Начало » Важно за фермера » Гори и екология
24.06.2020 г.

Еколозите одобряват запазването на европейското законодателство за водите

WWF
Еколозите одобряват запазването на европейското законодателство за водите

sinor

Рамковата директива за водите на ЕС (РДВ) е съществен елемент от европейското законодателство в областта на природозащитата и няма да бъде променяна. Това отбеляза в официалното си изявление вчера комисарят по околната среда, океаните и рибарството Вирджиниус Синкевичус. Решението идва шест месеца, след като законът успешно премина проверката за годност – резултат от продължила близо две години процедура по оценяване на неговата приложимост.

В хода на този процес стотици хиляди европейци подписаха петиция, с която настояха законът да се запази в сегашния си вид и да започне да се прилага по-ефективно от техните правителства, съобщиха от природозащитната организация WWF. Заедно с коалиция „Живи реки“ WWF приветства решението на ЕК, стана възможно благодарение на подкрепата и на повече от 8 000 българи, положили своите подписи под петицията.

Рамковата директива за водите на ЕС се смята за един от най-важните елементи на природозащитното законодателство, приеман някога. Тя изисква от държавите-членки най-късно до 2027 г. да приведат в добро състояние водните екосистеми, намиращи се на тяхна територия.

След старта на проверката за годност РДВ получи огромна обществена подкрепа. 375 386 души застанаха зад директивата чрез кампанията на WWF в защита на водата, която улесни гражданското участие в обществените консултации на ЕК по този въпрос. Това превърна общественото допитване в третото най-голямо в историята на Европейския съюз. А критичната роля на закона за спиране на загубата на биоразнообразие в сладководните екосистеми беше подчертана от близо 6000 учени в отворено писмо до ЕК.

„България е сравнително бедна на води. Реките съставляват едва 0,3 % от територията на страната ни, което я нарежда сред държавите с най-малък ресурс в световен мащаб. Още повече, че България попада в географски ширини, които са чувствителни към климатичните промени. Това оказва съществено влияние върху динамиката и количеството на валежите, а също и се отразява върху хидрологичния режиим на реките. Неизпълнението на целите на Рамковата директива може да доведе до траен недостиг на вода в някои райони у нас, като случилото се в Перник беше само един пример за това“, предупреждава Филип Пенчев, старши експерт в практика „Води“ на WWF.

Сладководните екосистеми са най-застрашените на планетата. По данни на доклада на WWF „Жива планета“, за 45 години сладководните видове в глобален мащаб са намалели с 83 %. Ситуацията в Европа не е по-различна - днес цели 60% от повърхностните води на територията на Европейския съюз не са в добро състояние. Причината е, че държавите-членки позволяват те да бъдат експлоатирани по начини, причиняващи трайни вреди като изграждане на язовири и практикуване на неустойчиво земеделие.

WWF призовава правителствата да покажат политическа воля за ефективно прилагане на закона, а Европейската комисия – да включи всички заинтересовани страни в изпълнението на амбициозната визия за здрави и чисти води. ЕС трябва да изпълни целта на директивата, за да запази водните си ресурси и да гарантира, че Европа може да се адаптира към изменението на климата.

Еколозите одобряват запазването на европейското законодателство за водите
5985
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Защита на есетрите
WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
Семинар на Panda labs
Семинар за нови решения за пестене на водата
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Проект
В Месеца на Земята WWF отчита направеното в Драгоманското блато
Инициатива
Защитена зона пази есетрите по Дунав
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини