Докато през 2019 година месечното потребление на пилешко кланично месо се е движело между 8 и 9 хиляди тона, то през март 2020 година, в първия месец от карантината заради коронавируса, потреблението изведнъж рязко нараства - до 10 800 тона. Така като количество търсенето се доближава до единствения месец през 2019 г. - октомври, когато статистиката е отчела необясним пик в производството на пилешко месо. Тогава кланиците са преработили от 11 182 т, сочи статистиката на министерството на земеделието.
Испания е утроила тримесечните приходи от износа на свинско Китай
Същият скок в консумацията се наблюдава и при свинско месо. През януари тази година от ланиците са излезли 4 300 т, през февруари потреблението нараства до 5 200, но заради презапасяването през март консумацията рязко скача до над 7 хиляди тона. Ако сравним с месечното потребление на свинско месо през миналата година, ще видим, че месечното потребление тогава се е движело между 6 и 7 хиляди тона, като единственото изключение е било през април 2019 г. – 9 200 т.
Интересна е тенденцията при говеждото месо. До август миналата година месечното потребление на кланична продукция е било между 430 и 480 килограма, докато веднага след това консумацията нараства и до края на годината данните са над 500 т месечно.
Подобно е положението и през първите три месеца на 2020 година. През януари ксонсумацията на телешко месо е била 553 т, през феврураи пада на 479 т, но през март отново се покачва до 522 т.
На този етап няма притеснение за спадащо потребление, въпреки че след карантината цените в търговската мрежа вървят усилено нагоре.