Начало » Новини » Коментари
23.06.2020 г.

Масова чистка на шефове се е вихрела във фонд „Земеделие” през 2019 година

Доклад на инспектората
Масова чистка на шефове се е вихрела във фонд „Земеделие” през 2019 година

sinor

Двойно повече проверки по сигнали и масова чистка на шефове във фонд „Земеделие” са отчетени в доклада на инспектората на ведомството за 2019 година. Ако през 2018 година сигналите за нередности или корупция са били едва 40, то през миналата година те достигат 92, като при 12 от тях са установени данни за престъпления, затова и тези случаи са дадени на прокуратурата, МВР и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобиво имущество (КПКОНПИ). При други 8 случая не са доказани финансови загуби за фонда, затова и те не са дадени за разследване от тези органи, поясняват от ведомството.

При разследването на 12-те случаи със съмнения за престъпления сурови санкции са отнесли 20 служители, голяма част от които са били на отговорни позиции. Уволнени са петима служители, а един е напуснал доброволно по време на разследването. Сред уволнените са един началник сектор, началник отдел, главният юристконсулт и двама старши експерти. Други двама старши експерти са порицани, а забележки по Закона за държавния служител са отнесли шеф на областна дирекция на фонд „Земеделие”, един главен и един старши експерт.

Повечето уволнени служители са си отишли заради доказана корупция, заключават инспекторите. При направените три проверки по сигнал за корупция с рушвет е заловен само един чиновник. Тези случаи са основно в териториалните отдели на инспектората и при служители от рибарската програма.

Най-скандалното заключение в доклада на инспектората обаче откриваме при проверките на декларациите, които чиновниците би трябвало да попълват по наредбата за конфликт на интереси и за декларираното имущество.

Въпреки че тези задължения би трябвало да се прилагат от години, изключително странно е, че едва в отчета на инспектората от 2019 г. лъсва истината, че чиновниците масово не поставят подписа си под задължителните декларации, което означава, че реално те не са ги подавали.

Ето и заключението в доклада на инспектората, установил за първи път следния изненадващ факт – въпреки че по член 173 и 174 от ЗПКПКОНПИ чиновниците  би трябвало да бъдат глобявани заради липсата на подпис, „според правни празноти в същия този закон, изложени в чл. 177”, реално чиновниците не могат да бъдат наказани. Или, както заключава докладът „липсва правна възможност за налагане на санкции за неподадени декларации за имущество и интереси по чл. 35, ал. 1, т. 2”, се посочва в доклада.

По отношение на сигналите на фермери, подавани към инспектората, става ясно, че хората масово негодуват от забавянето на услуги или от грубо отношение. Сериозно забавяне е отчетено при одобрението или отказа на проекти, като причината основно е в липсата на координация между отделите, посочват инспекторите. Неравномерната натовареност на служителите също е причина за тежкото обслужване. В тази връзка са наложени нови вътрешни правила за справяне с проблемите.

Масова чистка на шефове се е вихрела във фонд „Земеделие” през 2019 година
22965
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Фонд „Земеделие”
Девет от фермите с виртуални животни и още 7 други нарушения се разследват от европейските прокурори
За контрола върху европарите
От 47 сигнала за нередности по ПРСР 16 са дадени на финансовата инспекция
Възпитание
Обучават ученици как да охраняват българската гора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини