До 19 октомври фермерите могат да дават предложения по промените в постановлението, което ще позволи на всички браншови организации да участват при разработването на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021-2027 г. Проектът е качен на 5 октомври и с него ще се допълни постановление 142 от 2019 г. за разработване на стратегическите и програмните документи за управление на средствата от фондовете на Европейския съюз през следващия период.
В мотивите към норматива се припомня, че е важно стратегияга да бъде приета с широкото участие на всички заинтересовани страни. Затова е предвидено в работната група по стратегическия план да се включат и юридически лица в частна полза, както и кооперативни съюзи.
За да се избегне изкривяване на подпомагането и за да се разработят приложими интервенции, е необходимо те да бъдат консултирани с реалния земеделски бранш, който е представен от юридически лица с нестопанска цел в частна полза и кооперативните съюзи. С оглед всеобхватността, мащаба и разнородността на подпомагането включването като членове на тематичната работна група на юридически лица с нестопанска цел в частна полза и кооперативни съюзи ще се изготви документ, който най-ефективно и балансирано да отразява и адресира потребностите и приоритетите от финансиране както в земеделския сектор и в хранително-вкусова промишленост, се посочва още в мотивите.
Проектът не съдържа разпоредби, транспониращи актове на Европейския съюз, поради което не е приложена таблица на съответствието с правото на Европейския съюз.
Ето кога се проведе първото заседание на работната група
Предложените промени ще се обсъждат в рамките на 14 дни вместо за месец, тъй като крайните срокове за приемане на стратегическия план наближават. Самият Национален стратегически план обхваща периода 1 януари 2021 г. до 31 декември 2027 г. Затова и обществените консултации трябва да приключат на 19 октомври т.г. Странното е, че проблемът с неучастието на браншовиците се появи още през юли, а едва сега правят корекции в постановлението.