Начало » Новини » Коментари
24.04.2020 г.

Сложна ситуация с инвестиционните проекти в земеделието заради коронавируса

Фонд „Земеделие”
Сложна ситуация с инвестиционните проекти в земеделието заради коронавируса

sinor

Кризата, която доведе до парализа туризма и немалко сектори от икономиката, индиректно връхлетя и селското стопанство, което заради карантината първоначално се стресна от блокираните пътища при транспорта на храни и суровини за производството. След това беше стопирано от блокадите на градовете, заради които фермерите бяха затруднени да стигнат безпрепятствено до полетата си. И не на последно място, проблеми се задават и заради спада в потреблението, който неизбежно ще се появи с безработицата, срива в доходите и силното ограничаване на покупателната способност на населението.

Така че за земеделските производители 2020 година ще бъде изключително трудна - не само заради климатичните промени, с които са принудени винаги да се борят, но и заради последствията от изолацията по света.

В тази връзка попитахме ръководството на фонд „Земеделие” как кризата вече се отразява на инвестиционната активност в сектора и дали вече има стопани, които са се отказали от изпълнението на проекти, договорени по Програмата за развитие на селските райони.

„На този етап е рано да се каже какви ще са последствията от пандемията с коронавируса върху изпълнението на проектите по ПРСР, тъй като ситуацията е много динамична”, посочи изпълнителният директор на фонда Васил Грудев.

Най-честата причина да не започне един проект е липсата на финансиране. Но когато се кандидатства, една от задължителните декларации за кандидатите е, че те имат възможност да финансират проектите си. Това става най-често с банкови кредити, а ситуацията с пандемията засега не влияе върху кредитирането, което успокоява администрацията.

На този етап експертите допускат да има евентуално забавяне в изпълнението на одобрените дейности, свързани със строителство и строително-монтажни работи. „Редица фермери очакват доставки на активи от страни членки на ЕС, както и от Китай, а там предвид намаления износ на засегнатите от пандемията държави, вносът е ограничен”, припомни Грудев.

Поради този факт във фонда може да постъпят искания от бенефициенти за удължаване на сроковете за изпълнение на проектните предложения, което става със съответните анекси към договорите.

„Считаме, че предвид положението това е напълно нормално и фонд „Земеделие” ще  влезе в положението на засегнатите бенефициенти”, обясни изпълнителният директор.

Във всеки един от сключените договори по ПРСР с отделните бенефициенти са заложени изрични клаузи за възможността за изменението им, в рамките на нормативно допустимите за това максимални крайни срокове.

В действителност в договорите за отпускане на финансова помощ няма клаузи за отпадане на задължения на страните в случаите извън посочените при "Непреодолима сила и извънредни обстоятелства" по смисъла на чл. 2, параграф 2 от Регламент (ЕС) № 1306/2013 г. Предвид ситуацията считаме, че извънредното положение следва да се приравни на форсмажор. Всички бенефициенти, които се позоват на него следва да представят документи, доказващи невъзможността за изпълнение на поетите ангажименти.

Фонд „Земеделие“ ще разглежда всеки един случай и казус поотделно. Ще се преценява тежестта на основанията за неизпълнение на инвестицията при всеки конкретен случай. Целта ни е от една страна да се избегнат злоупотреби при създалата се извънредна ситуация, а от друга – да се даде шанс на бенефициентите да изпълнят проектите си, обясниха още от ведомството.

Сложна ситуация с инвестиционните проекти в земеделието заради коронавируса
12856
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Предложението на ГЕРБ за правителство
Васил Грудев е предложението за земеделски министър в проектокабинета на ГЕРБ
По повод съдебното оспорване на заповедта в Напоителни системи
Бозуков: Чест прави на Грудев, че се оттегли достойно от управлението
Кадрови промени
На 20-я ден от първата кадрова смяна Бозуков освобождава и шефа на фонд „Земеделие”
Бъдеща ОСП
Грудев: Предлагаме субсидиите за инвестиции да паднат от 50 на 25 процента след 2023 г.
Мерките от ПРСР, по които ще кандидатствате през 2021 и 2022 г., са същите като в досегашния период
Васил Грудев, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“
Върху 11 хиляди декара не открихме и един зеленчук, заявен по обвързаната подкрепа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини