Начало » Новини » Света
28.07.2020 г.

Награда за неправителствени инициатива в борбата с коронавируса в ЕС

По една награда за всяка държава-членка
Награда за неправителствени инициатива в борбата с коронавируса в ЕС

sinor

Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) учредява „Награда за гражданска солидарност“ — изключително отличие с конкретна тема „Гражданското общество срещу COVID-19“, която тази година ще замени емблематичната годишна награда за гражданското общество, която комитетът предоставя.

ЕИСК ще присъди до 29 награди, всяка в размер на 10 000 евро, на инициативи във всяка една от държавите-членки плюс Великобритания. 27 награди са предназначени за проекти, изпълнявани в държавите членки, една – за кандидатура от Обединеното кралство и една за проект с трансгранична или европейска насоченост.

Крайният срок за подаване на кандидатури е 12 ч. (брюкселско време) на 30 септември 2020 г. Церемонията по награждаването на победителите ще се състои по време на пленарната сесия на ЕИСК през януари 2021 г. в Брюксел.

Наградата за гражданска солидарност ще отличава творческите и ефективни инициативи на отделни лица, организации на гражданското общество и частни дружества, които имат изключителен принос за справяне с извънредната ситуация, свързана с COVID-19, тежките и многобройни последици, засилвайки по този начин европейската солидарност и допринасяйки за създаването на европейска идентичност, основана на общите ценности на ЕС.

Чрез наградата ЕИСК цели да повиши видимостта на тези инициативи, като увеличи осведомеността за тяхното въздействие и по този начин отдаде почит на всички хора, които са воювали срещу коронавируса, проявявайки смелост, ангажираност, солидарност и невероятно чувство за отговорност.

За да могат да кандидатстват, участниците трябва или да пребивават в ЕС или да бъдат установени в него. Пребиваващите в Обединеното кралство, както и установените в него предприятия и организации на гражданското общество също имат право да кандидатстват. Въпреки факта, че по-голямата част от британското население гласува за излизането на Обединеното кралство от ЕС и че понастоящем страната напуска ЕС, ЕИСК желае да покаже, че не възнамерява да наруши връзките с гражданското общество в тази бивша държава членка и че, напротив, желае да поддържа тесни връзки с него.

Всички кандидатури, включително тези, представени от предприятия със стопанска цел, трябва да бъдат строго с нестопанска цел и не трябва да бъдат финансирани с повече от 50% държавни средства.

Инициативите трябва да са пряко свързани с COVID-19, специално да са насочени към борбата с вируса или към справянето с последиците от него. Необходимо е те да са осъществени или да са в процес на осъществяване. Допустими са и проекти, създадени преди избухването на пандемията и впоследствие адаптирани, за да отговорят бързо на новите предизвикателства.

ЕИСК е органът на ЕС, който дава глас на неправителствените организации, профсъюзи и работодателски организации на равнището на ЕС — многократно е подчертавал, че европейската солидарност и съгласуваните действия на европейско равнище са ключът към справянето с COVID-19, пандемия с безпрецедентен обхват, както и за преодоляването на икономическата и социалната криза в невиждан от Втората световна война насам мащаб, която очаква Европа.

В същото време ЕИСК изтъква безценната работа, извършена от европейското гражданско общество и много хора по време на кризата. Чрез различни действия мнозина показаха безпрецедентна солидарност с най-силно засегнатите от кризата. Други положиха огромни усилия, за да допълнят мерките, въведени от властите на държавите членки. Някои от тях взеха участие в предотвратяването и управлението на извънредни ситуации и бедствия, като доказаха решаващото си значение за борбата срещу пандемията и за смекчаването на последиците от нея.

Предложените за наградата инициативи могат да обхващат широк кръг от теми, ето някои от тях:

* действия, свързани със здравето, медицинско оборудване, медицински изделия, помощ и грижи;

* временни инициативи, насочени към смекчаване на непосредствените последици от кризата на коронавируса и към посрещане на неотложните нужди на целевите групи;

* специфични мерки в помощ на най-нуждаещите се лица, лицата в неравностойно положение или уязвимите групи (включително бежанци), защитата им от самото заболяване и облекчаването на въздействието на кризата;

* инициативи, свързани с положението на конкретни целеви групи в момента на ограниченията на свободата на движение;

* инициативи, насочени към справяне с икономическите и свързаните със заетостта последици от здравната криза;

* инициативи за подкрепа на възстановяването на европейската икономика или на конкретни сектори след пандемията;

* инициативи, насочени към увеличаване на капацитета за реагиране в случай на бъдеща сравнима криза.

През 2019 г. наградата на ЕИСК за гражданското общество беше връчена за единадесети път и беше посветена на овластяването на жените и на борбата за равенство между половете.

Награда за неправителствени инициатива в борбата с коронавируса в ЕС
8268
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Отличия
Кирил Вътев връчи награда за “Инвеститор на годината” с принос за развитие на регионите
Отличия
Наградите за научни постижения в конкурса за иновации на Агра 2024
В надпревара с 4502 конкурента
Норвежко сирене от краве мляко със синя плесен е най-вкусното в света
Във второто издание на наградите на ЕС
ЕК обяви победителите в конкурса за биологични продукти
МОСВ
До 29 септември се кандидатства за наградата на ЕК „Натура 2000“
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини