, събрани в кичури, жълтите дребни цветове на дряна цъфтят на миналогодишните клонки преди разлистването. Дрянът не е капризен към почвите и търпи сянка и засушаване. той е търсен като плодно дърво, когато е облагороден. Красиви са и декоративните форми жълт и червен, които лесно се възпроизвеждат като форзицията със зрели резници.

От Япония с любов
Ранният цъфтеж на японската дюля я прави много перспективен храст с голямо приложение и в пчеларството. Търсена е и като паркова украса, за жив плет с бодливите си клони и растяща единично в градината в бяло, розово до пурпурночервено. Тя първо цъфти, а после се разлиства. Произхожда от Китай и представлява нисък храст до 2-2,5 м. Ако се подрязва странично напролет или през есента, изглежда като малко дърво.
Плодът на японската дюля по форма наподобява малка дюля и има стипчив вкус. Плодовете узряват през октомври и ноември. Ако не се оберат, те зимуват на храстите, мо номжете да използвате семената им през есента. Напролет ще имате готов разсад. Като се плеви, може да остане на лехата 2 години. Здравата коренова система на японската дюля пробива и се разширява на много бедни и каменисти почви.
Японската дюля може да сменя мястото си само в 2-3-годишна възраст. По-късно има опасност да се увреди и нарани кореновата система и да загине.

Декоративни вишни и сливи
Японските сливи и вишни също се разхубавяват напролет. Сливата е красив, достигащ до 1-1.5 м храст. Японската вишна пък става дърво. Събрани в букетчета или единично нацъфтели снежнобелите и розови цветове на японската слива придават красота на градината. Листата са наредени последователно на клоните. Те са удължени и назъбени покрая. Японската слива издържа на сухи и бедни почви и отглеждането й не е трудно. Размножава се вегетативно със зелени резници. Те се берат и зареждат в студени парници от края на юни до средата на юли, за да се използва рационално лятната слънчева енергия.
Японската слива страда често от гъбни заболявания, които запушват проводящите тъкани и спират притока на вода до листата. Трябва да ги изрежете и изгорите.

Ериката се показа рано
Ериката се показа още през февруари. Тя е най-предпочитаната за бордюрно окантяване на лехи, защото е вечнозелен многогодишен храст с къси игловидни листа и красиви нежни цветове в бяло, розово до карминово-червено. На височина достига до 20-30 см, но на ширина силно се уголемява и образува туфи. Търсена е много за алпинеуми и в съчетание с други цветя .

Ранноцъфтящите растения вече украсяват двора
8821
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини