Начало » Новини » Коментари
27.05.2019 г.

От 47 сигнала за нередности по ПРСР 16 са дадени на финансовата инспекция

За контрола върху европарите
От 47 сигнала за нередности по ПРСР 16 са дадени на финансовата инспекция

sinor

От началото на година досега във фонд „Земеделие“ са постъпили 47 сигнала за нередности, свързани с изпълнението на проекти по Програмата за развитие на селските райони ПРСР, от които 16 са дадени за разследване от Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз"(АФКОС) и прокуратурата. Това съобщиха за Синор.БГ от дирекция „Противодействие на измамите“ към фонда по повод контрола, който самото ведомство провежда върху разходването на евросредствата.

След скандалите с къщи за гости, от които се разбра, че огромна част от проектите не се използват по предназначение, възникна огромен въпрос за това доколко адекватен е контролът, упражняван от инспектората на самия фонд. И защо хората нямат доверие на администрацията, назначена с единствената цел - да не допуска схеми за източване на евросредствата и държавните помощи.

За читателите на Синор.БГ поискахме от фонда данни за резултатите от проверките, направени по сигнали от граждани. Стана ясно, че десет години след присъединяването на страната в ЕС хората пращат немалко сигнали, което показва, че българинът не е безразличен към схемите. За по-малко от пет месеца във ведомството са постъпили 47 сигнала за нарушения от 72 бенефициента по ПРСР, изпълняващи 41 проекта, поясниха от дирекцията.

По тях за 25 от проверките не са установени правонарушения по Наказателния кодекс, но пък цели 16 са предоставени на компетентните органи - Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз"(АФКОС) или прокуратурата. Останалите 31 проекта, за които са получени сигнали, са в процес на разглеждане, като по тях се извършват допълнителни проверки, поясниха от ведомството. Това означава, че по 10 проекта има установени 16 нарушения, което си е голям процент, откъдето и да го погледнеш.

Синор.БГ тепърва ще зададе въпроси за резултатите от проверките и на Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз"(АФКОС), където са пратени за последващ контрол 16-те проверки от фонда. Като второ звено по веригата там би трябвало да са пращани и предишните сигнали с къщите за гости, както и съмнителни проекти на местните инициативни групи МИГ, голяма част от които според запознати са напълно фалшиви, съобщиха за Синор.БГ от селски райони с развити МИГ-ве.

Остава да се видят и резултатите от прокурорската проверка по всичките проекти на къщите за гости, разпоредена преди месец, за които инспекторатът на ведомството е бил отговорен, но по неясни причини ги е подминал. А както видяхме от справката по-горе, сигнали от местните хора е имало – и те не са малко.

От 47 сигнала за нередности по ПРСР 16 са дадени на финансовата инспекция
13879
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Фонд „Земеделие”
Девет от фермите с виртуални животни и още 7 други нарушения се разследват от европейските прокурори
Доклад на инспектората
Масова чистка на шефове се е вихрела във фонд „Земеделие” през 2019 година
Възпитание
Обучават ученици как да охраняват българската гора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини