Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.10.2020 г.

Подгответе градината за зимуване

Подгответе градината за зимуване

Зеленчуковата градина се нуждае от есенни грижи, които да я подготвят за зимата. Така ще имате гаранция за добра реколта през следващия сезон. Основните задачи могат да се свършат само за няколко дни. Като начало започнете с премахване на растителните остатъци и плевелите. Често те са удобна среда за запазване на много болести и неприятели, които успешно презимуват и се пренасят в новия сезон. Друго важно мероприятие е почистването на терена от камъни, пънове, дървета и др. Следващата стъпка е подравняването на площта, като се внимава да не се отнеме от орния пласт, защото това води до влошаване свойствата на почвата.

Обърнете почвата

Основната задача при обработката на почвата се изразява във възстановяване и поддържане на оптимално състояние на обработваемия слой, при което се осигурява най-добро съотношение между водата и въздуха. Обработката на почвата започва през есента с дълбока оран, която се извършва веднага след прибиране на предшественика. Оранта се прави с обръщателен плуг на дълбочина 25- 28 см. Ако почвата е с дълбок орен пласт, може да се изорава на 30- 40 см. Едновременно с дълбоката оран се внасят оборският тор, калиев тор и около 2/3 от предвиденото количество суперфосфат. При малките домашни градини дълбоката оран на почвата може да извършите с конски плуг или чрез обръщане с права лопата на възможно по- голяма дълбочина. Когато дълбоката оран се извърши рано, почвата се заплевелява и тогава може още през есента да се направи едно, две култивирания или прекопаване. В случайте, когато решите да засявате с есенна зеленчукова култура, трябва особено старателно да разработите повърхностния почвен слой.

 

На какво се дължат неуспехите

Опитите и наблюденията показват, че честите неуспехи при производството например на зелен грах, лук от семе, арпаджик, моркови и т.н у нас се дължат до голяма степен на недобрата обработка на почвата преди сеитбата. Семената на повечето зеленчукови видове са много дребни и това налага много фина подготовка на терена. Ако поради некачествена подготовка на почвата семената попаднат на голяма дълбочина, те не поникват едновременно. Голяма част от кълновете не са в състояние да пробият дебелия почвен слой над тях и загиват. В резултат на това ще получите неравномерен и много рядък посев.

В случаите, когато поради някакви причини не сте успели да изорете градината през есента, се налага да го направите рано на пролетта при първа възможност. При това трябва да знаете, че пролетната дълбока оран не може в никакъв случай да замени есенната и зимната.

Подгответе градината за зимуване
16820
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Как да поливаме тиквичките при отглеждане на открито?
ДФЗ изплати 76,5 млн. лева обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци
Полезни съвети
Какво да засадим до картофите за оптимизиране на градината
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Ползи и вреди
Мравки в градината и как да се избавим от тях
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини