Начало » Новини » Страната
01.07.2020 г.

Ставките по COVID2 и COVID3 са одобрени от ЕК, преработват COVID1 по групи стопанства

Приемът по коронавирусната мярка ще започне в края на юли или началото на август
Ставките по COVID2  и COVID3 са одобрени от ЕК, преработват COVID1 по групи стопанства

Работим по определяне на видове стопанства и абсолютна сума за плащане по мярка COVID1, ставките по COVID2  и COVID3 са одобрени от Европейската комисия, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на заседание на парламентарнта Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Танева даде отчет пред депутатите за текущото състояние и напредъка при реализацията на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. и Програмата за морско дело и рибарство за същия период, както и напредъка по подготовката на двете програми за следващия период 2021-2027 г.

„Използвам случая да ви информирам, че за първи път по инициатива на България ЕК прие нашето предложение за програмиране на извънредна мярка COVID-19 в обхвата на Програмата за развитие на селските райони с бюджет до 2% от нея за подкрепа на земеделските производители и малките и средни предприятия за първична преработка на земеделска продукция, да ги компенсира за нереализирани приходи и загуби от COVID-19. След което процедурата продължи в ЕП, имаме вече публикуван в официалния вестник изменение на регламент 1305, който ни позволява да програмираме тази мярка. Това е голям успех за България. Искам изрично да подчертая приноса на всички български евродепутати в тази процедура без значение от коя партия са", изтъкна тя.

Министърът представи пред депутатите от парламентарната комисия развитието по мярката COVID. „Подходът, който ползвахме, за да определим подпомагането по всяко от трите направления. Подкрепата, която фермерите ще получат, следва разходите, които допълнително са направили. В тези няколко месеца, в които имаше издадени заповеди за противоепидемични мерки, те носеха разходи. На тази основа и комуникация с бранша по предоставени данни по заповед са изчислявани съответните разходи. Те са комуникирани с НПО. По трите направления ние предоставихме на комисията след обсъждане с брашна и съответните нива на компенсаторни ставки", посочи тя.

Танева поясни, че направление COVID 1 включва чувствителните сектори или тези, които са в обхвата на обвързаната подкрепа. По думите й става въпрос за сектор „Животновъдство", „Растениевъдство", розите и декоративните цветя. Танева добави, че по подмярка COVID2 са всички останали в областта на растениевъдството, свине и птици. „Там ставката, която предложихме и на бранша, и на ЕК, е следната – 30 лв. за едно заето лице за земеделско стопанство, отглеждащи други селскостопански култури извън таргета, който е COVID1, и 245 лв. за едно заето лице за земеделски стопанства, отглеждащи свине и 430 лв. за едно лице в, земеделско стопанство, отглеждащо птици. Таванът е 7000 евро на един кандидат така или иначе", припомни тя. Министърът добави, че по подмярка COVID3 включва малките и средни предприятия. „Тук таванът е 50 хил. евро и тук компенсацията е изчислена в два алтернативни варианта, който си избере бенефициентът. Единият е 5% от декларираните приходи от реализацията на преработената продукция за 2019 г. при условие, че има  20 % спад на приходите 2020 г., или 270 лв. на едно заето лице", уточни тя.

Танева съобщи, че по третата и втората мярка ставките и плащанията са били приети от ЕК. „По COVID1 обаче комисията не прие плащане на единица площ или на брой животно, а поиска да определим по различни групи стопанствата абсолютна сума за категория стопанство. В момента работим върху определянето на видове стопанства по големина и определянето на абсолютна сума за плащане, каквото е изискването на комисията. Надяваме се, че до утре ще прикрлючим този анализ и тази работа. Ще го комуникираме предварително с комисията и ще направим тематичен комитет по наблюдение, групата ще я направим с НПО", обеща тя.

Министърът отбеляза също, че очаква края на юли или началото на август да бъде отворен приемът по извънредната мярка COVID-19. Тя уточни, че това зависи от времето, в което ще приключи комуникацията с ЕК.

Ставките по COVID2  и COVID3 са одобрени от ЕК, преработват COVID1 по групи стопанства
19014
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
В министерството работели приоритетно и за утвърждаването на потенциала за износ на сектора
Розопроизводителите ще получат около 5 милиона лева по коронавирусната мярка
Фермерите трябва да получат средствата до 15 юни
ДФЗ е приел над 28 000 заявления по коронавирусната схема за помощ
С промени в регламента за Европейския фонд за морско дело и рибарство
ЕК подкрепя искането ни за прехвърляне за догодина на неусвоена квота за калкан
Срокът за повечето инструменти изтича на 30 юни
Премахват постепенно временната рамка за държавна помощ вследствие на коронавируса
Увеличението за 2022 година е с 50 на сто
Вдигат бюджета за държавни помощи за фермерите със 150 милиона лева
Поставянето на служителите под карантина накъсва веригите за доставки
Основни хранителни стоки изчезнаха от магазините в САЩ заради коронавируса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини