Начало » Новини » Страната
06.05.2020 г.

Почитаме свети Георги като повелител на плодородието!

Християнски празници
Почитаме свети Георги като повелител на плодородието!

sinor

На днешния ден православната църква почита паметта на Свети Георги, войнът-мъченик, чийто живот е посветен изцяло на христовото учение. Според българските народни предания светецът се приема като повелител на пролетната влага и плодородието, който отключва изворите и влагата, побеждавайки ламята, обхожда и наглежда полята и посевите. Покровител е на земеделците и най-вече на овчарите и стадата, затова този ден се тачи от цялото фермерско войноство.

И приживе, и след смъртта си свети Георги е чудотворец, който в последната нощ преди да бъде екзекутиран, бил посетен от самия Христос, който, утешавайки и подкрепяйки го, поставил венец на главата му с обещание да царува заедно с него в небесното царство.

Мощите на свети Георги са погребани в палестинския град Лида (дн. Лод, Израел). А скоро след смъртта му християните от цял свят започват да го почитат като мъченик и заради многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Свети Георги е покровител е не само на България, но и на Великобритания, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

На стенописи (в църквата на Павниси, Грузия, третата четвърт на 12 в.) и често на гръцки и български икони е представен и с един интересен исторически сюжет от българското минало. Сюжетът е свързан с България и отразява историческо събитие – разгрома на византийската армия при Ахелой и Катасирти през 917 г. Един момък от Пафлагония е пленен от българите и заставен да слугува на български велможа в Преслав. Един ден, когато носи „кукумион“ (съд с топла вода) на втория етаж на къщата, е грабнат от свети Георги на коня му и той го отнася мигом у дома в Пафлагония. Там родителите му се канели да отслужат панихида, защото вече го мислили за загинал. Затова и върху иконата този момък е представен, седнал зад седлото на свети Георги, с кърпа на едната ръка и кана -в другата.

В народните предания празникът на свети Георги е свързан с редица поверия за здраве. В нощта срещу празника, преди да пропеят петлите, хората отиват на някоя ливада или поляна, където се търкалят в утринната роса, защото народното вярване твърди, че по това време на годината всичко е „повито с блага роса“. Някъде само ходят боси по росата или си мият лицето и ръцете с нея, другаде и пият роса. Къпането в росата се прави от хората, за да са здрави и да не ги боли кръст през годината. Къпят се в роса и безплодни жени с вярата, че така ще станат плодовити.

Вярва се още, че както на Еньовден, така и рано сутринта на Гергьовден билките имат особена целебна сила и затова се берат и билки.

На този ден животонвъдите вземат първото червено яйце, боядисано на Велики четвъртък, обикалят с него нивата и го заравят в средата ѝ, като вярват, че по този магически начин ще стимулират раждаемостта ѝ. Това се прави и при оборите и кошарите. Другаде пазят слама от трапезата на Бъдни вечер и я разхвърлят из имота или я палят на високи места из землището на селището, за да не пада гръм и да не вали градушка. На съдовете, в които доят овцете, се слага здравец, босилек и други зелени билки или се забождат раззеленени клони в средата на имота.

На Гергьовден повсеместно се правят и люлки. Те се връзват на високо разлистено дърво - момците люлеят момите, като това е съпроводено с песни и диалози, свързани с любовта между младите.

Синор.бг честити празника на всички именници!

Почитаме свети Георги като повелител на плодородието!
8616
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Фонд „Земеделие”
Добра новина на връх Гергьовден – до 24 часа ще има справки за заявленията!
Християнски празници
Честит Гергьовден – денят на овцевъдите и земеделците!
Честит празник!
На свети Георги всяка капка дъжд носи жълтица
Решение
И съборът на овцевъдите се отлага заради коронавируса
Светецът е покровител на земеделци, скотовъди и войници
Честит Гергьовден!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини