Начало » Новини » Коментари
22.06.2020 г.

Само 22-ма фермери са наели безработни за 2020 г., като държавата ще поеме половината или 75% от заплатите

Държавни помощи
Само 22-ма фермери са наели безработни за 2020 г., като държавата ще поеме половината или 75% от заплатите

sinor

За тази година държавата е предвидила бюджет от 2,3 милиона лева за подпомагане на бизнеса от различни сфери на икономиката, ако наеме безработни по член 50, ал. 1 от правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта (ППЗНЗ), съобщиха за Синор.бг от Агенцията по заетостта.  При тези назначения държавата поема половината или 75 на сто от заплатата и осигуровките, като подкрепата се дава за назначаване на два вида уязвими безработни.

В първия случай трябва да наемете постоянно безработни до 24-годишна възраст или над 50-годишни безработни с ниско образование, на които трябва да осигурите работа минимум за 3 месеца и максимум за година. За 2020 година бюджетът по тази линия е 1 292 205 лв., като целта е с него да се осигури заетост на 560 безработни. От началото на годината досега по тази мярка са сключени договори със 149 работодатели, като само 8 от тях са в селското стопанство, съобщиха от Агенцията по заетостта.

По-активни са фермерите, които назначават безработни по втората линия – става въпрос за хора с трайни увреждания. Работодателите получават субсидия за всяко наето лице за отработеното време в размер 75% от месечното трудово възнаграждение. През 2020 г. държавата е заделила 1 008 373 лв., с които да осигурят работа на 314 безработни. Към 30 май по тази линия са сключени договори със 116 работодатели, като в сектор селско стопанство - с 14 работодатели.

Кои отговарят на условията за подпомагане

От Агенцията по заетостта поясниха още, че „първоначалното обявяване на насърчителните мерки и финансовите средства, за които могат да се сключват договори с работодатели, е не по-късно от изтичането на три месеца от решението на Министерски съвет за приемане на Националния план за действие по заетостта (НПДЗ) за съответната година.

Дирекциите "Бюро по труда" в цялата страна обявяват на своите информационни табла, както и на интернет страницата на Агенцията по заетостта, насърчителните мерки и финансовите средства, за които могат да се сключват договори с работодатели. Работодателите, които отговарят на условията

В случай, че остават недоговорирани средства след първото обявяване, дирекциите "Бюро по труда" в страната отново убликуват информация за финансовите средства по насърчителните мерки на своите информационни табла.

По отношение на преференциите за работодателите съгласно Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) отпускането на средства от държавния бюджет по програми и насърчителни мерки, с изключение на мерките по чл.51 от ЗНЗ, се считат за схеми за минимална помощ съобразно разпоредбите на Регламент на ЕС № 1407/2013.

От правилото de minimis са изключени заради спецификата им секторите рибарство, аквакултури и първично производство на селскостопански продукти. Предприятията от тези сектори могат да получават държавни помощи в размер, надвишаващ значително прага за минимална помощ. Дейностите по заготовка на селскостопанските продукти с цел тяхната първа продажба, осъществени в рамките на земеделското стопанство, както и първата продажба на прекупвачи или преработватели също се изключва от правилото de minimis.

Поради това работодателите от тези сектори получават субсидиране по реда на ЗНЗ само по насърчителните мерки по чл.51, ал.1 и ал.2 от ЗНЗ.

Само 22-ма фермери са наели безработни за 2020 г., като държавата ще поеме половината или 75% от заплатите
10644
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Проектопостановление на МС
С ваучери до 1 980 лв. заети и безработни ще минават компютърни обучения
Здравната вноска за безработните остава 28,40 лв.
Изследване на Института за пазарна икономика
Само в 9 от 28-те области на страната селското стопанство е най-печелившо
Решения на Министерския съвет
Над 127 хиляди възрастни безработни са намерили работа през 2019 и 2020 г.
Институт пазарна икономика
Най-много нови работни места това лято са разкрити в Североизточна и Северна Централна България
Държавни помощи
Фермери, които наемат безработни, ще плащат само половината от заплатата и осигуровките
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини