Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.10.2020 г.

Подгответе градината за зимуване

Подгответе градината за зимуване

Зеленчуковата градина се нуждае от есенни грижи, които да я подготвят за зимата. Така ще имате гаранция за добра реколта през следващия сезон. Основните задачи могат да се свършат само за няколко дни. Като начало започнете с премахване на растителните остатъци и плевелите. Често те са удобна среда за запазване на много болести и неприятели, които успешно презимуват и се пренасят в новия сезон. Друго важно мероприятие е почистването на терена от камъни, пънове, дървета и др. Следващата стъпка е подравняването на площта, като се внимава да не се отнеме от орния пласт, защото това води до влошаване свойствата на почвата.

Обърнете почвата

Основната задача при обработката на почвата се изразява във възстановяване и поддържане на оптимално състояние на обработваемия слой, при което се осигурява най-добро съотношение между водата и въздуха. Обработката на почвата започва през есента с дълбока оран, която се извършва веднага след прибиране на предшественика. Оранта се прави с обръщателен плуг на дълбочина 25- 28 см. Ако почвата е с дълбок орен пласт, може да се изорава на 30- 40 см. Едновременно с дълбоката оран се внасят оборският тор, калиев тор и около 2/3 от предвиденото количество суперфосфат. При малките домашни градини дълбоката оран на почвата може да извършите с конски плуг или чрез обръщане с права лопата на възможно по- голяма дълбочина. Когато дълбоката оран се извърши рано, почвата се заплевелява и тогава може още през есента да се направи едно, две култивирания или прекопаване. В случайте, когато решите да засявате с есенна зеленчукова култура, трябва особено старателно да разработите повърхностния почвен слой.

 

На какво се дължат неуспехите

Опитите и наблюденията показват, че честите неуспехи при производството например на зелен грах, лук от семе, арпаджик, моркови и т.н у нас се дължат до голяма степен на недобрата обработка на почвата преди сеитбата. Семената на повечето зеленчукови видове са много дребни и това налага много фина подготовка на терена. Ако поради некачествена подготовка на почвата семената попаднат на голяма дълбочина, те не поникват едновременно. Голяма част от кълновете не са в състояние да пробият дебелия почвен слой над тях и загиват. В резултат на това ще получите неравномерен и много рядък посев.

В случаите, когато поради някакви причини не сте успели да изорете градината през есента, се налага да го направите рано на пролетта при първа възможност. При това трябва да знаете, че пролетната дълбока оран не може в никакъв случай да замени есенната и зимната.

Подгответе градината за зимуване
15869

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Всяко растение в градината си има подходящ компаньон
Отворено писмо
Четири организации, изключени от среща в МЗХ, настояват за диалог с премиера
Полезни съвети
Как зимуват голите охлюви и начини за предзимна борба
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Пепелта може да навреди на почвата и трябва да се прилага внимателно
Не подценявайте земната ябълка!
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини