Начало » Новини » Коментари
17.06.2020 г.

Как фермерите да разберат, че обсъждания преди година се смятат за актуални и за сегашните насоки за фермерските пазари

По повод обяснения на агроведомството
Как фермерите да разберат, че обсъждания преди година се смятат за актуални и за сегашните насоки за фермерските пазари

sinor

По повод текста на Синор.бг от 15 юни 2020 година, озаглавен „Защо точно „пионерите” на фермерските пазари в България остават извън финансиране по ПРСР”, от министерството на земеделието пуснаха подробни разяснения как видите ли преди година е имало специална тематична работна група с представители на бранша, в която са събирани фермерските предложения за кандидатстването по подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата за доставки“. Обяснението е по повод репликата на председателя на Фондация „Биоселена” Стоилко Апостолов за това, че преди министерството да качи последните насоки за кандидатстване по тази мярка, което стана една година след миналогодишното обсъждане, сега не е питан нито един от участниците, имащи опит в организирането на пазарите.

Да, в обяснението на агроведомството по дати са описани срещите на тематичната работна група, проведени през 2019 г. Но в същото обяснение експертите не казват защо в последните насоки, качени през май тази година липсват важни предложения, направени от участниците в тематичната група. Именно затова и г-н Апостолов коментира за Синор.бг как браншът не е питан за съдържанието на последните насоки. Кой да предположи, че от ведомството ще излязат с цял ферман обяснения за броя на проведените срещи преди една година, но не и за окончателния вариант на насоки за кандидатстване, с който сюрпризират участниците по веригата. По този повод Синор.бг потърси за становище и инж. Гергана Кабаиванова, която като управител на фондация „Локалфууд.БГ” е създател на първия фермерски пазар у нас през 2013 година в Пловдив. И която също е участвала в миналогодишната тематична работна група. Нейното становище ще публикувамев отделен текст, за да осъзнаят експертите от министерството, че хората са недоволни от факта, че година след обсъжданията отново им се представят насоки, които нямат нищо общо с предложените от тях идеи, а те отговарят на европейските изисквания.

За да сме коректни, Синор.бг публикува пълния текст на опровержението, представено от чиновниците.

Подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата за доставки“ е част от одобрената ПРСР 2014 – 2020 г., където са определени основните параметри по отношение на допустими кандидати, размер на финансовата помощ, допустими дейности и разходи и др. Разработването на подмярката е в съответствие с приложимото европейско и национално законодателство, като са отчетени и данните от анализите специално разработени в процеса на програмиране за периода 2014-2020, както и множество обсъждания със заинтересованите страни. Идеята на подмярката е да ограничи посредниците в хранителната верига и да предостави възможност на земеделските стопани сами да предлагат произведената от тях продукция. В тази връзка всички продажби, които ще се осъществяват през местните пазари или къси вериги на доставки, подкрепени от подмярка 16.4, ще се осъществяват изцяло за сметка на производителите. Помощта за създаване и развитие на сътрудничество сред участниците във веригата на доставки на храни и местни пазари, както и за дейности на местно равнище за популяризиране, цели да стимулира икономически обоснованото развитие на къси вериги на доставки, местните пазари и местните хранителни вериги след приключване на проекта.

Преди представянето пред КН е проведена Тематична работна група със заинтересованите страни за становища и предложения по предложението за критерии за оценка на проектните предложения по подмярката  в рамките на която са обсъждани и самите критерии за оценка. На самото заседанието на работната група, проведено на 06.06.2019 г., г-н Стоилко Апостолов е определил  г-жа Елисавета Пъндева за представител на фондация „Биоселена“.

В последствие критериите за оценка по подмярката са одобрени от членовете на Комитета за наблюдение на ПРСР 2014 – 2020 г. на 12-то заседание, проведено на 20.06.2019 г., а Фондация „Биоселена“ с представител г-н Стоилко Апостолов е наблюдател с право на съвещателен глас и има право да участва в заседанията на Комитета.

След одобрение на критериите за оценка на 12 то заседание на КН на ПРСР 2014 – 2020 г., на 13.12.2019 г. Управляващият орган на ПРСР 2014 – 2020 г. проведе второ  заседание на ТРГ за обсъждане на първи вариант на Насоки за кандидатстване. Материалите и покана за участие са изпратени до всички членове, включително до фондация „Биоселена“ и г-н Стоилко Апостолов на 09.12.2019 г. В рамките на самото заседание на работната група проведено на 13.12.2019 г., не е присъствал представител на фондация „Биоселена“, нито са изпращани писмени предложения и становища по проекта на насоки от същата.

Следвайки реда за разработване на приложимо национално законодателство на 22.05.2020 г. ПРСР 2014 - 2020 г. публикува за обществено обсъждане проект на Насоки за кандидатстване по процедура чрез подбор на проектни предложения по подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“ от мярка 16 „Сътрудничество“ от ПРСР 2014 - 2020 г.  В съответствие с чл. 26, ал. 4 от Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ), преди утвърждаване на проекта на насоки е предоставена възможност на всички заинтересовани страни да изпратят своите писмени възражения и предложения в срок  до 01.06.2020 г. В периода на общественото обсъждане са постъпили предложения от различни организации, но не и от фондация „Биоселена“, както и „Хранкооп“.

Към настоящия момент Управляващият орган на ПРСР 2014-2020 г. обработва направените предложения и възражения, постъпили в процеса на общественото обсъждане на проекта на Насоки за кандидатстване, като същите са неразделна част от пакета от Насоките за кандидатстване по подмярката и същите са достъпни при публикуване на съответната процедура в ИСУН 2020.

Съгласно одобрения текст на М16.4 от ПРСР 2014-2020 участниците в обединението за местен пазар или къса верига на доставки трябва да са: земеделски стопани, включително групи и организации на производители, МСП и търговци на дребно. Участието на земеделските стопани в обединението е задължително. Същите са в съответствие с чл.35, пар.2 б. „г“ на Регламент на ЕК за подпомагане по линия на ЕЗФРСР, а именно хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки”.

Как фермерите да разберат, че обсъждания преди година се смятат за актуални и за сегашните насоки за фермерските пазари
13344
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Инициативи
Посетете фермерския пазар на 29 и 30 март в Кърджали
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата
Общо събрание
Попълнения в управителния съвет на фермерския съюз
КОПА – КОДЖЕКА
Фермерите в ЕС искат дерогации за някои от екологичните стандарти (ДЗЕС)
Искат среща със земеделския министър
Фермерски съюз с критика срещу орязаната подкрепа за автохтонните породи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини