Начало » Новини » Страната
13.03.2024 г.

WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март

Защита на есетрите
WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март

Река Дунав - между България и Сърбия Снимка: sinor.bg

По-малко от две седмици остават до Часа на Земята – най-мащабната природозащитна инициатива, която ще се проведе от 20,30 до 21,30 часа на 23-и март. Милиони хора по света тогава ще загасят осветлението в домовете си в знак на съпричастност с планетата.

В рамките на своята кампания „Подари природа за нашето бъдеще“ WWF поставя на преден план връзката между човека и околната среда и необходимостта от опазване на природните ресурси. Сред най-силно засегнатите безспорно са рибарите. През последните 150 години 80% от заливните площи и влажните зони по поречието на река Дунав са изчезнали. Увреждането и преграждането на най-дългата река в Европейския съюз води до тежки последици за рибарските общности по течението ѝ.

Един от най-древните видове по Дунав, чиито запаси са изхранвали поколения рибари, е есетрата. Още в хроники от XI век се споменава за моруна – най-голямата есетрова риба, който е осигурявал съществена част от провизиите на австрийските войски по Горен Дунав. Това продължава до XIX век, когато все още гигантски есетрови риби мигрират по реката от Черно море до Германия и на тях разчитат много рибарски общности по течението. В наши дни обаче в резултат от унищожаването на местообитанията им три от шестте дунавски вида есетри са критично застрашени, един е застрашен, а два се считат за изчезнали, което оказва силно влияние върху поминъка на рибарите.

„В момента в България, Румъния, Украйна и Сърбия е в сила пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море. Въпреки това голяма част от възрастните екземпляри, които навлизат в реката, за да се възпроизвеждат, все още стават плячка на бракониери. За да бъдат опазени за бъдещите поколения през лятото на 2022 г. по предложение на WWF България Министерството на околната среда и водите обяви защитена местност Есетрите - Ветрен“ в участък на река Дунав“, коментира Стоян Михов, ръководител програма „Води“ във WWF.

Разположена на повече от 288 хектара в близост до езерото Сребърна, „Есетрите - Ветрен“ е първата и единствена засега защитена територия у нас, посветена на есетрите.

Освен че е важно местообитание по дългия им път към морето, този участък е дом на още 40 вида риби, като 21 от тях са включени в Червената книга на България. WWF предупреждава, че всеки продукт от дива есетра е незаконен и вреди както на малкото останали есетрови популации, така и на бъдещите доходи на местните рибарски общности. В опит да опазят популацията природозащитниците пуснаха близо 90 хиляди малки есетри в Дунав за последните десет години.

Часът на Земята с принос към опазената природа

През последните години Часът на Земята постигна поредица от символични победи в името на природата. Движението помогна за създаването на 3,5 млн. ха защитена морска зона в Аржентина. Вдъхнови засаждането на 500 000 дървета върху ерозирала заради обезлесяване земя в Уганда. След подписка, подкрепена от 250 000 граждани, руската Дума одобри поправка в Закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи.

Френска Полинезия извоюва протекция за 5 млн. кв. км. от своите морета в защита на океанските екосистеми. Тайланд и Тайван въведоха образователни програми за опазване на околната среда в училище, а в САЩ момичета от скаутското движение инсталираха стотици хиляди енергоспестяващи крушки. Инициативата стои още и зад засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан; предоставянето на печки, ползващи енергия от възобновяеми източници, на семейства в Непал и Мадагаскар; осветяването на домове със слънчева енергия в Индия и Филипините.

Близо двадесет години WWF работи в България в посока обявяване, опазване и управление на мрежата от защитени територии, които да съхраняват безценните ресурси на природата. Голямата мисия на WWF е да изгради бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата. В което те я опазват и полагат грижи за нея, а тя поддържа живота на Земята чрез своите екосистемни услуги.

Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март
1639
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Частният бизнес ще осигури 4-годишни стипендии за талантливи българи
Държавна помощ
Одобрени са 3,5 млн. лева за участия в изложения
Важни предложения на НАЗ
Мачуганов: С напояване ще получим уникалното предимство да сме първи с реколта на пазарите
Новото съоръжение в Хале, е 10 пъти по-голямо
Doosan премести център за дистрибуция на части от Белгия в Германия
Обява
До 14 юли ще се набират нови участици в мониторинговия комитет по Стратегическия план
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини