На 27 юни по проекта „Твоята храна“ в родопското село Смилян ще се проведе кулинарна изложба под надслов „Храни с история от столицата на фасула в Родопите“, където да се насладите на традиционните родопски ястия и тяхното приготовление, съобщиха от Фондация „Биоселена”. Проектът „Твоята храна“ има амбицията да информира хората за загубите на храна, да обясни как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата. Проектът работи в шест европейски страни, включително и в България, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. В България дейностите по „Твоята храна“ се изпълняват от Фондация Биоселена.
Кулинарната демонстрация ще започне с приготвянето на паниран смилянски фасул – характерно местно предястие, подходящо за мезе за бира и вино. От местните хора ще научите и други рецепти като фасул чорба, тарама хайвер от фасул, зрял фасул с кисело зеле, зрял фасул със сухи чушки, кюфтета от зрял фасул, зрял фасул в гърне…
Заниманието ще продължи със синдермьо (царевичен качамак с със сиренина от кашкавал) – ястие, специално подготвяно в миналото при празнични поводи за семейството.
Кулинарната работилница няма да пропусне две ястия, без които палитрата от родопски специалитети би била непълна – пататник и клин. Клинът (родопска баница с плънка от ориз яйца и сирене) ще бъде приготвен със сезонна зеления: лапад, киселец или скрипалец.
Денят ще завърши с демонстрация на смидарь - в Родопите обреден хляб за новородено. Той ще бъде и десертът в менюто родопски ястия, включени в демонстрацията.
Гид в традиционните родопска кухня ще бъде местната майсторка Милка Марангозова, а историите, свързани с храните, ще разкаже Илия Годев, секретар на местното читалище „Проф. А. Златаров“.